Boli si tratamente

Covid lung: o treime dintre pacienți se întorc la spital în decurs de 4 luni

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid lung o treime dintre pacienți se întorc la spital în decurs de 4 luni
O treime dintre pacienții internați cu infecția Covid-19 suferă de consecințele pe termen lung ale bolii și se întorc la spital.

O treime dintre pacienții internați cu infecția Covid-19 suferă de consecințele pe termen lung ale bolii și se întorc la spital în termen de patru luni, potrivit unui nou studiu britanic.

Multe săptămâni, sau chiar luni, după ce au fost afectate de Covid-19, unele persoane prezintă în continuare simptome ale bolii. Acești pacienți suferă de Covid lung sau Covid persistent. Un nou studiu publicat în British Medical Journal arată că o treime dintre pacienții spitalizați cu Covid-19 se întorc la spital în termen de patru luni.

Covid-19: 29,4% dintre pacienți se întorc la spital în termen de 140 de zile

Cercetătorii britanici de la Office for National Statistics, University College London și University of Leicester au urmărit 47.780 de persoane cu Covid-19 externate din spital înainte de 31 august 2020. Dosarele lor medicale au fost analizate pentru a urmări readmisia și ratele de deces, și au fost comparate cu cele ale unui grup de control. Oamenii de știință au descoperit că o treime (29,4%) dintre bolnavi s-au întors la spital în termen de 140 de zile. Dar asta nu este tot: au constatat, de asemenea, că 12,3% dintre pacienți au murit după externarea din spital.

„Aceasta este o preocupare și trebuie să o luăm în serios. Aici arătăm în mod concludent că nu este vorba despre o boală ușoară. Trebuie să monitorizăm pacienții post-Covid, astfel încât să putem detecta rapid leziunile organelor”, a declarat Dr. Amitava Banerjee de la Institut of Health Informatics la University College London.

Acest fenomen, numit „Covid lung„, se caracterizează prin diverse consecințe ale bolii care persistă timp de câteva luni. Autorii studiului au constatat că bolile respiratorii și cardiace, precum și diabetul au fost mai frecvente la pacienții spitalizați pentru Covid-19 decât la cei din grupul de control.

O treime dintre pacienții spitalizați suferă de Covid lung

Un studiu publicat în martie anul trecut în revista științifică Nature Medicine a dezvăluit că anumite semne ale Covid-19 ar rezista în timp la cel puțin unul din trei pacienți după spitalizare pentru o infecție cu Covid-19. Aproximativ o treime dintre pacienții spitalizați pentru această boală ar suferi astfel de ceea ce se numeste „Covid lung”.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat studii din Statele Unite, Europa și China. Lucrarea revizuită a evidențiat consecințele pe termen lung pentru persoanele cu o formă lungă de coronavirus.

Oamenii de știință au analizat mai întâi rezultatele unui studiu de 1.250 de persoane în 38 de spitale din Michigan, Statele Unite. Dintre cei 488 de pacienți care au răspuns la sondajul telefonic pentru acest studiu, 32,6% dintre pacienți au raportat simptome persistente. 18,9% dintre aceștia au declarat că suferă de semne clinice noi sau înrăutățite.

Cercetările din Europa au raportat rezultate similare. În scopul meta-analizei lor, oamenii de știință au studiat, de asemenea, activitatea italiană și au constatat „persistența simptomelor la 87,4% din cei 143 de pacienți externați din spital care și-au revenit din Covid-19 în timpul unei analize de 60 de zile de la apariția primelor semne clinice.”

„Un studiu efectuat pe 150 de supraviețuitori ai fazei acute a Covid-19 în Franța a evidențiat, de asemenea, persistența simptomelor la două treimi dintre indivizi în timpul urmăririi de 60 de zile, o treime dintre aceștia spunând că se simt mai rău decât la debut a bolii”, se putea citi în analiza cercetătorilor.

Cele mai recente lucrări analizate de oamenii de știință au fost efectuate în China pe 1.733 de pacienți la șase luni de la apariția simptomelor coronavirusului. De asemenea, au descoperit că majoritatea pacienților (76%) sufereau de cel puțin un simptom al afecțiunii.

Sechelele fizice și psihologice care apar la pacienții cu Covid lung

Conform acestei lucrări, simptomele care apar frecvent la pacienții cu Covid lung sunt oboseala severă (53,1%), dificultăți de respirație (43,4%), dureri articulare (27,3%) și dureri toracice (21,7%). Cercetările au indicat că 55% dintre pacienți au continuat să prezinte trei sau mai multe simptome după internare.

Covid lung ar duce, de asemenea, la consecințe psihologice. Diferitele studii efectuate în Europa și analizate de oamenii de știință au relevat că pacienții cu o formă lungă de coronavirus sufereau de probleme psihologice, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), anxietate, depresie. Aceste semne „au fost observate la aproximativ 30% sau mai mulți dintre participanți, la momentul urmăririi”.

„Este foarte important să nu uităm efectele asupra sănătății mintale a Covid lung atunci când avem grijă de simptomele fizice”, a precizat AFP Kartik Sehgal, autorul principal al studiului, oncolog medical și profesor la Harvard School of Medicine (Boston).

Adauga un comentariu