Prima pagină » Titlurile zilei » Cea mai bună pizza din România se află la Iași! Restaurantul Zano se situează, anul acesta, pe locul 46 din topul celor mai bune 50 pizzerii din Europa

Cea mai bună pizza din România se află la Iași! Restaurantul Zano se situează, anul acesta, pe locul 46 din topul celor mai bune 50 pizzerii din Europa

21 iun. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

Pizzeria Zano din Iași este cea mai bună din România! Recent, aceasta a fost clasată pe locul 46 în Top Pizza Europa 2025. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Madrid, în ziua de 4 iunie 2025. Restaurantul a cunoscut o evoluție impresionantă în acest top, anul trecut, în 2024, fiind clasat pe locul 49.

Pizza de la Zano a urcat, în 2025, trei poziții în clasamentul european

Alex Gafițianu, asociat al restaurantului, a demarat această afacere în aprilie 2021, atunci când a contactat 70 de pizzeri italieni, urmând ca, în anul 2022, să străbată Italia pentru a discuta cu pizzerul Giovanni Santarpia. Alex a vorbit despre cât de mândru se simte de evoluția Zano.

„Este o mândrie și este puțin surprinzător, pentru că nu ne așteptam. Anul acesta ne-am obișnuit cu ideea și sperăm să urcăm și mai mult. Este important pentru că, anul acesta, am auzit România puțin mai târziu, pentru că topul începe de la 50 și am mai așteptat 4 locuri până ne-am auzit numele. Această organizație are un număr mare de inspectori, câteva sute, care străbat Europa și toată lumea, vizitând pizzerii în anonimat. Ei comandă, primesc produsul, consumă și, la final, fac o poză la bon și o trimit organizației ca să ateste că au fost la locația respectivă și au testat produsul. Din câteva aproape 10.000 de pizzerii se face un top restrâns de 50 cele mai bune pizza pe continentul respectiv și la nivel mondial ulterior”, a spus Alex Gafițianu.

Clasamentul anual 50 Top Pizza stabilește o ierarhie, având în vedere mai multe criterii. Inspectorii organizației au în vedere calitatea ingredientelor, serviciile, atmosfera, cât și structura meniului.

„Clasamentul se face după următoarele criterii, în funcție de importanța lor. Prima este calitatea ingredientelor, apoi tipurile de pizza, structura meniului, cât și a celui de băuturi, apoi servirea, rapiditatea și amabilitatea personalului, iar apoi, atmosfera generală din locație. Nu știm când, cine, cum vine, în ce limbă vorbește și din ce țară vine. Inspectorii fac un research pe zona respectivă pentru a căuta pizzeriile care par a fi cele mai bune și apoi merg și le vizitează. Spre exemplu, în România, caută în orașele principale pizzerii, se uită la poze, la recenzii și apoi le vizitează și notează după schema pe care am explicat-o. Acest top se realizează în fiecare an”, a mai spus Alex Grafițianu.

Pizzeria este localizată la parterul căminului studențesc T17 din Tudor Vladimirescu.

Iată planurile de viitor ale pizzeriei Zano

Alex Grafițianu are mari planuri de viitor pentru pizzeria Zano. Pe lângă faptul că acesta își dorește să evolueze în acest top, mai vrea și să aducă în locația sa ingrediente de la mici producători italieni.

„Planul de viitor este să facem revoluția ingredientelor din Iași sau din România. Adică să reușim să colectăm noi, personal, toate ingredientele de la producători locali din Italia, de la laboratoare mici de familie, care sunt puțin mai scumpe și mai puțin industrializate, și foarte greu și costisitor de adus”, a povestit Alex.

Întreaga echipă Zano a sărbătorit aducerea acasă a acestor trofee vineri, 20 iunie 2025, în locația din Tudor Vladimirescu. Prezent a fost și pizzerul Giovanni Santarpia, care a explicat cât de mult contează să ai o echipă implicată și bine organizată într-un astfel de succes. El vine de trei sau patru ori, în România, la pizzeria Zano.

Giovanni Santarpia deține două mari și importante premii. Pe de-o parte a fost clasificat în Top Pizza Italia 2023 pe locul 29, iar în Top Pizza World 2024, pe locul 83. Deși locația unde se află pizzeria Zano nu este una extrem de centrală, Alex a reușit, alături de echipa sa, să aibă cea mai bună pizza din România.

„Această locație pentru produsul nostru cred că este cea mai proastă locație posibilă. Dar, cu toate acestea, această locație reprezintă o parte din identitatea și din mesajul nostru. O pizzerie născută într-un gang a reușit să facă un produs excepțional și să fie cea mai bună din România. Noi am dovedit la nivel simbolic pentru oameni că se poate pleca de oriunde și atinge un nivel de performanță”, a mai povestit ieșeanul.

Conform 50 Top Pizza, produsul Zano este:

„Pizza în stil napolitan contemporan; evident, Margherita iese în evidență, dar cea cu pesto este foarte populară, a cărei modă a implicat și personalul prietenos și bun de la cuptorul cu lemne care domină sala. Zano cu brânză, migdale, nuci și mere este deosebită și merită încercată. De obicei, sunt foarte asezonate cu mezeluri, brânzeturi, chiar și mozzarella. Serviciul creează o atmosferă plăcută și prietenoasă, însă foarte atent și rapid, așa cum ar trebui să fie într-o pizzerie. Băuturile sunt foarte bine îngrijite”.

Pasiunea de a prepara pizza a lui Giovanni Santarpia a venit încă din copilărie, atunci când acesta privea pe geamul unui restaurant cum un bucătar pregătea aluatul de pizza. Giovanni are un restaurant deschis în Florența, care-i poartă numele, Pizzeria Giovanni Santarpia. Visul lui a fost să-și deschidă propriul restaurant cu un meniu conceput de el, cu propriile idei.

Cea mai bună pizzerie din România se află la Iași! Restaurantul Zano a urcat în clasamentul Top Pizza Europa 2025, reușind ca, din anul 2024, să urce trei poziții în clasament.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025