Stiri si curiozitati

Cât trăiește un țânțar: Informația cunoscută de foarte puțini oameni

Publicat: 08 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât trăiește un țânțar Informația cunoscută de foarte puțini oameni
Țânțarii sunt insecte care fac parte din ordinul Diptera, familia Culicidae.

Ești curios să afli cât trăiește un țânțar? Ai ajuns în locul potrivit! În rândurile următoare, îți vom dezvălui care este durata de viață a celor mai enervante vietăți de pe Pământ.

Vara se apropie cu pași repezi și majoritatea oamenilor o așteaptă cu mare entuziasm. Din păcate, odată cu ea își fac apariția și micile insecte iubitoare de sânge, care ne vânează pe tot parcursul sezonului cald. În ciuda tuturor soluțiilor existente de îndepărtare a țânțarilor, aceștia tot găsesc o cale de a ne face viața un calvar.

Iată cât trăiește un țânțar și care este ciclul de viață al acestuia.

pișcături de țânțari pe piele
În ciuda tuturor soluțiilor existente de îndepărtare a țânțarilor, aceștia tot găsesc o cale de a ne face viața un calvar.

Cât trăiește un țânțar?

Țânțarii sunt insecte care fac parte din ordinul Diptera, familia Culicidae. Spre deosebire de celelalte insecte, aceștia prezintă un ac lung, cu ajutorul căruia înțeapă atât pielea animalelor, cât și pe cea a oamenilor, pentru a le suge sângele.

Aflându-ne într-un permanent război cu aceste insecte, cu siguranță ne-am întrebat cât trăiește un țânțar. Ei bine, durata de viață este diferită în funcție de gen: femelele țânțar trăiesc între 42 și 56 de zile, iar masculii țânțar trăiesc aproximativ 10 zile.

Reproducerea se face prin ouă cu metamorfoză completă și incompletă, urmând unul din ciclurile: ou→larvă→nimfă (pupă)→adult (metamorfoză completă) sau ou→larvă→adult (metamorfoză incompletă). Țânțarii depun ouăle la suprafața apei sau în zone predispuse la inundații. Odată depășit stadiul de ou, țânțarii devin larve și pot trăi în toate tipurile de ape, mai puțin în cele curgătoare. Stadiul de larvă durează între patru și zece zile, apoi devin pupe pentru o perioadă de la o zi la câteva săptămâni. Ulterior, aceștia părăsesc pupa și ies la suprafață.

Țânțarul obișnuit are între trei și șase milimetri. Corpul acestuia este zvelt și acoperit cu solzi fini, aurii, pe corp și pe picioare, cu trompa îndreptată în față. Țânțarul emite un bâzâit constant, supărător.

Femela țânțar se hrănește cu sângele păsărilor, mamiferelor, inclusiv al omului, iar masculul consumă suc și nectar vegetal. Astfel că, cele care ne creează disconfort sunt femelele.

Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika.

un țânțar pe piele
Durata de viață este diferită în funcție de gen: femelele țânțar trăiesc între 42 și 56 de zile, iar masculii țânțar trăiesc aproximativ 10 zile.

Cum scapi de țânțari cu soluții naturiste?

Rețeta-minune pentru a scăpa de țânțari este următoarea: amestecă 200 de mililitri de apă caldă, 100 de grame de zahăr brun sau alb și un gram de drojdie de bere. Taie un pet reciclabil pe jumătate, iar în partea de jos pune toate ingredientele. Apoi, scoate capacul și așează partea de sus a sticlei cu gâtul în jos. Lipsește cele două părți între ele, cu ajutorul unei benzi adezive. Țânțarii vor fi atrași de dulceața acestui amestec, iar dioxidul de carbonat emanat le va fi fatal.

De asemenea, poți să crești plante în ghivece, care te vor ajuta să ții la distanță țânțarii. Printre acestea se numără: lavanda, menta și busuiocul.

Lavanda este o plantă extrem de iubită de oameni și are un aspect plăcut și un miros îmbietor, însă nu este tolerată de țânțari. De aceea, pune un ghiveci sau mai multe cu lavandă în locul în care îți place să îți petreci timpul și vei vedea că țânțarii nu se vor mai apropia.

Menta este un adevărat repelent pentru micile insecte care ne fac serile de vară un calvar. Se dezvoltă bine în ghiveci, iar iarna trebuie mutată în interior.

În fine, busuiocul, datorită aromei sale puternice, reușește să țină la distanță țânțarii. Pune un ghiveci în balcon sau în camera în care dormi și vei scăpa de micile insecte deranjante.

Adauga un comentariu