Compania străină care și-a deschis fabrică în România este KÉSZ, un nume important pe piața de construcții. KÉSZ activează în România din 2001, iar acum are prima unitate proprie de producție în țara noastră. Iată ce produce și câți angajați are.
Compania străină care și-a deschis fabrică în România!
Compania maghiară KÉSZ și-a inaugurat prima sa unitate de producție din România, în satul Moldovenești, Turda. KÉSZ România are aproape 200 de angajați și este prezentă nu numai pe piața construcțiilor de clădiri, ci și pe piața dezvoltării imobiliare, prin proiectele sale din București și Cluj-Napoca. Fabrica inaugurată recent în România, mai exact în Turda, aduce o nouă linie de activitate și anume producția de structuri metalice și de oțel.
Fabrica deschisă lângă Turda are 4.500 de metri pătrați și este dotată cu utilaje de ultimă generație pentru producția de structuri metalice și auxiliare, conducte de aer, profile și alte elemente pentru construcții. Fabrica KÉSZ din România a fost proiectată astfel încât să poată fi extinsă cu capacități de producție suplimentare pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale pieței de construcții.
Construcție inedită în țară cu investitori străini
SUA și Grecia vor construi trei parcuri fotovoltaice de 370 MW pentru decarbonarea Complexului Energetic Oltenia. Au fost aprobate contracte de inginerie, achiziții, proiectare și construcție de parcuri fotovoltaice, pe amplasamentele depozitelor de zgură și cenușă și ale haldelor miniere din cadrul Complexului. Proiectele fac parte din planul de restructurare și decarbonare al CEO și beneficiază de finanțări nerambursabile UE prin Fondul de Modernizare. Contractele au fost adjudecate de către o echipă formată din dezvoltatorul american de proiecte de producție de energie regenerabilă Ameresco și firma grecească de construcții energetice Sunel Group. Americanii și grecii vor construi trei parcuri fotovoltaice de 370 MW pentru decarbonarea Complexului Energetic Oltenia.
O altă veste este aceea că o companie industrială românească va fi condusă de americani. GLGH Steel a achiziționat Artrom Steel Tubes S.A., producătorul român de țevi din oțel fără sudură cu sediul în Slatina și Reșița. Artrom Steel Tubes S.A. are peste 2.000 de angajați și este lider de piață în producția de țevi fără sudură din oțel. Fabrica va fi preluată și condusă de americani, și anume de compania GLGH Steel.
Încă o investiție importantă în țară este făcută de gigantul străin Ensys. Ensys investește peste 80 de milioane de euro în energie verde. Se va construi o fabrică pentru producția de hidrogen verde în județul Bihor și o gigafabrică de acumulatori de litiu în județul Dolj. Ambele proiecte vor fi operaționale la finalul anului 2025 și sunt finanțate parțial prin PNRR. Cele două proiecte strategice ale Grupului Ensys doresc să sprijine tranziția energetică a României și să consolideze poziția țării pe piața europeană a energiei verzi. Una dintre cele două investiții strategice ale grupului Ensys este construcția unei centrale de producție a hidrogenului verde în comuna Ciumeghiu, județul Bihor. Noua unitate de producție, amplasată în comuna Ciumeghiu, va avea o capacitate anuală de 1.500 de tone de hidrogen verde. Al doilea proiect strategic constă în construirea unei gigafabrici de acumulatori de litiu pentru aplicații staționare și industriale, amplasată în localitatea Ișalnița, județul Dolj. Fabrica va avea o capacitate anuală de peste 1 GWh și va include linii de asamblare pentru echipamente esențiale în distribuția energiei electrice, cum ar fi tablouri electrice de medie și joasă tensiune și posturi de transformare.
O altă investiție străină în țară este a companiei maghiare KÉSZ. Compania a deschis la Turda o fabrică pentru producția de structuri metalice.