National

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea. Ce acuzații a primit aceasta în scandalul azilelor groazei

Publicat: 14 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine este Nela Vica Andrieș sora Gabrielei Firea. Ce acuzații a primit aceasta în scandalul azilelor groazei
Nela Vica Andries a primit o serie de acuzatii in cazul azilelor groazei

Odată cu scandalul „azilelor groazei’, ce a cutremurat întreaga țară, lumea a început să se întrebe cine este Nela Vica Andrieș. Se pare că sora Gabrielei Firea a lucrat la un serviciu din Direcția de Asistență Socială Voluntari, care a făcut 7 anchete în azilele groazei.

În tot scandalul privind abuzurile inimaginabile la care erau supuși vârstnicii și pacienții cu dizabilități din trei azile din Voluntari și Afumați nu a existat nicio demisie la vârf.

Cine este Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea

Potrivit Digi24, Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari în perioada aprilie – decembrie 2021. Atunci, ea ar fi devenit chiar șefă de serviciu în cadrul instituției din subordinea cumnatului său, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, prezintă Buletin de București. În plus, se pare că perioada în care ea a activat în instituție coincide cu perioada efectuării a 7 controale de către colegii săi într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra.

Deși în urmă cu câteva zile, pe 9 iulie 2023, Gabriela Firea posta pe Facebook un mesaj în care scria că sora ei, Nela Vica Andrieș (fostă Vrânceanu), „NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuții în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități’, afirmațiile ei ar fi contrazise de documentele obținute de jurnaliștii de la Direcția de Asistență Socială a orașului Voluntari.

Aceeași sursă mai scrie că, în aceste 9 luni, colegii surorii Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, au făcut 7 controale într-unul dintre centrele Cristinei Dumitra, o parte dintre centrele pentru persoane vulnerabile din Ilfov, investigate în prezent de DIICOT.

În prezent, rezultatele controalelor respective rămân necunoscute. Însă, mai scrie sursa menționată, centrul Cristinei Dumitra a continuat să funcționeze, chiar dacă în perioada februarie 2020 – martie 2021, aici ar fi murit cel puțin 21 de oameni, conform documentelor obținute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Digi24 mai scrie că fiecare deces ar fi fost contorizat atunci într-un „caiet de prezență’, care ar fi fost lăsat în urmă de patroana centrului în timpul unei mutări intempestive ce s-ar fi petrecut în aprilie 2022, când Cristina Dumitra și-ar fi dus beneficiarii într-un alt centru, la 5 minute distanță, mai exact pe strada Camil Petrescu 5-7.

Ulterior, activitatea centrului, printre care și documentele despre decese și rele tratamente la care au fost supuși beneficiarii, ar fi fost dată publicității de către jurnaliștii care au realizat investigația. Miercuri, însă, aceștia au obținut de la Direcția de Asistență Socială (DAS) Voluntari documentul care confirmă controalele.

Ce acuzații i se aduc Nelei Vica Andrieș

Se pare că, prin fișa postului, Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, mai era responsabilă și de consilierea și îndrumarea organismelor private, respectiv a centrelor din subiectul anchetei DIICOT. De asemenea, aceasta ar avea de elaborat proiecte și programe destinate sprijinirii persoanelor aflate în dificultate.

Tot în fișa postului, la punctul 10, se pare că se arată că Nela Vica Andrieș, alături de serviciile de specialitate ale instituției, trebuia să monitorizeze „serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu ONG-urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii în baza legilor speciale din domeniul asistenţei sociale”, precum și să se ocupe de „culegerea informaţiilor necesare pentru realizarea materialelor’.

De menționat e și faptul că, în 2018, atunci când ar fi câștigat concursul pentru poziția de inspector principal la DAS Voluntari, Nela Vica Andrieș și-ar suspendat postul. Sora Gabrielei Firea nu ar fi lucrat acolo o perioadă de 2 ani – din 54 de luni, Nela Vica Andrieș ar fi muncit 8 luni în perioada mai-decembrie 2021, perioadă în care ar fi câștigat 56.000 lei (7.000 lei/lună), conform declarațiilor de avere.

Adauga un comentariu