Local

Compania care s-a ocupat de demolarea clădirii Compan din Iaşi, amendată cu 2.500 lei – FOTO

Publicat: 30 iul. 2020
Compania care s-a ocupat de demolarea clădirii Compan din Iaşi, amendată cu 2.500 lei - FOTO
Compania care s-a ocupat de demolarea clădirii Compan din Iaşi, amendată

S.C. Stef Invest S.R.L. a fost sancționată, conform HCLM 321/2017 Mod. cu amendă contravențională în valoare de 2.500 lei, întrucât nu a luat măsuri eficiente de umectare a deșeurilor rezultate din demolarea clădirii din Şoseaua Moară de Foc, generând praf, fapt ce a dus la indignarea cetățenilor ce tranzitau zona.

Poluare masivă în mijlocul Iașului

O poluare masivă a fost semnalată la nivelul municipiului Iași în cursul zilei de ieri, după ce au început lucrările de dezafectare și demolare a fabricii de pâine Compan Iași. Norii de praf cu particule de mari dimensiuni au acoperit zone întinse din oraș încă de la orele dimineții, ieșenii fiind obligați să inhaleze un aer extrem de poluat. Cei mai afectați au fost locuitorii din zona Păcurari, care s-au plâns de norii groși de praf proveniți din zona șantierului. Lucrările de demolare a fabricii de pâine Compan Iași au fost sistate de polițiștii locali. Pe terenul de peste 11 mii mp din șoseaua Moara de Foc va fi construit un nou supermarket Lidl.

Se demolează fabrica de pâine Compan

În cursul zilei de ieri, la nivelul municipiului Iași a fost semnalată o poluare masivă cauzată de lucrările de dezafectare și demolare realizate la fabrica de pâine Compan Iași. Încă de la orele dimineții, norii de praf care conțineau particule de mari dimensiuni au acoperit zone întinse din oraș, iar ieșenii au fost obligați să inhaleze un aer poluat. Poluarea a fost semnalată la scurt timp după ce au început lucrările de dezafectare și demolare a clădirilor aflate pe platforma fostei fabrici de pâine Compan din Moara de Foc.

„Este de o gravitate foarte mare ce se întâmplă din cauza prafului. În câteva ore s-a așternut peste străzi, la pervazul geamului, un praf gros de câțiva milimetri, fără exagerare. Când am trecut pe lângă șantier, aproape că nici nu puteam respira, mai ales că sunt peste 30 de grade afară. Acum, cu pandemia coronavirus și cu temperaturile astea ridicate, fix praf lipsea în aer. Deja era un supermarket Lidl construit pe strada Canta, iar altul peste calea ferată, se aglomerează toată zona de mașini acum. Toți stau cu geamurile închise, lumea tușește când trece pe stradă”, a reclamat un ieșean care locuiește pe șoseaua Moara de Foc.

Lucrările de demolare a fabricii de pâine Compan Iași au fost sistate de polițiștii locali

Poluarea a fost semnalată de locuitorii din zona Canta-Păcurari, care au sesizat norii de praf care conțineau și multe particule de mari dimensiuni, „pe care le simțeai între dinți și în nas”, după cum au spus ieșenii care au trecut prin apropierea platformei Compan.
Ajunși la fața locului, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism au sistat de urgență lucrările pe motiv că platforma nu este udată pentru a stopa ridicarea prafului în atmosferă, iar mai departe au făcut un control la sânge care se va lăsa, foarte probabil, cu mai multe amenzi.

„Confirmăm sesizările făcute de cetățeni cu privire la șantierul din zona Moara de Foc. O echipă din cadrul Serviciului Control Urbansim a fost în control, iar prima măsură luată a fost sistarea lucrărilor pentru că nu au fost respectate condițiile HCL 321 privind Regulamentul de respectare a condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași. Mai precis, nu au fost luate măsuri de udare a platformei pentru a stopa ridicarea prafului în atmosferă. Totodată, a fost făcută o notă de constatare și urmează ca la finalizarea verificărilor să se aplice sancțiunile care se impun”, a declarat Liviu Zanfirescu, director general al Poliției Locale Iași.

Comentarii
  • Merita pentru 2500 ron sa umpli tot orasul de praf .Poate sa o faca zilnic. Il costa mai mult instalatia de udat ….. Clasic pentru Iasi. Curat murdar coane Chirica .Si legal. Acum 3 luni ,nu era aprobat de catre cei de la drumuri giratoriul din intersectie . Acum totul e „ok”. Deci pe Canta se va merge struna

Adauga un comentariu