Titlurile zilei

Compania de Transport Public din Iași se află în colaps. Directorul Cristian Stoica nu știe cum să se lupte cu gerul, iar infrastructura nu face față – FOTO/VIDEO

Publicat: 11 ian. 2024
_____ Vizualizări 12 Comentarii
Compania de Transport Public din Iași se află în colaps. Directorul Cristian Stoica nu știe cum să se lupte cu gerul iar infrastructura nu face față - FOTOVIDEO
La primele ore ale zilei stațiile erau pline de oameni care așteptau tramvaie

În urma valului de ger au apărut foarte multe probleme în infrastructura din oraș, iar Compania de Transport Public din Iași nu reușește să asigure circulația tramvaielor pentru a patra zi la rând în această săptămână

În mod normal, în Iași sunt 32 de tramvaie noi, achiziționate cu 2 milioane de euro bucata. Dintre acestea mai funcționează în jur de 20, iar acest lucru a apărut din cauza infrastructurii. În unele zone au fost reabilitate liniile, însă restul au rămas la fel, iar efectele s-au văzut cel mai bine la prima zăpadă serioasă. Tramvaie blocate în fața macazurilor, fire de rețea rupte, sute de călători care se uită în zadar după un mijloc de transport.

Compania de Transport Public din Iași are mari probleme cu tramvaiele

Cetățenii din Iași nu se pot baza pe transportul în comun atât timp cât este ger afară. Din nou, primarul Mihai Chirica a investit în tramvaie noi și autobuze, însă nu s-a gândit că nu există infrastructura necesară pentru circulația acestora. Astfel, firele electrice pentru tramvaie și macazurile cedează la temperaturile scăzute și la zăpadă, iar călătorii așteaptă în zadar un mijloc de transport.

„Noi lucrăm, dar blocaje apar sporadic, mai sunt mașini parcate pe linie, macazuri care se blochează cu gheață și zăpadă. Am avut ceva probleme pe traseul 7, am intervenit la macaz în zonă la fosta Billa. Avem 50 de angajați care sunt pe intervenții la stradă. Dezghețăm macazurile, reparăm rețeaua electrică, pentru că s-au rupt și unele fire. Fiind temperaturi foarte scăzute, în zonele unde sunt mai uzate, firele cedează, de asta se rup, astfel de lucruri sunt imprevizibile. Noi le reparăm, se pune un adaos și se înnădește cu niște cleme speciale și se întinde din nou.

Se fac lucrări de mentenanță, problema este că tronsoanele noi făcute în ultimii ani s-au introdus compensatorii cu greutăți, care permit rețelei să se dilate și să se contracte, însă, fiind sisteme mai vechi, cedează. Fondurile nu au cuprins și înlocuirea rețelei electrice, iar fire am mai luat de la troleibuze, ce am mai găsit. Trebuie să găsim soluții pe viitor, însă trebuie o investiție mai mare pentru acest lucru, iar, momentan, compania nu are fonduri pentru astfel de lucrări”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Autobuzele abia au făcut față gerului

Autobuzele au fost înghețate în dimineața zilei de miercuri, iar șoferii au resimțit frigul pe traseu. Problema este că autobuzele noi nu pot furniza suficientă căldură, astfel că nu pot face față temperaturilor scăzute. Totuși, când a fost făcută investiția de către Primăria Iași, nu s-au gândit și la acest aspect, autobuzele fiind realizate pentru temperatura din Turcia.

„Este de înțeles că au înghețat pentru că a fost foarte frig în noaptea zilei de marți. Ele au fost ținute cu motorul deschis pentru câteva ore noaptea ca să poată porni fără probleme de dimineață. Doar că a fost altă problemă, era tot autobuzul efectiv înghețat după aproape 4 ore de mers, și eu tot aveam gheață pe jos, în autobuz. Strada a fost mai în regulă, însă frigul e marea problemă. Eu lucrez pe autobuz Isuzu și tot am simțit frigul, pentru un șofer care stă 8 ore în același loc se simte diferit.

Probleme au avut colegii de pe autobuzele electrice. Ele au fost făcute pentru Turcia, într-o fabrică din China, însă nu au fost gândite și pentru clima noastră. Mulți, efectiv, au înghețat în autobuz, mă refer aici la șoferi, fiind electric, bateria nu a făcut față la astfel de temperaturi. În mod normal, primăria trebuia să facă o hală unde să fie depozitate autobuzele, s-a discutat într-un timp să le punem undeva prin CUG, la o hală, însă nu s-a mai concretizat. Așa, noi trebuie să venim dimineața, să le găsim pline de zăpadă și înghețate, dar așa merg lucrurile la noi”, spune Paul Păuleț, șofer la CTP.

Transportul în comun a fost paralizat pentru câteva zile de iarnă, în timp ce ieșenii au înghețat în stații. Compania de Transport Public din Iași încearcă să rezolve problemele, însă infrastructura a cedat în fața gerului.

Comentarii
  • „Compania nu are fonduri pentru astfel de lucrări”. Bine că a avut fonduri de aproape 3 milioane de euro (2 milioane și 800 de mii de euro – așa zicea Stoica la Dezbaterea Zilei) pentru mizeria aia de Radcom că asta interesează pe călători. Oamenii ce să facă acuma? Să îi valideze lui Stoica că merg pe jos pe lângă transport. O să treacă și perioada asta și vine vara. Bine că sunt dotate toate mijloacele de transport cu Radcom dar cu ventilator în cabină NU (AU MAI SCOS ȘI PRIZELE) și o să leșine vatmanul din nou în cabină de la căldură, așa cum s-a întâmplat și astă vară. INVESTIȚI BANII CU CAP BAAAA!!!

  • Demisia și închisoare criminalilor, voi ați omorât acel vatman acuma vreți și călători să pățească la fel . Proști rămân în stații 2 ore , 1 ora 30 în mașină decât să meargă 40 min pe jos .

  • Ce simpla si la indemana este solutia ! Se aplica in tari modeste, cu mai putine pretentii. E iarna ? Te imbraci mai gros. Ninge ? Iesi cu lopata si deszapezesti. Ai de circulat ? Schiuri. Ingheti ? Bea vodka. Viata e frumoasa.

  • O sa omoare si muncitorii din Depou. Le spune oamenilor sa ramana peste noapte la dezapezit ca sa dea bine in fata lui Chirica! Da tu la lopata 24 de ore buhaiule ca ai 150 de kg si 20.000 lei salar, noi avem 2500 -3000 cu sambete si duminici lucrate! Chiar nu ti-e rusine! Scoate oamenii din birouri ca zac ca placintele si nu fac nimic, dovada … ce vad iesenii in strada! Piese nu, tramvaie defecte, autobuze defecte, oameni morti, Puscaria!!!
    Nu mai minti oamenii cu salarii motivante ca ele NU EXISTA LA CTP!
    doar tu si sefii din subordine aveti salarii motivante. In rest murim de foame!!!

  • Am citit toate comentariile de mai sus. Sunt de acord cu tot ce s-a scris. Eu zic ca pușcaria este ușoara pt ei. Ar trebuii legati de tramvaie/ autobuze sa dea cu lopata zapada/ sa nu se opreasca atâtea ore cât si ei tin oamenii din subordine la munca. Si DA scoate-ti oamenii din birouri la deszapezit. Ce li se rup unghiile?

  • Unde e Chirica, pai nu el se batea cu caramida in piept ca revolutioneaza CTP-ul? CTP-ul asta care inghite an de an banii publici fara eficienta si care este scutit de datorii? Ce fac institutiile de control ale statului? Sa dea explicati de ce nu functiobeaza „bunaciunile” lui. De ce l-a pus pe asta acum sa iasa si sa explice? Oricum va da piept cu iesenii cat de curand!

Adauga un comentariu