Stiri si curiozitati

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur? Părintele Calistrat Chifan: „A pus ordine și disciplină în viața monahală la fel ca Sfântul Vasile” – VIDEO

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur Părintele Calistrat Chifan A pus ordine și disciplină în viața monahală la fel ca Sfântul Vasile - VIDEO
Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut de credincioși și ca Ioan Hrisostom.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre Sfântul Ioan Gură de Aur. Cine a fost și cum a schimbat acesta viața monahală?

Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut de credincioși și ca Ioan Hrisostom. El s-a născut în jurul anului 347 și a decedat pe 14 septembrie 407. A fost arhiepiscop de Constantinopul, o figură extrem de importantă în cadrul patrologiei creștine, fiind considerat sfânt în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană. Sfântul Ioan Gură de Aur este, de asemenea, venerat cu titlul de doctor al Bisericii, grație puterii sale tămăduitoare.

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan despre acest sfânt

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost atras de ascetism. După moartea mamei sale, s-a dedicat concepției sale religioase și s-a retras în munții Antiohiei, unde a dus patru ani o viață severă sub conducerea unui ascet, iar după aceea, s-a retras doi ani într-o peșteră. În anul 386, el a primit misiunea de predicator, ajungând renumit pentru arta sa oratorică. În timpul celor 12 ani de preoție la Antiohia, Sfântul Ioan i-a combătut pe eretici, îndeosebi pe anomei și pe iudeo-creștini și s-a străduit pentru formarea morală a credincioșilor săi.

„Justețea Sfântului Ioan Gură de Aur constă în perfecțiunea corectitudinii lui. Pune ordine și disciplină în viața monahală la fel ca Sfântul Vasile și avea cu precădere două lucruri: monahii să țină de rugăciune și de lucrarea învățăturii, de Scriptură și să cunoască bine dogmele, să apere credința. Eram , la fel, în plină erezie în secolul IV, că pe la 407 parcă el moare sau 409, nu mai știu exact, oricum în preajma undeva este dus în exil la Cucuze, după ce o înfruntă pe Efdoxia, împărăteasa. Și Sfântul Ioan Gură de Aur, pe lângă faptul că ține în Constantinopol predici de strânge tot poporul la dreapta credință, la vremea respectivă era obiceiul ca împărații să-și facă bustul lor. Și împărăteasa și-a făcut și ea un bust din argint și l-a pus în piața publică. Și Ioan Gură de Aur, într-o predică, a spus: „Iată altă erodiadă care vrea cinstită și mărită, ca cea care oarecând a tăiat capul Botezătorului Ioan.”, a povestit părintele Calistrat Chifan.

Părintele Calistrat Chifan: „ Împărăteasa s-a făcut foc și pară, a dat ordin să-l surghinească, Sfântul Ioan a plecat”

Relațiile Sfântului Ioan Gură de Aur cu cei de la curtea imperială nu au fost unele prea bune. Din cauza predicilor sale, a fost izgonit de împărăteasa Eudoxia. Timpul a trecut, împărăteasa a murit și un lucru inexplicabil a avut loc la înmormântarea sa.

„A ajuns la urechea împărătesei, că oriunde sunt informatori. Împărăteasa s-a făcut foc și pară, a dat ordin să-l surghinească, Sfântul Ioan a plecat, timpurile au trecut, împărăteasa a murit, a fost pusă în mormânt și placa la mormânt tremura, cum stă capacul pe oala de borș când fierbe. Nu știa nimeni despre ce e vorba. Când fiul a venit la conducerea imperiului, s-a gândit să facă această împăcare.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Adauga un comentariu