Titlurile zilei

Controversatul afacerist Cristian Stanciu se luptă pentru marca „Hotel Traian”! Ce plan are în minte și ce vrea să facă cu cea mai reprezentativă clădire din centrul Iașului

Publicat: 19 oct. 2020
Judecătorii au respins acțiunea formulată de afaceristul Cristi Stanciu în contradictoriu cu OSIM, pentru marca
Cristi Stanciu vrea să pună mâna pe marca "Hotel Traian"

Cristian Stanciu a pierdut un prim proces intentat OSIM. Magistrații au respins acțiunea formulată de afaceristul ieșean. Întreg litigiul a fost declanșat împotriva Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci pentru marca „Hotel Traian”

Războiul în instanță între controversații afaceriști Cristian Stanciu și Vasile Pușcașu continuă. Recent, magistrații din cadrul Tribunalului București au respins o acțiune formulată de consilierul județean Cristian Stanciu.

„Instanța respinge contestația ca neîntemeiată”, au precizat judecătorii bucureșteni.

Însă Cristian Stanciu a contestat decizia, urmând ca dosarul să fie analizat în continuare de către magistrații din cadrul Curții de Apel București.

Cristian Stanciu a chemat în judecată Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci

Cristian Stanciu a dat în judecată Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) pe 12 martie 2019. De asemenea, afaceristul ieșean a chemat în fața instanței și societatea comercială Turism Moldova SA, prin lichidator. Mai exact, Stanciu a formulat o contestație prin care a solicitat desființarea hotărârii nr. 68 din 3 iulie 2018 a Comisiei de Contestații din cadrul OSIM. Hotărârea respectivă privește depozitul reglementar al mărcii individuale „Hotel Traian”.
Prin acea decizie, Comisia de Contestații Mărci a respins contestația formulată. Astfel, a fost menținută decizia de respingere a înregistrării cererii după opoziție din 25 ianuarie 2018 a mărcii individuale constând din denumirea „Hotel Traian”. De altfel, Comisia a reținut că „documentele depuse de oponentul Turism Moldova SA au dovedit notorietatea mărcii pe o perioada îndelungată și neîntreruptă”.

Ce a susținut afaceristul ieșean în instanță

Stanciu a reclamat că, în cauză, nu este vorba despre o marcă notorie. De asemenea, afaceristul ieșean a adăugat că s-a constatat că actele depuse la dosar de Turism Moldova SA nu probează notorietatea mărcii neînregistrate „Grand Hotel Traian”. Reclamantul a mai susținut că pe 29 noiembrie 2018 a fost vândut la licitație pachetul de active, proprietatea societății Turism Moldova SA, compus din teren și construcție – Hotel Traian către o firmă. El a mai susținut că Turism Moldova SA este o societate comercială în faliment, motiv pentru care nu poate fi vorba despre o activitate comercială efectivă și pe termen mediu sau lung.

„Hotărârea nr. 68 a Comisiei de Contestații surprinde exact faptul că acest semn a fost utilizat în trecut, prezentul nefiind reprezentat în probele depuse. Turism Moldova SA nu a demonstrat că, printr-o folosire intensă și continuă, prin publicitate și promovare pe scară largă, ori prin alocarea de resurse de timp, energie și bani, ar fi dobândit distinctivitatea necesară, recunoscută și acceptată de către publicul consumator din România. De asemenea, Turism Moldova SA nu a probat utilizarea continuă, neîntreruptă și efectivă a semnului neînregistrat „Hotel Traian” și nici intensitatea utilizării acestei denumiri. Aceste aspecte sunt consemnate și în punctul de vedere al examinatorului, care subliniază în mod pertinent și argumentat lipsa notorietății semnului neînregistrat „Hotel Traian”, a precizat Cristian Stanciu în instanță.

În opinia afaceristului ieșean, nu s-a probat nici deținerea unei cote semnificative de piață a hotelului cu denumirea „Grand Hotel Traian” și nici volumul mare de vânzări pe întreg teritoriul României, în condițiile în care cel care invocă notorietatea trebuie să o și dovedească.

Hotel Traian, pe lista monumentelor istorice

Reclamantul a mai afirmat că, în ce privește reflectarea în istorie a imobilului cu denumirea „Hotel Traian”, astfel cum rezultă din Lista monumentelor istorice din Județul Iași, denumirea dată imobilului nu trebuie confundată cu semnul utilizat în activitatea comercială.

„De altfel, analiza reglementării evidențiază nu mai puțin de 1.641 de monumente istorice, fiecare cu denumirea proprie. Asta nu înseamnă că vorbim la nivelul județului Iași despre 1.641 de mărci / semne utilizate în activitatea comercială. Faptul că „Grand Hotel Traian”, din Iași, are inclusă în denumirea sa comercială sintagma „Hotel Traian” nu înseamnă că are dreptul exclusiv de a o folosi”, a spus Cristian Stanciu în fața judecătorilor.

De cealaltă parte, reprezentanții Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci au cerut respingerea contestației formulată de afaceristul ieșean.

„Solicităm respingerea ca neîntemeiată a contestației formulată de Cristian Stanciu și menținerea ca temeinică și legală a Hotărârii nr. 68 a Comisiei de Contestații din cadrul OSIM, prin care s-a respins la înregistrare marca „Hotel Traian”. Pe 2 noiembrie 2016 s-a depus spre înregistrare, de către contestator, pe cale națională, marca individuală, verbală constând din denumirea „Hotel Traian”. Pe 7 noiembrie 2016, verificând cererea de înregistrare marcă, constatând că sunt îndeplinite condițiile minime de constituire a depozitului reglementar, s-a emis notificarea prin care s-a atribuit dată de depozit și s-au înscris datele conținute în cerere în Registrul Mărcilor. Pe 30 decembrie 2016, oponentul, prin administratorul special, în calitate de titular al imobilului hotelier Grand Hotel Traian, a formulat opoziție. Pe 25 ianuarie 2018, OSIM a comunicat decizia de respingere după opoziții a cererii de înregistrare a mărcii individuale”, au spus cei de la OSIM.

Afaceristul a formulat contestație împotriva hotărârii OSIM

Pe 27 februarie 2018, împotriva deciziei menționate, Cristian Stanciu a formulat o contestație la OSIM. De cealaltă parte, SC Turism Moldova SA, prin administratorul special, în calitate de titulară a imobilului hotelier Grand Hotel Traian, a cerut Comisiei să constate că sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de legislație și să respingă contestația.
Astfel, Comisia de Contestații a respins contestația formulată de Cristian Stanciu și a menținut decizia de respingere a cererii de înregistrare marcă pentru denumirea „Hotel Traian”, ca fiind temeinică și legală. Judecătorii au ajuns la aceeași concluzie și au respins contestația formulată de afaceristul ieșean Cristian Stanciu.

Comentarii
  • Pe scurt, ca să înțeleagă toată lumea: Hotel Traian vs. Grand Hotel Traian.
    Numai unul care nu este ieșean nu ar recunoaște cine are dreptate, că numele notoriu este cel utilizat de tot omul, care știe Hotel Traian.
    Grand o fi in mintea unora…

  • va rog sa/mi ingaduiti un simplu anunt,dar f.important penrtru mine si cativa semeni ai mei.doresc ca in anul 2o21 promotia l966,clasa xiG a fostului licei Gh.GHeorghiu/Dej din Barlad s
    , sa aniversam 55 de ani de la absolvire.fostii colegi sa confirme la 0747550148 participarea penru a stabili data revedeii.V multumesc anticipat tuturor celor ce ma veti ajuta in demersul meu. Balaban Gh.din Barlad.

  • Lasati vrajeala. Adevarul este altul. Chirca (latifundarul bugetar numarul unu al orasului) a incercat de doua ori sa cumpere de la neamul sau hotelul Traian cu suma de 5.000.000 euro si sa o bage in patrimoniul orasului Iasi. Bineinteles, toti consilierii locali s-au opus. Nu se stie ce capac (cat %) avea Chirica din afacerea asta. Asta cu Stanciu e fumara rau de tot. Bineinteles, Chirica dupa teapa asta a fost turbat o saptamana .. si tare imi este frica ca si in noul consiliu local face propunerea asta. Mai ales acum in prag de covid cand nimeni nu mai da o para chioara pe hoteluri ..

  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

Adauga un comentariu