Titlurile zilei

Cum face legea afaceristul Cristian Stanciu în Comisia de Urbanism! Presiuni șocante pentru eliminarea dezvoltatorilor imobiliari. Dezvăluiri despre o afacere din centrul orașului, de milioane de euro- GALERIE FOTO

Publicat: 06 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum face legea afaceristul Cristian Stanciu în Comisia de Urbanism Presiuni șocante pentru eliminarea dezvoltatorilor imobiliari. Dezvăluiri despre o afacere din centrul orașului de milioane de euro- GALERIE FOTO
Cristian Stanciu, patronul FEG, a dat în judecată Consiliul Județean Iași, după ce instituția a avizat un proiect urbanistic chiar lângă terenul său din zona centrală a municipiului

Cristian Stanciu, patronul FEG, încearcă să-l blocheze din răsputeri pe vecinul din centrul Iașului care are toate avizele pentru un bloc de locuințe colective. Cristian Stanciu a influențat Comisia de Urbanism din Consiliul Județean (CJ) să respingă proiectul, însă nu a reușit să determine instituția să nu respecte legea. FEG a atacat decizia CJ Iași în instanță

Un afacerist din Iași s-a trezit cu bețe în roate puse de Cristian Stanciu, patronul Fundației Ecologice Green (FEG), după ce a obținut toate avizele pentru a ridica o construcție în vecinătatea terenului pe care îl are consilierul județean PSD. Bogdan Andrei Achelăriței a obținut toate avizele de la Primăria Iași pentru edificarea unei clădiri cu regimul D+P+3E în zona străzii Iordachi Lozonschi, din apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă. Doar că terenul lui Anchelăriței se învecinează cu cel al lui Cristian Stanciu, trecut pe Fundația Ecologică Green (FEG) Iași. În aceste condiții, Stanciu a încercat din răsputeri să-i pună piedică afaceristului să ajungă să obțină avizele necesare. Stanciu are un teren de 714 metri pătrați, pe locul fostei case a poetului George Lesnea, situat pe strada Cloșca.

Locuințe colective lângă terenul lui Cristian Stanciu din Iași

Proiectul a fost demarat de Gheorghe Achelăriței și Emanuala Achelăriței, însă de investiție se ocupă fiul, Bogdan Andrei. Pe terenul de 552 de metri pătrați este propus un regim de înălțime de D+P+3E, cu un procent de ocupare a terenului de 41 la sută, coeficient de utilizare a terenului de 1.85. Rezultă o suprafață desfășurată a viitoarei clădiri de 1.021 de metri pătrați, regim de înălțime maxim de 13 metri. În demisolul clădirii vor fi amenajate cinci locuri de parcare, două locuri de parcare pe teren proprietate și alte cinci locuri de parcare pe un teren învecinat ce aparține unuia dintre beneficiari.

Cristian Stanciu a dat CJ în judecată din cauza proiectului imobiliar

Cristian Stanciu face parte din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean (CJ) Iași. Din această postură a influențat votul membrilor comisiei, care au respins avizul pentru proiectul lui Achelăriței din strada Lozonschi. Doar că Direcția de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Iași a considerat că acesta are toate avizele în regulă și astfel i-a aprobat cererea. Culmea, Stanciu s-a arătat nemulțumit de această decizie și i-a acționat în instanță pe Costel Alexe, președintele CJ Iași, pe Ana Maria Târziu, arhitectul șef al județului, dar și pe instituția în sine. Comisia din care face parte Stanciu acordă avize cu caracter consultativ, însă actualul consilier județean PSD a crezut că va putea bloca proiectul prin votul acesteia.

Presiuni făcute de Cristian Stanciu cu proiectul din centrul Iașului

Bogdan Andrei Achelăriței a arătat că afaceristul Cristian Stanciu a tot încercat să-i pună piedici și să influențeze instituțiile publice care i-au avizat proiectul din centrul Iașului.

„Eu am avizul ridicat de la registratura Consiliului Județean Iași. Cristian Stanciu a ajuns să facă presiuni pentru că e vecin cu terenul meu, având casa dărăpănată lângă. A tot pus presiuni și piedici peste tot, la CJ, la Primărie, iar eu nu pot demara investiția din cauza lui. Tot ceea ce face el e să nu primească nimeni documentele necesare. Am avut pierderi, el îmi contestă toate avizele. Chiar și în legalitate, în România nu poți face nimic”, a menționat Bogdan Andrei Achelăriței.

Detalii incredibile despre proiectul aflat lângă Facultatea de Teologie din Iași

Afaceristul vecin cu terenul lui Stanciu a arătat că pesedistul din CJ se află în conflict de interese în această speță. Practic, din calitatea de membru al Comisiei de Urbanism, a influențat un vot ce-l viza direct.

„Eu am ridicat avizul de la CJ, odată ce acesta a fost eliberat. Cristian Stanciu, cu FEG-ul lui, este în conflict de interese. Mi-a ținut avizul luni întregi în comisie și îi contestă pe arhitecți. El e un om politic și crede că știe mai bine decât specialiștii. Face jocuri murdare să pună piedici”, a mai spus afaceristul ieșean.

De precizat că Stanciu plătește sume derizorii pe spațiile pe care le ocupă cu FEG în oraș către Primăria Iași, dar de pe urma căruia încasează milioane de euro.

Cristian Stanciu vrea o școală pe locul casei poetului George Lesnea

Cristian Stanciu susține că este împotriva proiectului vecin din cauză că nu se respectă indicatorii urbanistici ai zonei. Mai mult, acesta a menționat că nu se află în conflict de interese pentru că nu a votat la acel aviz în Comisia de Urbanism. Stanciu se bazează pe un PUZ de acum 10 ani, în care se specifică că procentul de ocupare a terenului este de 60 la sută, coeficientul de utilizare a terenului de 1,47, iar regimul de înălțime este cu subsol, parter, un etaj și mansardă cu o înălțime maximă de 9 metri.

„Nu am participat la vot în comisie. Legea este unitară pentru toți în zona protejată, toată lumea trebuie să respecte PUZ-ul. E aceeași parcelă de teren, iar indicatorii urbanistici trebuie să fie la fel”, a transmis Cristian Stanciu.

Casa-monument istoric, lăsată în paragină de șeful FEG

Cristian Stanciu încearcă de ani buni să radă casa unde a locuit poetul George Lesnea, situată pe strada Cloșca, nr. 16A, din municipiul Iași. Aici, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nu a aprobat proiectul prin care acesta vrea să ridice un imobil destinat spațiilor de cazare pentru FEG. Culmea, Stanciu s-a reorientat și în loc de spații de cazare va ridica o unitate de învățământ. Deși ar fi trebuit să protejeze monumentul istoric, Stanciu l-a lăsat în paragină, ajungându-se la autodemolare.

Adauga un comentariu