Magazin

Ceai negru vs. ceai verde: Care sunt diferențele?

Publicat: 04 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ceai negru vs. ceai verde Care sunt diferențele

Ceaiul negru și ceaiul verde sunt două dintre cele mai comune categorii de ceai – fie că sunteți un nou venit în lumea ceaiului, fie că sunteți un pasionat de ceai, probabil că le-ați gustat pe amândouă de câteva ori. Aceste două tipuri de ceai sunt de fapt produse din aceeași plantă și conțin multe dintre aceleași proprietăți și beneficii pentru sănătate. Așadar, care este exact diferența dintre ceaiul negru și ceaiul verde?

Ambele varietăți de ceaiuri pot fi regăsite în magazinul online vedda.ro. Ai la dispoziție chiar și ceaiuri horeca într-o multitudine de arome care încântă papilele gustative ale tuturor iubitorilor de ceai!

Diferențe dintre ceaiul negru și ceaiul verde

1. Cum sunt procesate

Principala diferență dintre ceaiul negru și ceaiul verde este modul în care sunt procesate și nivelul de oxidare pe care îl prezintă. În termeni simpli, oxidarea înseamnă doar că frunzele de ceai au fost expuse la oxigen pentru o anumită perioadă de timp.

Imediat după ce sunt recoltate, frunzele de ceai verde sunt încălzite pentru a opri procesul de oxidare, de obicei fie prin abur, fie prin fierbere la tigaie. Acest lucru asigură faptul că ceaiul suferă o oxidare minimă și rămâne de o culoare verde strălucitoare. Ceaiul negru, între timp, este lăsat să oxideze complet după ce este recoltat. Acest lucru înseamnă că frunzele devin maro sau negre, iar verdele nu mai este prezent nicăieri pe frunze.

2. Diferite varietăți

În timp ce ceaiul negru și ceaiul verde sunt ambele produse din aceeași plantă, ele sunt adesea fabricate din diferite varietăți de Camellia sinensis. Ceaiul verde este aproape întotdeauna produs din camellia sinensis var. sinensis, care crește în principal în China și în alte țări asiatice. Ceaiul negru, între timp, poate fi produs fie din camellia sinensis var. sinensis, fie din camellia sinensis var. assamica, care crește în principal în India.

Pe lângă aceste două soiuri principale ale plantei de ceai, există o varietate de alte soiuri regionale de ceai, multe dintre acestea fiind cultivate de-a lungul deceniilor pentru a fi adaptate în mod special la producerea unui anumit tip de ceai.

3. Cum se prepară

O altă diferență principală între ceaiul negru și ceaiul verde constă în modul în care sunt preparate. Atunci când preparați ceaiul negru, vă recomandăm să folosiți apă clocotită la o temperatură de 90 grade sau în jur de 95 grade. În general, ceaiul negru se lasă la infuzat între 3-5 minute, deși unele tipuri  de ceai pot necesita mai mult sau mai puțin timp.

Ceaiul verde, între timp, ar trebui preparat cu apă care are o temperatură mult mai scăzută, de obicei la sau în jur de 80 de grade. De asemenea, ceaiul verde este, de obicei, infuzat mai puțin timp decât ceaiul negru, de obicei în jur de 1-2 minute.

4. Cum arată și ce gust au

Majoritatea persoanelor care au încercat atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde sunt capabile să identifice cea mai evidentă diferență dintre cele două: gustul și aspectul lor. Ceaiurile negre au tendința de a oferi o infuzie bogată, de culoare roșiatică și cupru. De asemenea, acestea tind să aibă o aromă mai puternică, cu note de fructe cu sâmburi, malț, miere și condimente. Ceaiurile negre indiene sunt deosebit de robuste, în timp ce ceaiurile negre chinezești tind să fie mai moi, dar totuși corpolente.

Ceaiurile verzi, între timp, tind să fie mai ușoare și mai delicate. Aceste ceaiuri pot avea de la o culoare aurie palidă până la un verde bogat. Ceaiurile verzi pot avea note de nucă, vegetale sau oceanice. Ceaiurile verzi chinezești tind să fie mai deschise la culoare, în timp ce ceaiurile verzi japoneze tind să fie de un verde mai închis, cu o aromă umami mai savuroasă.

5. Nivelul de cofeină

Ceaiul negru și ceaiul verde diferă, de asemenea, în ceea ce privește nivelul de cofeină. Ceaiul negru este de obicei bogat în cofeină, conținând aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină pe care o conține o ceașcă de cafea. Ceaiul verde conține, de obicei, mai puțina cofeină, conținând aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină a ceaiului negru. Cu toate acestea, există câteva excepții: ceaiurile verzi cultivate la umbră tind să aibă un conținut mai ridicat de cofeină, în timp ce unele ceaiuri negre de specialitate, cum ar fi Wakoucha, au un conținut relativ scăzut de cofeină.

sursa foto: www.vedda.ro

Adauga un comentariu