Local

Cozi interminabile la Centrul de Transfuzie din Iași! Pentru bani și bonuri de masă, ieșenii și-au amintit că bolnavii din spitale au nevoie de ajutorul lor! Sute de mii de lei cheltuiți pentru a le răsplăti fapta

Publicat: 13 nov. 2020
Din momentul în care autoritățile au anunțat că donatorii de plasmă hiperimună vor primi 500 de lei, iar donatorii de sânge, 7 bonuri de masă, listele care au fost goale luni la rând s-au umplut
Centrul Regional de Transfuzie Sanguină

Sute de ieșeni au dat buzna la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Donatorii de plasmă hiperimună și donatorii de sânge s-au adunat la coadă pentru a primi bani și bonuri de masă. De când au aflat că vor fi răsplătiți pentru a dona, listele s-au umplut

Situație fără precedent la CRTS Iași. Din momentul în care autoritățile au anunțat că donatorii de plasmă hiperimună vor primi 500 de lei, iar donatorii de sânge, 7 bonuri de masă, listele care au fost goale luni la rând s-au umplut. Până acum, Direcția de Asistență Socială din Iași a oferit sute de mii de lei celor care au venit la CRTS pentru a dona. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 medicii ieșeni urlau în spitale din cauza lipsei de componente sanguine și a plasmei hiperimune, acum se bucură de un număr extrem de mare de donatori. Oamenii, motivați de sume importante de bani, au început să-și manifeste din ce în ce mai mult interesul pentru donare. Autoritățile au anunțat că n-au ajuns la fundul sacului și că urmează și alți donatori să fie remunerați pentru fapta lor.

La Iași, 83 de pacienți vindecați de COVID-19 s-au prezentat la CRTS pentru a dona plasmă hiperimună

Toate bune și frumoase la CRTS Iași unde, mai mult ca niciodată, medicii nu se mai pot plânge că nu sunt donatori. Până în prezent, din momentul în care primarul muncipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că va remunera donatorii de plasmă hiperimună, s-au prezentat la donare 83 de persoane. Fiecare dintre aceștia a plecat acasă cu suma de 500 de lei. Pentru unii, acești bani înseamnă aproape jumătate din salariul pe care îl câștigă pe lună. Pentru pacienții vindecați de COVID-19, autoritățile au cheltuit până acum suma de 41.500 de lei.

Răspândind informația de la unul la altul, citind în presă sau auzind la știri despre remunerația oferită pentru cei care donează plasmă hiperimună după ce au fost vindecați de COVID-19, oamenii s-au înghesuit mai mult ca niciodată la donare. Situația pare desprinsă din basme pentru medici și asta pentru că în primele luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19 reprezentanții CRTS Iași sunau pacienții vindecați de coronavirus să vină la donare și mai că-i rugau, iar aceștia refuzau.

S-au cheltuit 140.000 de lei pentru tichetele de masă oferite donatorilor de sânge

A crescut și numărul de donatori de sânge. Din momentul în care s-a dat zvon în țară că ieșenii care vor dona sânge vor primi 7 bonuri de masă, oamenii au dat buzna la CRTS. Până acum, 845 de donatori de sânge au beneficiat, în total, de 5.951 de tichete de masă. În total, pentru achiziționarea bonurilor de masă pentru donatorii de sânge, autoritățile au cheltuit 140.000 de lei. Suma totală alocată pentru această inițiativă este de 500.000 de lei. Practic, lista rămâne deschisă, iar cei care doresc să doneze sânge și/ sau plasmă hiperimună vor fi recompensați. La începutul pandemiei de COVID-19, așa cum spun reprezentanții CRTS Iași, populația era extrem de reticentă în ceea ce privește donarea de sânge sau plasmă. Mulți spuneau că se tem de infecția cu coronavirus. Se pare că situația s-a mai relaxat acum.

Aparatul de plasmafereză recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus

Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași în data de 9 aprilie. Acesta recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus. Ulterior, plasma este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată se încadrează în parametrii necesari pentru a putea fi donată, aceasta este transferată la un pacient diagnosticat cu coronavirus aflat în stare gravă. La nivel mondial, procedura s-a dovedit a fi extrem de benefică în tratamentul pacienților cu coronavirus. Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la CRTS pentru donare, la 14 zile de la externarea din spital. Aceștia trebuie să dețină, la prezentarea la CRTS, biletul de externare din spital.

Comentarii
  • Mai tineti minte cand un actor din breasla noastra era bolnav si cauta plasma???? Pentru el toti idiotii dateau share, vai vai vai! Dumnezeu sa il ierte, dar gata mai ACTORI nu ma e nevoie de plasma???
    Doar asa la interes dati share,,,, jigodii
    Nu mai vad pe nimeni acuma sa dea share si sa roage lumea sa mearga sa doneze!
    Curve asta e lumea in care traim,,,,,, actorilor asta sunteti,,,, curvele de pe FB

Adauga un comentariu