Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19: persoanele asimptomatice, mai contagioase decât se credea anterior
Covid-19: persoanele asimptomatice, mai contagioase decât se credea anterior

Covid-19: persoanele asimptomatice, mai contagioase decât se credea anterior

26 sept. 2020, 11:11,
în Sanatate

Persoanele asimptomatice infectate cu Covid-19 ar fi mai contagioase decât se credea anterior! Un studiu a constatat că persoanele cu coronavirus, dar care nu prezintă simptome, par să aibă niveluri similare ale virusului în nas și gât cu persoanele cu simptome ușoare. Deși acest lucru nu înseamnă neapărat că aceștia din urmă sunt la fel de susceptibili de a fi contagioși ca pacienții bolnavi, cercetătorii sunt îngrijorați că pot contribui în continuare la răspândirea SARS-CoV-2, de unde și importanța testării și a gesurilor de barieră.

Problema transmiterii SARS-CoV-2 de către o persoană asimptomatică este deosebit de importantă în prezent, pentru a adapta mai bine măsurile de prevenire și control împotriva epidemiei Covid-19. De aceea, multe echipe științifice încearcă să afle dacă o persoană care poartă SARS-CoV-2 care nu prezintă simptome poate excreta particule virale. Dacă da, sunt la fel de contagioase ca oamenii bolnavi? Aceste întrebări sunt importante pentru că, dacă nu sunt izolate, aceste persoane pot transmite, fără să știe, virusul către alții care pot dezvolta o formă clinică uneori gravă a bolii.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Ulsan College of Medicine, Coreea de Sud, și publicat în revista Thorax, relevă faptul că persoanele cu o infecție „tăcută” sau „purtătorii sănătoși” au la fel de multa sarcină virală în nas și gât decât cele care prezintă simptome. Având în vedere numărul mare al acestor persoane, o cincime dintre cei infectați, conform rezultatelor studiului, acești purtători sănătoși pot juca, prin urmare, un rol cheie în răspândirea Covid-19. Astfel, persoanele infectate cu SARS-CoV-2, dar care nu prezintă simptome poartă încă o încărcătură virală suficient de mare pentru a fi periculoase.

Prezența încărcăturii virale la purtătorii sănătoși

Dar, după cum explică cercetătorii, „măsura acestei încărcături virale și măsura în care aceasta ar putea contribui la răspândirea virusului nu au fost clare”. Pentru a face puțină lumină în acest sens, au comparat încărcătura virală (cantitatea de virus prezentă în sângele circulant) a 213 de persoane care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar care nu au prezentat toate simptome de infecție. În urma unei epidemii majore de Covid-19 în orașul Daegu, Coreea de Sud, la începutul pandemiei, au fost găsite cazuri de contact ale acestor persoane, ceea ce a dus la descoperirea a peste 3.000 de cazuri de Covid-19, a cărui severitate a simptomelor a fost „nici una” până la „severă”.

Persoanele cu simptome ușoare sau asimptomatice au fost admise în instituții de îngrijire specializate pentru izolare și monitorizare. Acestea au fost clasificate ca asimptomatice dacă nu prezentau niciunul dintre următoarele simptome: febră, frisoane, dureri musculare, oboseală, nas înfundat, pierderea gustului sau a mirosului, durere în gât, dificultăți la înghițire, tuse , cefalee, amețeli, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale și diaree. Înainte de perioada de izolare, 41 de persoane nu prezentau simptome. Apoi, 39 dintre ele au fost supuse unei alte probe din nas și gât, la 13 zile după diagnosticul inițial.

O forță motrice esențială pentru răspândirea Covid-19

Din restul de 172 de persoane cu simptome ușoare, 144 au fost retestate, pentru un total de 183 de persoane incluse în analiza finală. Se pare că mai mult de jumătate dintre persoanele fără simptome erau încă pozitive pentru virus, la fel ca aproape două treimi dintre cei cu simptome ușoare, dar nu a existat nicio diferență semnificativă în cantitatea de ARN viral detectat între cele două grupuri. În timp ce trebuie depuse mai multe eforturi pentru a confirma aceste rezultate, cercetătorii consideră că descoperirea lor întărește ipoteza prezentată deja în multe alte studii că persoanele asimptomatice pot fi mai contagioase decât se credea anterior.

Deoarece majoritatea persoanelor asimptomatice cu Covid-19 vor trece neobservate de lucrătorii din domeniul sănătății și vor continua să locuiască în comunități, acești oameni pot acționa ca o forță motrice critică pentru răspândirea bolii Covid-19 in comunitate”, explică ei.

Următorul pas acum este de a determina cu precizie cât de mult și în ce măsură persoanele asimptomatice sunt contagioase, pentru a stabili reguli de carantină adecvate pentru acestea. Între timp, aceste rezultate confirmă importanța distanțării sociale și a purtării măștilor.

„Datele noastre întăresc recomandarea de a folosi măști indiferent de prezența simptomelor și sugerează că screeningul pentru SARS-CoV-2 ar trebui să includă persoanele asimptomatice care lucrează în condiții de risc ridicat, cum ar fi casele de îngrijire medicală”, conchide autorul principal al studiului, prof. Sung-Han Kim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`