Prima pagină » Business în România » Consultantul fiscal Gabriel Biriș anunță dezastru economic în România: 90% din veniturile fiscale sunt redirecționate către pensii si salariile bugetarilor

Consultantul fiscal Gabriel Biriș anunță dezastru economic în România: 90% din veniturile fiscale sunt redirecționate către pensii si salariile bugetarilor

03 iun. 2025, 09:04,
Redacția BZI în Business în România

Consultantul fiscal Gabriel Biriș a vorbit despre un dezastru economic în România în contextul în care, în aceste momente, aproximativ 90% dintre veniturile fiscale pe care statul român le încasează sunt redirecționate către pensii și asistență socială.

În ultima perioadă se vorbește despre creșterea TVA, creșteri de taxe și impozite. Dacă acest lucru se întâmplă, antreprenorii români au parte de o lovitură dură și mulți dintre ei vor intra în faliment.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș anunță dezastru economic în România: 90% din veniturile fiscale sunt redirecționate către pensii si salariile bugetarilor

Consultantul fiscal Gabriel Biriș atrage atenția, într-o analiză recentă care urmează să fie publicată în curând, asupra unui dezechilibru alarmant în bugetul public al României. Conform datelor aferente primului trimestru al anului 2025, aproape 90% din totalul veniturilor fiscale ale statului sunt direcționate către cheltuieli sociale, în principal pensii și salarii ale angajaților din sectorul public. Mai exact, aceste categorii însumează 88,55% din veniturile fiscale. Dacă la această proporție se adaugă și plata dobânzilor la datoria publică, se ajunge la un procent de 100%.

Ăsta este un studiu recent, probabil mâine, poimâine o să-l publicăm pe net. Pe trimestrul 1 din 2025, costurile cu asistența socială, cea mai mare parte fiind pensiile și salariile bugetarilor, reprezintă 88,55%, adică aproape 90% din toate veniturile fiscale ale statului român. Dacă mai adaugi și dobânzile te duci la 100%. Doar aceste 3 elemente, asistența socială, care este aproape jumătate, plus salariile bugetarilor, faci aproape 90%, dacă pui și dobânzile ajungi la 100%. Toate cheltuielile curente și investițiile sunt din bani de împrumut. Dobânzile au crescut în 3 ani de zile de la 2 la 12 miliarde. Ăsta este tot bugetul României. Restul este pe împrumut.Curentul electric al statului, subvențiile pe care le plătești, tot e pe împrumut.

Biriș subliniază că, în aceste condiții, toate celelalte cheltuieli ale statului – fie că este vorba de funcționarea instituțiilor, investiții publice sau subvenții – sunt acoperite exclusiv prin împrumuturi. El atrage atenția și asupra unei creșteri spectaculoase a costurilor cu dobânzile: în doar trei ani, acestea au urcat de la 2 miliarde la 12 miliarde de lei.

Mesajul său este clar: în momentul de față, bugetul României este atât de dezechilibrat încât aproape toate cheltuielile esențiale în afara celor sociale și de personal se bazează pe bani împrumutați. Până și plata curentului electric sau a subvențiilor este susținută din datorie.

12 miliarde de lei gol în bugetul de stat

Gabriel Biriș explică într-un mod tranșant una dintre cele mai controversate decizii fiscale luate în perioada guvernării Dragnea, referitoare la mutarea contribuțiilor sociale. Potrivit lui, ceea ce părea o simplă „optimizare” a sistemului de impozitare a salariilor a fost, de fapt, o manevră populistă care a afectat grav echilibrul bugetar.

Concret, contribuția la asigurările sociale (CAS) a fost crescută de la 21% la 25%, iar contribuția pentru sănătate (CASS) de la 8,8% la 10%. În același timp, pentru ca angajații să nu simtă o scădere a veniturilor nete — o măsură cu tentă electorală — s-a redus impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Atunci când oamenii lui Dragnea au mutat contribuțiile, ce au făcut? În loc să fie CAS 21% l-au făcut 25%, în loc să fie CASS-ul 8,8%, l-au făcut 10%. Ca să nu scadă netul oamenilor, că de, populisme, au coborât cota de la 16 la 10%. Oamenii nu au simțit nimic la net. Numai că, ce s-a întâmplat? Au mutat vreo 12 miliarde de lei de la bugetul de stat, minusul de la impozitul pe salarii în bugetul de pensii, unde aveau nevoie să zică că sunt bani de creșterea pensiilor. Dar au sărăcit investițiile. Practic ei au făcut următorul lucru. Au luat bani din buzunarul ăsta, i-au băgat în buzunarul ăsta și au zis, mamă suntem mai bogați, creștem pensiile.

Pe hârtie, oamenii nu au pierdut nimic la salariu. În realitate, însă, această schimbare a produs un gol de aproximativ 12 miliarde de lei în bugetul de stat, bani care anterior proveneau din impozitul pe venit. Această sumă a fost redirecționată către bugetul de pensii, pentru a crea impresia că există fonduri suficiente pentru majorările promise.

Biriș compară această practică cu o jonglerie bugetară: guvernul a mutat bani dintr-un buzunar în altul, fără să genereze resurse noi, dar a pretins că are mai mulți bani. Efectul real a fost însă diminuarea resurselor pentru investiții publice, care au avut de suferit în favoarea unor promisiuni sociale susținute artificial.

În concluzie, Gabriel Biriș avertizează că România se îndreaptă spre un colaps bugetar mascat de politici populiste și artificii contabile. Cu aproape 90% din veniturile fiscale direcționate exclusiv către pensii, salarii bugetare și dobânzi, statul a ajuns să finanțeze tot ce înseamnă dezvoltare — de la investiții la servicii de bază — doar prin împrumuturi. Manevrele din trecut, precum mutarea contribuțiilor sau reducerea impozitului pe venit, nu au făcut decât să golească bugetul de stat pentru a cosmetiza alte capitole. România, spune Biriș, trăiește pe datorie, într-un echilibru fragil susținut de iluzii fiscale care riscă să se prăbușească.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
Imagini de la operațiunea secretă făcută de Mossad în Iran. Cum au reușit agenții israelieni să-i atace pe iranieni chiar de pe teritoriul lor
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
observatornews.ro
Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
Playsport.ro
Ultimele cuvinte ale cosmonautului care a căzut din spațiu. Rusul Vladimir Komarov știa că...
Evz.ro
Trupa care l-a promovat pe Georgescu se retrage. Scandalul e uriaș
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Cum poţi răcori apartamentul cu nişte sticle de plastic? Trucul te salvează în zilele caniculare
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Telenovela Duduianu continuă. Ciprian Pian a făcut pușcărie din cauza fostei concubine. El, din răzbunare, a închis-o într-un portbagaj
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Asta o stim de ceva timp, dupa analiza dl. Biris sa vina cu propuneri concrete , punctuale, sa estimeze economia pe fiecare propunere plus colectarea mai eficienta, ca tot companiile de stat sunt marii datornici, si alti clienti de casa ai lui Ciolacu,daca tot se baga in seama si face analize bugetare.

    • De ce naiba mi-ați cenzurat comentariul, care cerea d-lui Biriș sa vine cu chestiuni concrete, de la cauze si vinovăție la soluții viabile, nu „halucinații „. Dacă nu va plac comentariile critice, publicati-va „știrile pe circuit intern ” !!!.

    • Intrasigentul

      Perfect răspuns, dar cine să facă această resetare economică?, dlor???

  • Analistii astia puteau sa spuna inainte, nu dupa.Cand sunt alegeri toti tac,sa nu-si piarda posturile.Dupa, se dau viteji.Veniturile la care se refera sunt venituri totale,sau cele incasate?

  • Eu propun două soluții. Pentru nici un pensionar, dar fara excepție, ce depășește 1500 euro îi prisosește. Deci se pot limita toate pensiile la 1500, sau se poate amâna plata pentru 100 de ani. Și da, nu este echitabil, să îi plătești cuiva pensie de la 45 de ani, altul să aibă 3-4 venituri de la stat, sau 2-3 pensii. Una singură, cea mai mare, de la 65 de ani și să nu depășească 1500 euro daca a cotizat 25 de ani.

    • Nimic glorios

      Biris asta are mare tupeu. Dupa ce ca ii ajuta pe bogătași sa își ascundă veniturile prin diverse grupuri economice cu sediul prin paradisuri fiscale pemtru a nu mai plati impozite si taxe, vine acum si ne tina lecții. Pai el când era în guvern cum era.

  • Sa se faca mai multe fidelis-uri si imprumuturi.

  • Intrasigentul

    Perfect răspuns, dar cine să facă această resetare economică?, dlor???

  • Minte!
    Pentru 2025:
    – Pensiile = 9,6% din PIB.
    – Salarii bugetari = 9,4% din PIB.
    – Venituri buget consolidat = 34,9% din PIB.
    Ce se intampla cu restul 15,9% din PIB?
    1. Platim dobanzi la imprumutile deja contarcate.
    2. Bagam bani in PNRR-ul inept clocit de Ghinea.
    De ce tot nu avem bani? De ce ne imprumutam in draci? Pentru ca tara si-a depasit de 3 ori capacitatea investitionala! O spune Kelemen Hunor. Si el stie ce spune, pentru ca finantele sunt la UDMR.

    • Biris vorbește de veniturile fiscale nu de PIB.Ce nu vorbește este evaziunea uriașă cvasi legala sau ilegală care direcționează banii spre alte zari.De aia vedem patroni bogați și firme sărace.Plus multinaționale cu optimizare fiscala.

  • Constantin Popa

    Ce inseamna consultant fiscal? Nu cumva este ala care pr timpul lui Basescu isi ascundea milioanele de euro in paradisuri fiscale. Mare tupeu au toti „specialistii” economici care au fost si ei la butoane si si au vazut numai interesul lor.

  • Biris bate campii.La vremea respectiva aveam 4500 de lei brut si am ramas cu 4500 de lei brut numai ca trebuia sa platesc si 25% CAS ,pe care il platea angajatorul.In concluzie super analistul asta minte.Iar ca mine au fost mii de angajati,poate chiar zeci de mii.

  • Vasile Vasile

    Unde-i multă minte este și multă prostie

  • si mucusorimea in cor bine cu u ca asa ii place orice orice dar nu va atingeti de pensiile speciale, multinationale. banci si sinecurile din spitalele de stat si din companiile de stat. vindeti bogatiile naturale la straini si va rugam sa mariti taxele si impozitele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`