International

COVID-19 scade prețul petrolului! Cea mai mare cădere din ultimii 20 de ani

Publicat: 20 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
COVID-19 scade prețul petrolului Cea mai mare cădere din ultimii 20 de ani
COVID-19 scade prețul petrolului! Cea mai mare cădere din ultimii 20 de ani

Teama de COVID-19 scade prețul petrolului. Preţul la ţiţei a scăzut astăzi, iar redresarea cererii de combustibil ar putea fi afectată de creşterea numărului de cazuri noi de infectări cu coronavirus, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut astăzi până la 42,78 dolari, după un declin uşor săptămâna trecută. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), situația este și mai gravă. Cotaţia barilului de petrol ”light sweet crude” a scăzut cu 0,34 dolari, la 40,25 dolari, după ce săptămâna trecută a crescut cu 0,04 dolari.

COVID-19 scade prețul petrolului: Sub nivelul dinaintea pandemiei

Avtar Sandu, de la Phillip Futures, a declarat că pandemia de COVID-19 ar putea obliga toate statele să impună restricţii severe, care vor încetini redresarea economiei şi vor reduce cererea de energie.

După ce în aprilie cererea de combustibil a scăzut cu 30%, în următoarele luni s-a observat o redresare, însă acum este sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Pe lângă problema legată de pandemia de COVID-19, o altă cauză a scăderii prețului petrolului este informaţia că regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, în vârstă de 84 de ani, a fost internat la spitalul „Regele Faysal” din Riad pentru a face un control medical, după o inflamaţie a vezicii biliare.

Regele Salman bin Abdulaziz conduce din 2015 regatul saudit, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, este un aliat important al SUA.

Preț record aunțat pentru 2021

Cererea globală de petrol va creşte anul viitor la un nivel record la şapte milioane de barili pe zi (bpd) datorită redresării economiei mondiale în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar va rămâne sub nivelul din 2019, se arată în raportul lunar publicat de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Acesta este primul raport în care OPEC evaluează piaţa petrolului din 2021. Estimarea nu include riscurile negative care s-ar putea materializa în 2021, cum ar fi tensiuni comerciale între SUA şi China, un nivel ridicat al datoriilor sau un al doilea val de infecţii, se arată în raport.

OPEC se aşteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai puţin decât în raportul de luna trecută. De asemenea, cererea pentru ţiţeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul.

Şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a îmbunătăţit vineri estimările privind cererea de petrol în 2020, dar a avertizat că răspândirea pandemiei reprezintă un risc la adresa perspectivelor globale.

În raportul său lunar, IEA şi-a majorat estimările la 92,1 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 400.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută, citând un declin mai redus decât se estima în trimestrul doi din acest an.

„Deşi piaţa petrolului înregistrează fără îndoială progrese, în unele cazuri creşterea numărului de infecţii ne reaminteşte că pandemia nu este sub control şi riscurile la adresa perspectivelor globale sunt preponderent negative”, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.

Adauga un comentariu