Titlurile zilei

Cristian Stanciu, patronul FEG, are datorii la Primăria Iași! Combinatorul din PSD învârte milioane de euro, dar nu-și plătește taxele – FOTO

Publicat: 21 mai 2022
Cristian Stanciu, patronul Fundației FEG și a hotelului Astoria, din Piața Unirii, municipiul Iași
Cristian Stanciu, patronul FEG, este dator la Primăria Iași pentru că nu și-a plătit taxele pentru hotelul Astoria din Piața Unirii

Cristian Stanciu, patronul FEG, are datorii la Primăria Iași. Deși încasează milioane de euro an de an de pe urma spațiilor luate cu chirii infime de la primărie, acesta nu și-a onorat obligațiile fiscale pentru afacerile pe care le deține. Consilierul județean PSD nu a plătit taxele către bugetul local pentru hotelul Astoria din Piața Unirii.

Un consilier județean PSD din Iași are datorii către Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale, din cadrul municipalității. Cristian Stanciu, patronul Fundației FEG, nu și-a plătit taxele și impozitele pentru Hotelului Astoria, din Piața Unirii, pe care îl deține de mai mulți ani. Deși de pe urma Primăriei Iași a produs milioane de euro în ultimii 20 de ani, Cristian Stanciu nu și-a onorat o obligație de 1.064 euro (5.247 lei) în contul hotelului pe care îl deține în centrul orașului. Stanciu cumpărat Hotelul Astoria cu 2,5 milioane de euro în cursul anului 2018.

Cristian Stanciu are datorii la Primăria Iași

Prin FEG, Cristian Stanciu a luat milioane de euro de pe urma folosirii spațiilor închiriate la prețuri de nimic de la primărie. Sub umbrela unei fundații, Cristian Stanciu și-a dezvoltat o afacere oneroasă, pe spatele Primăriei Iași, unde plătește chirii modice. Din exploatarea spațiilor comerciale, FEG încasează sume importante din formarea profesională a cursanților.

Fie că este vorba de spațiul din Cuza Vodă sau de cele din Păcurari, consilierul județean PSD, plătește puțin peste 100 de euro lunar pentru acestea la primărie. Și deși încasează taxe de la cursanți sau din proiectele  europene pe care le are, totuși acesta nu a plătit datoriile avute pe firma Hotel Astoria SRL. Stanciu nu produce astfel nimic pentru oraș, ci doar pentru el, prin fabrica de diplome pe care o întreține de ani buni.

Cristian Stanciu: „Nu este firma mea”

În anul 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei, un profit de 55 mii lei, iar datoriile urcau la 850 mii lei, la un număr de 13 angajați. Din datoria acumulată de Hotel Astoria SRL, debitul era de 1.332 lei, iar accesoriile (penalitățile) au ajuns la 3.924 lei. Deși suma de 5.247 lei pare una mică, este grav că Stanciu nu a vrut să o achite. Deși afacerile cu spațiile de la Primăria Iași i-au umplut conturile, consilierul județean PSD nu a vrut să datoria pe care o are cu hotelul din centrul Iașului către primărie. Mai mult, acesta a refuzat să explice de ce are datorii și a pasat răspunderea pe Adrian Danu, administratorul din acte la Hotel Astoria SRL.

„Dar nu este firma mea. Societatea care operează hotelul nu este a mea”, a spus Cristian Stanciu.

Pe de altă parte, Adrian Danu a spus că este vorba de un impozit care este plătit trimestrial.

„Este un impozit pe mașină și o taxă locală ce sunt plătite trimestrial. Sunt chestiuni ce fac parte din activitatea de zi cu zi. Este o chestie legată de taxa pe care o plătim către primărie și nu sunt probleme”, a spus Adrian Danu.

Terenuri luate de la Primăria Iași și lăsate în paragină

Fără să aibă legătură directă cu FEG, firmele lui Cristian Stanciu au concesionat terenuri și spații ale municipalității în ultimii ani, însă investițiile anunțate au fost abandonate. Este vorba de un teren din strada Otilia Cazimir, 114.25 mp teren, HCL 570/20.12.2018, concesiune până pe 05.02.2055, 1.028 euro/an. Firma Top Consult SRL a luat un spațiu pe șoseaua Păcurari, nr. 71, bloc 478, parter, 99.04 mp, portic, contract 62/04.01.2005, ce a expirat pe data de 31.12.2021, 938 lei/lună. Pe firma Geotop Construcții SRL a luat un teren din șoseaua Nicolina, nr. 37, bloc 968, tr. 4, 153 mp teren, licitație 29.07.2011. Contractul a expirat pe 31.12.2021, chiria fiind de 752 lei/lună. Prin firma Metcons Top SRL a luat un teren din strada Toma Cozma nr. 9, 438 mp, construcție (punct termic) și teren, concesiune, expiră pe 18.01.2029, 6.978 euro/an. Acesta se află și în mijlocul unui scandal cu Consiliul Județean (CJ) Iași, după ce a încercat să blocheze afacerea unui vecin din zona centrală, disputa ajungând în instanță .

Chiar dacă produce milioane de euro, Cristian Stanciu a ajuns dator la Primăria Iași, iar autoritatea locală ar trebui să-și reevalueze situația și să înceapă un control în locurile închiriate de firmele acestuia.
Comentarii
Adauga un comentariu