National

Raed Arafat: „Vine o iarnă cumplită”. Când e valul doi de epidemie

Publicat: 20 oct. 2020
imagine cu Raed Arafat purtand masca de protectie. Spune cand va fi valul doi de epidemie
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre situaţia critică din ţara noastră. Este îngrijorător ce se va întâmpla, poate, în viitor. Statistica numărului de îmbolnăviri arată că cifrele cresc nu de la o săptămână la alta, ci de la o zi la alta. Când va avea loc valul doi de epidemie?

Potrivit declaraţiilor făcute de Raed Arafat recent, există într-adevăr nişte diferenţe legate de cifre, dar explică şi de ce anume.

„Deci, calculele s-au făcut pe diferite baze. S-au luat cifre… deci există mai multe cifre, asta este, nu avem o cifră unică, sunt mai multe cifre. Iniţial, se făceau calculele la cifra mai mică, de 1.800.000. Acum oricine vorbim cu el ştie că Bucureştiul nu are 1.800.000, adică cifra din Bucureşti este mai mare, dacă îi luăm pe toţi care stau aici, cu buletinul, adresa lor fiind în alt judeţ, dar stau aici. Şi, atunci, s-a decis la ultima hotărâre de guvern şi la ultima decizie a CNSU să mergem pe cifra de la Evidenţa Populaţiei, care este eactualizata săptămânal şi care permite să avem un raport corect.

Totuşi, când am făcut comparaţii între incidenta calculată pe baza datelor de la INS şi pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei, diferenţa este una… a fost cel puţin una foarte mică la nivelul Bucureştiului. Dacă nu greşesc, şi nu vreau să dau o cifră greşită, dar din ce îmi aduc aminte a fost diferenţa de 0,05. Adică era chiar nesemnificativă.

Acum, dacă vom merge pe o singură cifra, vom folosi acest lucru clar că un prag pentru măsurile celelalte”, a afirmat Raed Arafat.

Şansa unor teste pe bază de antigen

Tot Raed Arafat a declarat că e posibil să fie aduse în ţară nişte teste pe bază de antigen. Ele ar trebui folosite pentru cazurile asimptomatice.

„Există şansa să aducem teste pe antigen, pe bază de antigen, rapide, pe care să le folosim în linie de front pentru cazurile simptomatice. Pentru cazurile asimptomatice rămâne totuşi evaluarea generală care se face, testările care sunt în masă. Rolul lor mai mult este de a găsi seroprevalența, cum a făcut şi s-a găsit ca 5% au fost infectaţi. Dar testări în masă ca să le faci la acest moment… Există foarte multe opinii.

Dacă faci test la orice asimptomatic sau testele le faci numai pentru definiţie de caz, mai ales dacă ai o limită asupra testelor pe care poţi să le faci, limita care e impusă de resursa umană, de capacitatea echipamentelor pe care le avem şi tot. Oricum s-a crescut, de la 3.000 am ajuns la aproape 25, 26, 27 de mii care se fac teste zilnic. Deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentară este foarte bine-venită”, a mai spus Raed Arafat.

Când ne vom confrunta cu valul doi de epidemie de coronavirus

Previziunea lui Raed Arafat nu e prea îmbucurătoare. El consideră că iarna ce vine va însemna valul doi de epidemie. De altfel, nu doar țara noastră se va confrunta cu el, ci toată emisfera nordică.

„Valul doi nu numai noi, pe plan european acum, pe emisfera nordică, zicem, că ne gândim că va fi pe durata iernii. Acum, cât de greu va fi valul doi, depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, nu se obţine imediat. Clar că putem ţine situaţia sub control, cum am ţinut-o prima dată, în primul val.

Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, să nu se ia anumite restricţii, de exemplu, cum s-au luat şi, bineînţeles, sunt unii supăraţi pe noi ca de ce s-au luat… Dacă continuăm în această logică, că de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta… Atunci clar că s-ar putea că lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă, deci totul depinde de modul în care lucram cu toţi împreună”, a completat şeful DSU.

Ce se întâmplă pe plan mondial – Părerile specialiştilor despre valul doi de epidemie

Se pare că nu doar în România sunt creşteri accelerate, ci şi aproape în toată Europa. Se anunță, așadar, valul doi de epidemie.

„Nu pot să vă garantez nimic pentru că nu ştim cum va fi comportamentul. Aduceţi-vă aminte, noi n-am trecut printr-o iarnă serioasă, cu virusul ăsta, anul ăsta, noi am început din martie, când a început primăvara. Acum să vedem iarna cum va fi şi noi, din primăvara până acum nu am stat liniştiţi şi vedeţi că creşterile au început chiar în vara-toamna, adică…

Deci înrăutăţirea lucrurilor vedeţi că nu e numai în România. Și România nu sta cel mai prost la acest moment, ca cifre. Dacă vedem, sunt țări care sunt mult peste România. Am avut discuţie cu colegii din Olanda, am avut discuţie de la protecţia civilă, cu colegii din Italia, de la protecţia civilă, chiar în ultimele două zile. Toţi au aceleaşi îngrijorări şi temeri pe care le avem şi noi. Și toţi se confruntă tot cu această rezistență care apare din ce în ce mai mult, împotriva purtării măştii, a regulilor. Aici trebuie din ce în ce mai mult să explicăm populaţiei că este, din păcate, unica soluţie, măsurile de prevenire sunt soluţia.

Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul este prezent, ne protejăm, e bine. Nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar şi unii care le respectă se infectează. Nu există o prevenire 100%. Nu putem spune niciodată că dacă am purtat masca şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100%. Dar reduce riscul la maxim şi şansa devine mult mai mică să mă infectez”, avertizează Raed Arafat.

Care e situația de la Terapie Intensivă

Ce se întâmplă în secțiile de Terapie Intensivă? Cifrele nu sunt deloc de neglijat.

„Cu cât creşte numărul cazurilor de terapie intensivă, situaţia va fi mai grea. Se poate să ajungem inclusiv să luăm nişte măsuri de limitare a activităţii elective. Alte ţări le-au luat. Ieri, de exemplu, am avut o discuţie a grupului medical NATO, Joint Health Group, care se întâmplă să fiu cel care coordonează şi au participat mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, tari baltice, tari… Norvegia a participat, Lituania, Letonia, toţi au avut o abordare identică cu noi. Marea Britanie, cum am zis, a participat. Și au prezentat situaţiile lor, țări din Balcani au participat, deci nu numai noi. Din ce s-a vorbit acolo rezultă că toţi au probleme de capacitate a sistemelor sanitare; mai ales când se vorbeşte de segmentul terapie intensivă şi segmentul bolnavi care au nevoie de oxigen şi au nevoie de internare”, a mai declarat Arafat.

Adauga un comentariu