International

Cine nu va mai avea acces în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021? Decizia a fost luată pentru crearea unui stat mai sigur

Publicat: 23 oct. 2020

Din momentul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, libertatea de mișcare  fost limitată pe teritoriul statului. Astfel că, pentru a crea o țară mai sigură, ministerul de Interne al Marii Britanii a făcut un anunț surprinzător: toți cetățenii UE, printre care și românii, care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai avea acces în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021.

În speranța că vor reuși să limiteze răspândirea noului coronavirus, britanicii adoptă o nouă serie de măsuri, în plină criză sanitară.

Cetățenii europeni, cu antecedente penale, interziși în Marea Britanie

Astfel că, autoritățile din Marea Britanie s-au gândit să oprească intrarea în țară a cetățenilor europeni cu antecedente penale. Conform unui comunicat dat de Ministerul de Interne și citat de BBC, persoanele condamnate la peste un an de închisoare nu vor mai avea acces pe teritoriul Regatului Unit începând cu 1 ianuarie 2021. Această restricție intră în vigoare odată cu încetarea libertăţii de mişcare în Regatul Unit, ca urmare a ieşirii din UE.

„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forţat să primim în ţară infractori periculoşi din străinătate, care abuzează de valorile noastre şi ne ameninţă stilul de viaţă. Marea Britanie va fi mai sigură mulţumită unui control mai ferm şi mai corect la graniţă safer, unde infractorii din străinătate vor fi supuşi aceloraşi reguli, indiferent de naţionalitate”, a declarat Priti Patel, ministrul britanic de Interne, notează BBC.

Nu vor mai avea acces în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021:

– Infractorii care au o condamnare de cel puţin un an de închisoare;
– Infractorii care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în situația cărora Ministerul de Interne efectuează o evaluare a întregului cazier penal şi verifică dacă au legături de familie în UK;
– Cetăţenii UE care nu au fost condamnaţi la închisoare, însă au comis acte de hărţuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public.
– Cetăţenii UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni şi intenționează să intre pe teritoriul Marii Britanii pentru prima dată.

Libera circulație va continua până la 31 decembrie 2020

Pentru a venit în ajutorul acestei măsuri, autorităţile britanice au conceput EU Settlement Scheme, un sistem de tip Home Office, realizat dintr-o aplicație pe care toți cetățenii Uniunii Europene și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie.

Mai mult decât atât, toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de data de 31 decembrie 2020 și plănuiesc să rămână în UK, trebuie să ceară acest statut nou de imigrare înainte de 30 iunie 2021. În cazul în care nu se realizează acest lucru, resedinţa în Regatul Unit va fi considerată ilegală.

Marea Britanie nu vrea să mai permită accesul cetățenilor din statele UE pe baza cărții de identitate

În contextul încheierii tranziţiei post-Brexit pe 31 decembrie 2020, din octombrie 2021, Marea Britanie a anunţat că intenţionează să nu mai permită accesul cetăţenilor din statele Uniunii Europene în baza cărţilor de identitate

Guvernul londonez a publicat detalii suplimentare despre modul de funcționare a frontierei dintre Marea Britanie şi UE, precum şi depre măsurile pe care vor trebui să le ia pasagerii, dar şi companiile comerciale ori de transport.

„Transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. Modelul confirmă măsura potrivit căreia cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021”, precizează guvernul de la Londra.

Comentarii
Adauga un comentariu