Actualitate

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paște

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paște
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat cu cât vor întârzia pensiile în luna mai, fiind posibilă o întârziere de 5-6 zile din cauza liberelor pe care le primesc poștașii

Veste proastă pentru 2,5 milioane de pensionari! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Potrivit acestuia, pensiile se vor da cu întârziere în luna mai. Acesta a susținut că poștașii ar fi putut lucra pe 2 mai, dar planurile lui au fost zădărnicite de către guvern, care a decis să ofere liber și pe data de 2 mai.

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai

Pensia va veni cu o întârziere de 6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii viitoare coincid cu vacanța de 1 mai, dar și cu Paștele.

De obicei, pensiile sunt distribuite între prima zi și cea de-a 15-a zi din fiecare lună. Pentru că anul acesta vor fi mai multe zile libere: de pe 1 mai pe 7 mai, inclusiv, pensiile ar putea veni mai târziu. Poștașii sunt angajați la stat, iar bugetarii au nu mai puțin de 6 zile libere, până în data de 7 mai. Astfel că pensiile nu vor fi livrate începând cu 2 mai, ci cu data de 7 sau 8 mai, fiind vorba de o întârziere de 6 zile.

Programul zilelor libere, între 1 și 7 mai, pentru poștașii care nu livrează pensii în aceste zile este:

  • 1 mai, miercuri – zi liberă prin lege
  • 2 mai, joi – guvernul a decis ca toți bugetarii (inclusiv poștașii) să aibă zi liberă
  • 3 mai, vineri – este Vinerea Mare, deci e zi liberă
  • 4 mai, sâmbătă – zi liberă
  • 5 mai, duminică – zi liberă și Paștele Ortodox
  • 6 mai, luni – prima zi de Paște este zi liberă

Pensiile încep să fie livrate, în cel mai bun caz, pe data de 7 mai, dacă nu chiar de pe 8 mai. Este vorba despre o întârziere de 5 sau chiar 6 zile.

În România sunt 5.000.000 de pensionari, iar jumătate dintre aceștia au optat să primească banii prin intermediul poștașilor în prima parte a lunii, începând cu data de 2 a le lunii. Cealaltă jumătate dintre pensionari primesc pensiile pe card între 12 și 14 ale fiecărei luni.

Când se dau pensiile recalculate

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, începând din luna mai 2024, pensionarii vor primi noile decizii referitoare la recalcularea pensiilor lor. Pensiile recalculate vor începe să fie plătite din luna septembrie a aceluiași an.

În cazul în care în urma recalculării unii pensionari ar primi sume mai mici, aceștia vor rămâne totuși cu pensiile lor actuale. Potrivit declarațiilor ministrului, conform legii, niciun beneficiar nu va primi o pensie mai mică decât cea pe care o primește în prezent.

Noua lege a pensiilor garantează românilor că pensiile lor vor fi crescute în fiecare an. Acest lucru se va face prin indexarea lor cu rata inflației plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dânşilor va fi recalculată”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Astfel, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat cu cât vor întârzia pensiile în luna mai, fiind posibilă o întârziere de 5-6 zile din cauza liberelor pe care le primesc poștașii.

Adauga un comentariu