WoW!

Coacerea roşiilor după cules. Cum grăbeşti maturizarea lor

Publicat: 30 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coacerea roşiilor după cules. Cum grăbeşti maturizarea lor
Roșiile care nu se coc pot fi puse la murat. Acestea sunt, de fapt, gogonele

În foarte puţin timp intrăm oficial în sezonul autumnal. Odată cu el, zilele se micşorează, temperaturile scad, iar plantele şi copacii se pregătesc de iarnă. Treaba la ţară deja a început. Oamenii îşi adună recoltele de pe câmp şi le prelucrează pentru a avea necesarul de hrană la iarnă şi la primăvară. Gospodinele prepară acum zarvazaturi, murături, compoturi şi, bineînţeles, şi bulion. Ca să te bucuri de cât mai multe produse, uite câteva informaţii utile despre coacerea roşiilor după cules.

Pe iarna, în borcane sau bidoane, se pun la murat inclusiv lubeniţe şi roşii necoapte, adică gogonele. Scăderea temperaturilor, mai ales cele nocturne, încetinesc vizibil coacerea anumitor produse mai sensibile, cum sunt roşiile. Asta nu înseamnă că pierzi recolta din grădină. Dimpotrivă, o poţi valorifca. Citeşte mai jos despre coacerea roșiilor după cules.

Metoda eficientă de coacere a roşiilor

Majoritatea soiurilor de roşii au nevoie de temperaturi de peste 15 grade Celsius, ca să se coacă 100%. Când noaptea, mercurul din termometre arată valori sub 20 de grade Celsius, pe rugul de plante nu mai apar fructe noi. Ce poţi face însă pentru cele deja existente? În primul rând, îndepărtează florile. Acestea consumă, de-acum, resursele plantei fără nici un rezultat. Rupându-le, planta se va axa pe coacerea fructelor deja formate.
În al doilea rând, poţi pune nişte îngrăşământ de jur împrejurul tulpinei, pentru a o ajuta să coacă restul de roşii. Foloseşte fie îngrăşământ organic, fie îngrăşământ din comerţ. Poți folosi inclusiv îngrășământ pentru flori la ghiveci.
Totodată curăță planta de părțile bolnave. Ca să nu se îngălbenească frunzele, stropeşte-le şi împotriva manei.

În cazul în care se apropie îngheţul sau temperaturile scad vertiginos, pune nişte folie de plastic peste roşii. Ziua descoperă-le, iar noaptea acoperă-le.
Dacă nici aşa nu funcţionează, în ultimele zile de toamnă, scoate planta din grădină şi mut-o cu tot cu pământ într-un ghiveci mare, pe care îl duci într-o cameră mai caldă. Nu trebuie să o expui total întunericului.

Cum grăbeşti coacerea roşiilor după cules

Iată şi câteva metode pe care grădinarii le aplică pentru coacerea roşiilor după cules:

  • rupe roşiile cu tot cu codiţă şi pune-le pe pervaz, pentru ca razele solare să ajungă la ele. Ai grijă ca toate codiţele să fie orientate în sus. Dacă le pui cu codiţa în jos, grăbeşti deteriorarea lor;
  • recoltează roşiile care sunt puţin mai moi. Bineînţeles, cu tot cu codiţe. Faţă de roşiile verzi şi tari, au mai multe şanse să se coacă;
  • pune roşiile într-o lădiţă, una lângă alta, apoi acoperă-le cu hârtie de ziar şi du-le într-o cameră uscată şi întunecată. Cam în 3-4 săptămâni se vor coace, dar oricum trebuie verificate o dată la câteva zile;
  • pune 3-4 roşii crude într-o pungă cu un măr copt. E aceeași variantă ca şi cu coacerea bananelor.

Pentru a evita oarecum întârzierea coacerii roşiilor, ideal ar fi ca primăvara şi chiar şi vara să foloseşti îngrăşământ pentru răsaduri. Astfel, plantele au nutrienţii necesari şi o pornire cât mai bună. De asemenea, asigură-te că le fereşti de dăunători. Poţi presăra inclusiv nişte bicarbonat de sodiu pe sol, de jur împrejurul plantelor. Astfel, ţii la distanță unii dăunători, precum furnicile. Tot bicarbonatul, pentru acelaşi lucru, se folosește şi la trandafiri.

Adauga un comentariu