Actualitate

Cele mai mici facturi la energie le puteți găsi în Ungaria. Asta în timp ce UE înregistrează cel mai mare preț din istorie

Publicat: 02 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cele mai mici facturi la energie le puteți găsi în Ungaria. Asta în timp ce UE înregistrează cel mai mare preț din istorie
Sunt cele mai mici facturi la energie în Ungaria, arată un raport internațional

Cele mai mici facturi la energie din Uniunea Europeană se găsesc în Ungaria, informează presa de la Budapesta. Conform sursei citate, în luna iunie cel mai scump gaz era în Suedia și Spania. Acest lucru este posibil în Ungaria pentru că Guvernul a pus în practică mai multe măsuri de protejare a cetățenilor.

Desigur, asta în condiţiile în care România, țară producătoare, înregistrează aproape cel mai mare preț la energie electrică din Uniunea Europeană. Concret, țara a înregistrat cel mai scump preț la energie din Uniunea Europeană pe data de 26 iulie 2022.

Facturi mici la energie în Ungaria, cele mai mici din Uniunea Europeană

Conform sursei citate, în Ungaria se află cele mai mici facturi mici la energie. Așadar, Ungaria a fost în iunie țara cu cel mai mic preț de plătit pentru gaze din rândul capitalelor din Uniunea Europeană. Potrivit autorităților ungare, cea mai scumpă țară la capitolul gazelor naturale a fost Suedia, cu aproape 24 de ore pe kilowatt-oră.

Tot la nivel de Uniune Europeană menţionam faptul că Țările de jos, gazul era cu doar câțiva eurocenți mai ieftin decât în Suedia. Așadar, în aceeaşi situaţie se regăsesc țări precum Italia şi Austria. Cele mai ieftine țări sunt Polonia, Slovacia, Croația și Serbia.

În Ungaria situația este extrem de bună pentru că în iulie, un rezident maghiar plăteşte 2 euro şi jumătate pe 1 kilowatt-oră, adică cu de 10 ori mai ieftin decât în Suedia. Prețurile sunt atât de mici pentru că Guvernul de la Budapesta a introdus mai multe reduceri generale în 2013, reduceri care protejează consumatorii maghiari. În timp ce Europa impune numeroase restricții Rusiei, Ungaria negociază achiziția gazelor de la Kremlin. Viktor Orban a transmis că au fost începute negocierile în acest sens

” Negociem cu rușii să cumpărăm încă 700 de milioane de metri cubi de gaz – această înțelegere poate fi făcută în această vară – și apoi vom fi în siguranță.” transmitea premierul țării.

Ungaria este unul dintre puţinele state care au negociat cu Uniunea Europeană sancțiunile impuse Rusiei. Ungaria nu aplică sancţiuni colosului rus Gazprom.

România a înregistrat cel mai scump preț la energie din Europa

La polul opus se află România care, conform statisticilor existente, este un mare producător de energie electrică și termică. Totuși, situația nu este roz pentru că țara a plătit cel mai scump preț la energie din Europa. În lipsa unui Guvern care să vadă interesul național, facturile românilor vin din ce în ce mai mari. Desigur, pare că vara aduce o perioadă de acalmie, dar perioada ce urmează, cea de iarnă, va fi foarte grea de suportat. Plafonarea prețurilor la utilități nu va fi o măsură care să mai funcționeze:

Ieri (26 iulie 2022), de exemplu, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germani. explica Gabriela Firea.

Ca un fapt divers, menţionam că în această perioadă, prețul gazelor naturale a înregistrat cel mai înalt nivel din istorie. Acesta a ajuns să se tranzacționeze cu 200 euro/MWh la bursa din Olanda. Așadar, sunt facturi mici la energie în Ungaria, iar Guvernul român ar trebui să înceteze cu demagogia şi să pună în practică măsuri eficiente.

Adauga un comentariu