Stiri medicale

Covid-19, de 3 ori mai mortal decât gripa sezonieră

Publicat: 18 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 de 3 ori mai mortal decât gripa sezonieră
Un studiu francez recent a constatat că rata mortalității din cauza Covid-19 este semnificativ mai mare decât cea cauzată de gripa sezonieră.

Un studiu francez recent a constatat că rata mortalității din cauza Covid-19 este semnificativ mai mare decât cea cauzată de gripa sezonieră. Asadar, Covid-19 ar fi de 3 ori mai mortal decât gripa sezonieră!

Exista o idee care nu a dispărut (încă): Covid-19 nu ar fi diferit de o gripă, infectia avand simptome similare cu cele ale gripei sezoniere. Dar potrivit unui studiu francez recent realizat de cercetători de la Inserm și Spitalul Universitar Dijon, Covid-19 ar provoca de 3 ori mai multe decese decât gripa sezonieră.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii (care și-au publicat lucrările în revista științifică The Lancet Respiratory Medicine) au studiat datele medicale din Programul de Medicalizare a Sistemelor de Informații (PMSI): acesta conține informații despre toți pacienții internați în spitale (publice sau private) din Franța, precum și motivele internării lor și tratamentele primite.

Covid-19, de 3 ori mai mortal decât gripa sezonieră

Cercetătorii au comparat internările spitalicești pentru Covid-19 în primăvara anului 2020 (între 1 martie și 30 aprilie 2020) cu internările în spital pentru gripă sezonieră în perioada 1 decembrie 2018 – 28 februarie 2019.

Rezultat? Oamenii de știință au descoperit că rata mortalității în rândul pacienților internati pentru Covid-19 (adică numărul de decese raportat la numărul de pacienți) a fost de 16,9%, ceea ce este de 3 ori mai mare decât rata mortalității gripale sezoniere (5,8%). În plus, pacienții cu Covid-19 au fost, în medie, spitalizați mai mult decât cei cu gripă: 15 zile comparativ cu 8 zile.

În plus, cercetătorii au observat că pacienții care suferă de Covid-19 au avut nevoie de ingrijiri in terapie intensivă mai mult timp decat pacienții cu gripă. Mai mult de 1 din 4 pacienți cu Covid-19 au suferit de insuficiență respiratorie acută, comparativ cu 1 din 5 pacienți cu gripă.

Luate împreună, aceste rezultate indică în mod clar că infectia Covid-19 este mult mai grava decât gripa sezonieră.

„Deși în prezent, niciun tratament nu s-a dovedit a fi eficient în prevenirea formelor grave la pacienții cu Covid-19, acest studiu subliniază importanța tuturor măsurilor preventive (măsuri de barieră) și subliniază necesitatea de a avea acces la vaccinuri eficiente”, a precizat Pascale Tubert-Bitter, director de cercetare la Inserm, potrivit Top Sante.

Adauga un comentariu