Local

Copiii cu malformații cardiace, din Moldova, sunt condamnați la moarte! Părinții se luptă cu lipsa specialiștilor și a sălilor de operație: „Rețelele de socializare sunt pline. Doi euro, trei, pentru a-și salva copilul” – FOTO

Publicat: 22 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Copiii cu malformații cardiace din Moldova sunt condamnați la moarte Părinții se luptă cu lipsa specialiștilor și a sălilor de operație Rețelele de socializare sunt pline. Doi euro trei pentru a-și salva copilul - FOTO
Prof. dr. Constantin Iordache este primul medic care a înființat, la Iași, clinica de cardiologie pediatrică și afirmă că la debutul său a avut doar un stetoscop

Medicul cardiolog, ce de aproape 40 de ani îngrijește inimile copiilor, spune care sunt anormalitățile din sistemul din Iași atunci când vine vorba despre micuții pacienți ce suferă de malformații congenitale cardiace. Prof. dr. Constantin Iordache este primul medic ce a înființat, la Iași, clinica de cardiologie pediatrică și afirmă că la debutul său a avut doar un stetoscop. În prezent, sistemul medical a avansat în domeniul cardiologiei pediatrice, cu toate acestea, există niște piedici. Lipsa sălilor de chirurgie cardiacă pediatrică, unde să se intervină pentru malformațiile cardiace la copii, condamnă micuții la moarte

Prof. dr. Constantin Iordache își dorește ca la Iași să existe un Institut de Boli Cardiovasculare care să vizeze doar îngrijirea celor mici. În prezent, micuții care au malformații cardiace sunt redirecționați în străinătate, dacă au bani pentru a plăti contravaloarea intervenției, la București sau la Târgu Mureș, dacă există locuri.

Prof. dr. Constantin Iordache: „Trebuie operați de urgență, dar unde?”

medic
Medicul cardiolog este revoltat de faptul că părinții sunt obligați să cerșească prin intermediul rețelelor de socializare pentru a salva viața copilului

În prezent, există o situație dramatică pentru că doar 3 medici cardiologi deservesc 8 județe.

„Există 3 medici cardiologi pentru 8 județe. Părinții vin din toate colțurile pentru că nu au unde să-și trateze copiii. Unii dintre ei vin cu malformații congenitale grave, din acest motiv trebuie operați de urgență, dar unde? La Iași nu există un institut care să aibă aparatura necesară pentru a interveni chirurgical, din acest motiv, toate cazurile care ajung la noi sunt redirecționate ori în străinătate, ori la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș.

Acolo ajung toți pacienții care suferă de malformații sau de boli cardiovasculare, de la persoane în vârstă, la copii. La Iași există Institutul de Boli Cardiovasculare, însă nu are experiența necesară pentru a opera și îngriji copii, pentru că la copil este totul diferit. Sunt mult mai sensibili, iar un factor foarte periculos este că în timpul intervenției chirurgicale se poate pierde mult sânge, iar copilul riscă să moară. Nimeni nu-și poate asuma acest lucru. Mai există un aspect, faptul că părinții, din cauză că sunt descurajați, amână controalele, amână operațiile, până când copilul se pierde.

Toate malformațiile congenitale cardiace sunt operabile. În urma operației, viața copilului devine normală, se poate chiar ca în timpul nașterii să se facă cezariană, să se scoată copilul și ulterior să fie băgat în sala de operație. La Iași este imposibil să se facă acest lucru”, subliniază prof. dr. Constantin Iordache, fostul șef al Clinicii de cardiologie din cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iași.

Prof. dr. Constantin Iordache afirmă faptul că situația cea mai alarmantă este că sunt mulți părinți care vin la Iași pentru a-și salva copilul, dar realizează că au ajuns degeaba, pentru că nu se operează cei care suferă de malformații cardiace.

„Sunt părinți din toate colțurile țări care vin la Iași, considerând că aici este singura lor speranță, mulți dintre ei nici măcar nu știu că la Iași nu se operează, și acest lucru nu este normal. Să vină părintele cu sufletul la gură și să fie trimis în străinătate, la București sau la Târgu Mureș, nu este normal. Din acest motiv, singura soluție pe care pot să o dau, ca medic cardiolog de mai bine de 40 de ani, este că la Iași ar trebui ridicat un institut de boli cardiovasculare pentru copii, care să aibă și urgențe.

Medicii vor veni, sunt medici cardiologi plecați în străinătate, pentru că nu au avut ce să facă în țară, ei se vor întoarce. Acest lucru trebuie să se întâmple la Iași, un nou spital. Dacă cei mai mari, care ar putea să facă, dar nu vor pentru că au nevoie de o instituție în urma căreia să scoată bani, trebuie să facem noi ceva. Cu mulți ani în urmă, când am debutat ca și medic, aveam doar un stetoscop, acum, aparatura din spitale este mult mai avansată, este mai bine, din acest motiv spun că se poate face un nou spital în Iași, pentru a trata malformațiile congenitale cardiace la copii”, adaugă prof. dr. Constantin Iordache.

Părinții cer ajutor pe rețelele de socializare pentru a-și salva copilul

copil
Opt din 1.000 de copii care se nasc sunt cu malformații congenitale de cord

Medicul cardiolog este revoltat de faptul că părinții sunt obligați să cerșească prin intermediul rețelelor de socializare pentru a salva viața copilului.

„Rețelele de socializare sunt pline de părinți care cer ajutor pentru a salva viața copilului. Doi euro, trei euro, pentru că n-au posibilități financiare și aceasta este singura speranță pe care o au. Prețurile pentru intervențiile chirurgicale pe cord, în străinătate, sunt foarte mari”, mai spune prof. dr. Constantin Iordache.

Opt din 1.000 de copii care se nasc sunt cu malformaţii congenitale de cord. Medicul cardiolog afirmă că nu se observă o creștere a acestora.

„Malformații congenitale de cord afectează între 1 și 3 la sută din totalul de nou-născuți. Pentru depistarea lor, medicii de la secțiile de nou-născut sunt bine instruiți pentru a diagnostica, să le descopere și să le redirecționeze medicilor cardiologi. Este adevărat, în ultima vreme, malformații congenitale sunt mai bine vizualizate, dar nu pentru că ar fi mai multe, ci pentru că există aparatura necesară în spitale pentru a fi depistate. Ele sunt depistate în maternitate, iar în același timp, plecând de la secțiile de nou-născuți, copiii ar trebui să ajungă la medicii cardiologi, suntem într-o zonă cu 8 județe în care există 3 medici cardiologi, există o suprasolicitare, pentru că nu sunt medici”, susține prof. dr. Constantin Iordache.

Prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog, spune care sunt principalele cauze pentru apariția unei malformații cardiace.

„Foarte important este că malformațiile congenitale cardiace se produc prin interacțiunea unor factori genetici și factori de mediu. Cei de mediu sunt, cel mai adesea, diferite îmbolnăviri, viroze, precum rubeola, unele medicamente, dar și alcoolul fetal sau tutunul produc malformații cardiace. Factori genetici apar atunci când o genă este modificată, așa se produc fel de fel de boli, precum boli ale valvei mitrale, hipertensiune pulmonară, alte sindroame, precum cel Down, pentru că, atunci când se adună mai multe simptome legate de inimă, apare un sindrom”, mai spune prof. dr. Constantin Iordache în legătură cu faptul că la Iași nu există săli de chirurgie cardiacă pentru copii.

Adauga un comentariu