Editorial

Cine i-a salvat pielea lui Raed Arafat?

Publicat: 07 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine i-a salvat pielea lui Raed Arafat
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

La sfârșitul anului 2019, pentru a doua oară, Raed Arafat a fost salvat de mazilire. Cel care a reușit această performanță este premierul de atunci, Ludovic Orban. Târziu, limbuția și spiritul său de bravadă l-au dat de gol.

Ulterior, Raed Arafat și-a consolidat poziția, a devenit cel mai puternic demnitar român și cel mai longeviv după guvernatorul român Mugur Isărescu, dar și cel mai bogat dintre toți cei care s-au perindat vreodată în ultimii 33 de ani la conducerea României. A devenit practic invulnerabil. Și în plus, prin Antena 3, are și o televiziune la dispoziție. Să explicăm acest miracol. În 2019, în noul guvern Orban, la conducerea Ministerului de Interne a fost numit liberalul Ion Marcel Vela. Cei care nu au o memorie prea scurtă își amintesc, desigur, de un schimb antologic de replici într-o conferință de presă inițiată și condusă de Ministrul de Interne. În prezența lui Raed Arafat, acesta a adus critici grele și justificate șefului serviciului național de urgențe, Raed Arafat. Din neglijența acestuia și din lipsa sa de profesionalism, murise un copilaș de la Horezu, care suferise un accident și trebuia să fie adus de urgență la București cu elicopterul SMURD. Ceea ce nu s-a întâmplat. Copilașul a fost plimbat de colo-colo pentru că elicopterul SMURD nu avea autorizație de a se deplasa noaptea. Și astfel, din nefericire, s-a pierdut o viață. În respectiva conferință de presă, pe bună dreptate, Marcel Vela a demonstrat că șeful DSU nu a luat cuvenitele măsuri pentru a angaja piloți pentru foarte costisitoarele elicoptere SMURD, care să aibă atestatul și vechimea necesară pentru a se deplasa pe timp de noapte. Raed Arafat a încercat să intervină, Ministrul de Interne l-a admonestat din nou, demonstrând cu toate argumentele necesare că acesta nu avea nicio justificare. Moment în care opinia publică, care a urmărit acest neobișnuit eveniment, a înțeles că Raed Arafat era pe tobogan, urmând ca, probabil în aceeași zi, să fie destituit de Marcel Vela.

Deznodământul însă nu s-a mai produs. A rămas un mister, cum de reușise în mod miraculos Raed Arafat, pentru a doua oară în cariera sa, să-și salveze pielea. Prima dată, când cariera sa rămăsese în aer, s-a întâmplat sub mandatul lui Traian Băsescu, care și el a vrut să-l destituie, dar atunci a intervenit opoziția politică față de un președinte care își pierduse credibilitatea și, în plus, în scurt timp, acesta în stilul cunoscut s-a repliat și a căzut la pace cu Traian Băsescu, Cum anume, asta va fi probabil subiectul unei noi dezvăluiri. Dar să revenim la tema principală.

Ludovic Orban, pe care l-a luat gura pe dinainte, s-a lăudat, și într-o manifestare de fanfaronadă s-a confesat unor apropiați, informându-i că i-a venit o idee genială. Pandemia Covid începuse să-și spună cuvântul. Și să-și producă primele efecte. oamenii erau speriați, din direcția OMS veneau alarme după alarme, iar guvernul Orban se aștepta să traverseze momente dificile și să se transforme într-un paratrăsnet al nemulțumirii populației. Ei bine, guralivul Ludovic Orban pretinde că și-a făcut un calcul politic inteligent, acela de a-l menține în poziția de secretar de stat la interne și șef DSU pe Raed Arafat pentru a-l transforma pe acesta în paratrăsnet. În ciuca bătăilor. Și astfel a luat decizia, în opinia mea fatală, de a-i interzice lui Marcel Vela să facă diligențele necesare în vederea demiterii lui Arafat.

Arafat și-a învățat lecția. A înțeles că, în viitor, supraviețuirea lui depinde de forța financiară pe care o putea accesa, de relațiile externe care l-ar fi putut susține, dar și de un parteneriat cu o televiziune puternică. Zis și făcut. Prin specularea la maximum a scandaloasei anomalii numită SMURD – România este singurul stat în lume, în care o fundație relevantă are aceeași denumire cu cea a unei instituții publice și în care totul se desfășoară sub pălăria unui puternic Minister de Interne – Raed Arafat a dobândit o avere personală mai mare decât oricare alt demnitar din istoria recentă a României. Mecanismul l-am explicat în editorialul precedent. Din poziția de secretar de stat la interne și de șef DSU, și beneficiind de criza Covid, Raed Arafat a reușit să devină un important jucător și în plan extern. iar în plan intern, prin cooptarea lui Radu Tudor în bordul fundației SMURD și în baza unor contracte de publicitate niciodată dezvăluite până în prezent, are oricând dorește la dispoziție platoul de televiziune al Antenei 3. Care s-a transformat în cel mai vehement avocat al său.

Ieri și azi, ca să dau un singur exemplu, Antena 3 a prezentat pe larg opiniile lui Raed Arafat, care deplângea faptul că României îi lipsesc circa 1000 de medici de urgență, dar nimeni nu l-a întrebat ce a făcut el în calitatea pe care o are, ca această situație să fie prevenită, sau ce face el în prezent pentru a recupera acest grav neajuns.

Așadar, iată cum, și de către cine, și din ce motiv a fost salvată pielea lui Raed Arafat, devenind ulterior unul dintre cele mai puternice personaje din România, practic invulnerabil în raport cu instituțiile de forță, cu justiția sau cu factorul politic intern și extern.

Adauga un comentariu