National

Copil cu coronavirus, refuzat la internare. Nici un loc liber la ATI

Publicat: 27 oct. 2020
Copil cu coronavirus refuzat la internare la ATI
Se dă o luptă pe viață și pe moarte pe locurile libere de la ATI

Presiune uriaşă pe sistemul sanitar din România. Conform afirmaţiilor medicului Cristian Oancea, pandemia de COVID-19 este o cauză importantă a deceselor de peste tot din lume. Managerul de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a dat un exemplu de caz dramatic: copil de 10 ani refuzat la internare pentru că la ATI nu se mai găsesc locuri libere.

Se pare că spitalele din ţară nu mai fac faţă cazurilor, tot mai numeroase, de coronavirus. Recent, un copil de numai 10 ani a fost refuzat pentru că nu mai este nici un pat liber la Terapie Intensivă. Aşadar, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte în secţiile ATI.

Cât va mai rezista sistemul sanitar românesc?

Iată ce a declarat recent Cristian Oancea, manager la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara:

„Noi am refuzat un copil de 10 ani și ni s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri, încerc să atrag atenția prin ce trecem. O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forța resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile.

Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor, iar cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască și să gândească. Îndemn și eu: haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții”, a declarat Cristian Oancea.

Luptă crâncenă pe locurile de la ATI

Conform afirmaţiilor medicului timişorean, afirmaţiile unor lideri de opinie duc la dezbinare în condiţiile actuale. În plus, se pare că valul doi de coronavirus ne va lovi în plin. Se pare că deja problemele sunt mari. E dramatic ca un copil cu coronavirus să nu mai aibă loc la ATI.

„E regretabil că lideri de opinie să facă afirmații care să ducă la dezbinare. Fiecare viață contează și trebuie prețuită ca atare. Trebuie să ne așteptăm la săptămâni sub presiune. Sistemul românesc este fragil. Avem câteva spitale de primă linie. Pe paturile de terapie intensivă se dă lupta între viață și moarte. Ne așteptăm la o luptă dură toamna aceasta. Sperăm la solidaritate. (…) Valul doi ne va lovi din plin. Sistemul sanitar nu va rezista, noi am făcut omenește tot ce este posibil.

Fiecare pacient are un grad de comorbiditate și toate acestea complică actul terapeutic. Problema este că pacienții ajung în forme severe de boală. Stau acasă până când nu mai pot. Le este frică de stigmatul care se abate asupra spitalelor. Ajung la noi în forme avansate aproape de terapie intensivă”, a spus Cristian Oancea în cadrul unei emisiuni TV.

Cât va mai dura pandemia de Covid-19?

Doctorul e de părere că pandemia ar putea dura doi ani.

„Partea care ne sperie este că nu dezvolți o imunitate care să te protejeze. Cine a trecut prin infecție să nu creadă că este imun, să se protejeze în continuare”, a avertizat Oancea.

„Cred că soluția ar reprezenta-o carantinarea unor zone. Industria trebuie să funcționeze. Trebuie să trăim cu acest virus, purtând mască, respectând distanța și respectând igiena”, a mai spus medicul timișorean Cristian Oancea.

Adauga un comentariu