Titlurile zilei

Celebră clădire, amplasată în apropiere de centrul orașului Iași, va fi demolată! Proprietarul a decis să ridice aici o nouă construcție spectaculoasă pentru oraș – FOTO EXCLUSIV

Publicat: 06 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Celebră clădire amplasată în apropiere de centrul orașului Iași va fi demolată Proprietarul a decis să ridice aici o nouă construcție spectaculoasă pentru oraș - FOTO EXCLUSIV
În zona Sărărie - Târgu Cucu, din municipiul Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" a decis demolarea unei construcții pe care o are în proprietate. Deja instituția a trimis către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași, spre consultare, un Plan Urbanistic Zonal ce vizează proiectul "Construire imobil cu funcțiuni mixte, cantină și bibliotecă, prin demolarea construcției existente, C1 «Sală de Sport»", orașul Iași, strada Sărărie, nr. 14

Amplasată în apropiere de centrul orașului Iași, o cunoscută clădire va fi demolată! Aici, proprietarul a decis să ridice o nouă construcție spectaculoasă. Concret, în zona Sărărie – Târgu Cucu, din municipiul Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a hotărât demolarea unei construcții pe care o deține. În acest context, instituția a trimis către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași, spre consultare, un Plan Urbanistic Zonal ce vizează proiectul „Construire imobil cu funcțiuni mixte, cantină și bibliotecă, prin demolarea construcției existente, C1 «Sală de Sport»”, orașul Iași, strada Sărărie, nr. 14, nr. cad. 120931, 120931-C1

O cunoscută clădire, amplasată în apropierea centrului orașului Iași, urmează a fi demolată! În acest sens, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” a trimis către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași (CZMI), spre consultare, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce vizează proiectul „Construire imobil cu funcțiuni mixte, cantină și bibliotecă, prin demolarea construcției existente, C1 «Sală de Sport»”, orașul Iași, strada Sărărie, nr. 14, nr. cad. 120931, 120931-C1.
Construcția se află în arealul cu regim de protecție legat de monumentele istorice Casa „Anastasie Bașotă”, Biserica „Pogorârea Sf. Duh” – Curelari, Sinagoga Mare, Turnul de colț Nord-Est al zidului de incintă al Mănăstirii Golia și fostul sediu al Revistei „Contemporanul”.

Totul a fost în faza de documentație tehnică

Până anul acesta (în luna mai 2021), obiectivul se afla în faza de Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare (DTAD) și a Documentației Tehnice pentru Organizarea Execuției (DTOE). Elaborator și proiectant este arh. Sebastian Săvescu – SC Sam Ideas S.R.L., expertiza tehnică: Ing. Szalontay Coloman Andrei – SC ExproSOV SRL.
Studiu istorico-arhitectural Casa „Bașotă”: arh. Adina Grigorovschi – SC Arhistil SRL, beneficiar fiind Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. În acest context, studenții mediciniști ar putea benefica de o cantină și o bibliotecă modernă, aflate în imediata apropiere a sediului unității de învățământ superior.

Și Universitatea „Cuza” din Iași pregătește reabilitarea și extinderea sălii de sport de pe strada Titu Maiorescu

Pe de altă parte, și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se află în stare avansată cu proiectul de reabilitare și extinderea sălii de sport de pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, peste drum de Corpul D al instituției. Deja, în noiembrie 2020, a fost programată licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică, etapă premergătoare lucrărilor de execuție. Pentru serviciile menționate, autoritatea contractantă a stabilit o prevedere bugetară de 271.761 de lei fără TVA, adică aproximativ 56.000 de euro.

„Construcția este compusă din două corpuri de clădire: corpul principal, format din sala de sport, și corpul anexă cu utilități (vestiare, grupuri sanitare, circulații). Sala de sport este o construcție semi-îngropată, fără subsol, de formă dreptunghiulară și este racordată la instalațiile de alimentare cu agent termic, apă și canalizare. Acoperișul este format dintr-o terasă necirculabilă cu termoizolație și un strat de mortar, peste care este așezată o hidroizolație de tip clasic. Intrarea se face printr-o clădire-anexă cu ultimul nivel suprateran, celelalte două niveluri fiind subterane”, se arată în caietul de sarcini. Suprafața utilă a clădirii este de 469,82 metri pătrați. Sala de sport va fi multifuncțională, iar în cadrul acesteia vor fi abordate mai multe discipline.

Adauga un comentariu