Un studiu realizat de Institutul de Medicină Tropicală (ITG) din Anvers a furnizat dovezi ale rezistenței la insecticide în cazul țânțarului comun din Europa (Culex pipiens). Implicațiile sunt îngrozitoare, deoarece astfel devine mai dificilă stăpânirea focarelor de infecție, cum ar fi febra West Nile. Cazurile West Nile ating vârful de obicei în august și septembrie. Oamenii de știință avertizează populația să aibă grijă, acum că țânțarii au căpătat rezistență la insecticide.
Țânțarii au căpătat rezistență la insecticide obișnuite
S-a descoperit că tânţarul comun în Europa a devenit rezistent la insecticidele obișnuite, după ce oameni din mai multe țări din jurul Mediteranei au raportat acest lucru. Cercetătorii de la ITG studiază acum raza de răspândire a acestor insecte și a bolilor pe care le poartă.
„Ne așteptăm să apară o creștere constantă a cazurilor de boală în următoarele câteva săptămâni”, a precizat Dr. Erin Staples, medic epidemiolog.
West Nile nu se răspândește de la o persoană la alta prin simplu contact obișnuit, ci doar prin mușcături ale țânțarilor Culex. Insectele se infectează cu acest virus atunci când mușcă păsările bolnave, apoi acesta este răspândit oamenilor. Cercetătorii nu au reușit să producă un tratament sau vaccin eficient până acum. Majoritatea oamenilor nu simt nimic după ce au fost infectați. Unul din 5 suferă de febră, dureri de cap, dureri de corp, vărsături și diaree. Simptomele apar de obicei între 3 și 14 zile după ce s-a produs mușcătură.
Una din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile prezintă complicații grave, ce pot duce la deces. Oricine se poate îmbolnăvi grav, dar Dr. Erin Staples a spus că persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cei cu probleme medicale subiacente prezintă un risc mai mare.
Rezistența dezvoltată de genul de țânțar Culex pipiens nu este lipsită de consecințe asupra sănătății, deoarece acest lucru va împiedica eforturile de combatere a răspândirii febrei West Nile, conform informațiilor furnizate de centrul de cercetare. Numeroase țări mediteraneene au raportat deja cazuri similare de rezistență la țânțari, dar ITG a decis să investigheze pentru a putea confirma sau infirma aceste suspiciuni prin propriile sale cercetări.
Astfel că, prin acest studiu a fost dovedit că rezistența la o serie de insecticide obișnuite, inclusiv permetrina, deltametrina, malation, bendiocarb și DDT, este prezentă în acești țânțari. Speciile de țânțari utilizate în cadrul studiului ITG au fost expuse la aceste insecticide timp de mai puțin de 24 de ore, și mai puțin de 90% dintre ei au pierit în acest interval de timp, ceea ce indică prezența rezistenței. Acest rezultat aduce vești proaste pentru sănătatea publică, întrucât înțepăturile acestor insecte pot răspândi diverse boli la oameni.
Recomandările specialiștilor pentru prevenirea infectării
Centrul de cercetare din Belgia avertizează că în fața riscurilor de răspândire a bolilor, în special a febrei West Nile, reacția obișnuită este să se recurgă la dispersarea de insecticide. Cu toate acestea, dată fiind acum rezistența căpătată, această abordare nu va mai fi eficientă, făcându-ne mult mai vulnerabili. ITG explorează în prezent alternative de combatere, inclusiv metode de control biologic și prin utilizarea inteligenței artificiale.
În ultimii ani, cazurile de febră West Nile au înregistrat o creștere în Europa. Acest virus afectează în principal păsările și caii, dar au fost înregistrate totodată din ce în ce mai multe cazuri la oameni. O mică proporție dintre cei infectați dezvoltă simptome similare gripei, care în cazuri rare pot avea consecințe fatale.
În România, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat recent că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (din 06 iunie 2023) până la 17 august 2023, au fost înregistrate 7 cazuri confirmate și un caz cu suspiciune de infecție cu acest virus, dintre care 3 au dus la deces.
Recomandările Institutului pentru populație includ evitarea expunerii la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, utilizarea de repelenți chimici pentru țânțari, împiedicarea intrării țânțarilor în casă prin plase de protecție la ferestre, asigurarea drenării apei stagnante din jurul locuinței și îndepărtarea recipientelor cu apă stătută și a gunoiului menajer din curte, pentru a ne porteja acum că țânțarii au căpătat rezistență la insecticide.