Titlurile zilei

Cel mai longeviv infractor din Iași, condamnat din nou la pușcărie! Bunicul penal a luat o pedeapsă cu executare! Cel supranumit „Profesorul”, acuzat de trafic de pakistanezi!

Publicat: 01 oct. 2020
Judecătorii l-au condamnat din nou pe cel mai longeviv infractor din Iași, supranumit
Cel mai longeviv infractor din Iași a fost pedepsit din nou

Unul dintre cei mai longevivi infractori pe care i-a cunoscut Iașul a fost pedepsit din nou. De data aceasta, Petru Mazâlu a fost condamnat la patru ani și opt luni de pușcărie, pentru trafic de migranți. Între timp, septuagenarul supranumit „Profesorul” a fost arestat preventiv și băgat după gratii pentru o altă infracțiune

Septuagenarul supranumit „Profesorul” a primit o nouă pedeapsă cu executare. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe cel mai longeviv infractor la patru ani și opt luni de închisoare, pentru trafic de migranți. În același dosar, magistrații l-au achitat pe „bunicul penal” pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Petru Mazâlu se află din nou după gratii, individul de 70 de ani fiind arestat preventiv pentru comiterea unei alte infracțiuni. Acesta a fost luat și dus la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.

Petru Mazâlu, bunicul penal acuzat de trafic de migranți pakistanezi

Acest proces al lui Petru Mazâlu a început pe 7 decembrie 2018. Anchetatorii au afirmat că bărbatul de 70 de ani, din localitatea Valea Lupului, a fost prins în timp ce trafica migranți, lucrând „pe-o mână” cu rakeți din Republica Moldova. În urmă cu aproape doi ani, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași l-au trimis în judecată pe septuagenar, el fiind acuzat de trafic de migranți și constituire a unui grup infracțional. De altfel, Petru Mazâlu este un obișnuit al sistemului penitenciar, el fiind închis în trecut în dosare de înșelăciune sau evaziune fiscală. Ultima oară a fost liberat condiționat în luna decembrie 2016, când a ieșit pe porțile Penitenciarului Vaslui, după ce judecătorul care l-a audiat motiva că are „convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și că poate fi redată societății”.

După ce s-a întors în libertate, cel mai longeviv infractor din Iași s-a adaptat și s-a specializat în traficul cu migranți, potrivit anchetatorilor de la DIICOT Iași.

Cel mai longeviv infractor din Iași, acuzat că trecea pakistanezi peste graniță

Anchetatorii au susținut că Petru Mazâlu lucra cu rakeți din Republica Moldova pentru a transporta asiatici înspre spațiul comunitar european. Conform procurorilor, Mazâlu și-a intrat în rolul de călăuză și a preluat opt cetățeni pakistanezi, pe care trebuia să îi transporte la București. Pentru fiecare dintre aceștia, Petru Mazâlu ar fi perceput o taxă de 2.000 de euro.
Totuși, septuagenarul nu a reușit să ajungă cu pakistanezii în Capitală, fiind prins în zona Comarna de ofițerii de la Crimă Organizată, și reținut. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv pentru o perioadă, dar a ajuns din nou în libertate.

O viață plină de infracțiuni

În timpul vieții, Petru Mazâlu și-a trecut în cazier nenumărate condamnări pentru fapte care de care mai diverse. Astfel, în 2003 și 2009 a fost condamnat de Curtea de Apel Iași. Tot în 2009 a fost condamnat de Curtea de Apel Brașov, în 2011 de Judecătoria Bacău, în același an mai primind alte două condamnări, la Iași. Pedeapsa finală de peste șapte ani, ce a inclus toate aceste condamnări, a fost contopită în 2016. Pentru că petrecuse peste 2.000 de zile în arest preventiv, individul a mai executat 66 de zile din pedeapsa de șapte ani de închisoare și a fost pus în libertate.

Pe de altă parte, în 2012, Mazâlu a câștigat un proces intentat României la CEDO, din cauza condițiilor din penitenciar. În reclamația sa, ieșeanul se plângea că a stat într-o celulă cu opt paturi și zece detinuți, pe o suprafață de 14,2 metri pătrați. De asemenea, a relatat că celula nu avea toaletă și că avea acces la o baie din afara celulei de două ori pe zi, la orele 6:00 și 20:00, în restul timpului folosind o găleată.

Arestat preventiv după ce a urcat la volan fără permis

La mijlocul lunii iulie 2020, Petru Mazâlu a ajuns din nou după gratii. De data aceasta, el a fost arestat preventiv pentru că a șofat fără permis. Cel supranumit „Profesorul” a fost încătușat după ce polițiștii ieșeni l-au prins pentru a patra oară fără permis la volan, pe 16 iulie. Astfel, polițiștii Biroului Rutier Iași efectuează cercetări în patru dosare penale întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autoturism fără permis.

„Pe 16 iulie, în jurul orei 9:00, polițiștii au prins un bărbat de 70 de ani, conducând un autoturism pe bulevardul Carol I, din municipiul Iași. În urma verificărilor în baza de date, a rezultat că acesta nu are permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. De asemenea, bărbatul este cercetat de polițiști pentru că ar fi comis același gen de faptă în iunie 2018, decembrie 2019 și iunie 2020. Bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind dus în Arestul IPJ Iași”, au menționat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu