Prima pagină » Stiri si curiozitati » Culoarea ochilor la bebeluși. Cum se formează nuanța finală

Culoarea ochilor la bebeluși. Cum se formează nuanța finală

09 dec. 2022, 13:52,
în Stiri si curiozitati

Culoarea ochilor la bebeluși este determinată de cantitatea de melanină, un pigment care se găsește și în piele. Culoarea irisului se schimbă și se formează în 3-6 luni de viață a unui copil, când melanocitele se acumulează în iris. Culoarea finală a ochilor unui bebeluș este stabilită la 10-12 ani.

Maroul este cea mai comună culoare a ochilor de pe planetă. Dar oftalmologii spun că ochii căprui sunt de fapt albaștri sub pigmentul maro. Acesta este rezultatul unei mutații genetice. Stratul exterior al irisului conține o cantitate mare de melanină, ceea ce duce la absorbția luminii de înaltă și joasă frecvență. Lumina reflectată provoacă apariția unei culori maro. Există o procedură cu laser care poate îndepărta pigmentul și face ochii albaștri.

bebelus care priveste cu ochii larg deschisi

Cercetătorii au descoperit că în urmă cu 10 mii de ani, toți bebelușii planetei aveau ochi căprui

Culoarea ochilor la bebeluși. Cum se formează nuanța finală a irisului?

Cercetătorii au descoperit că în urmă cu 10 mii de ani, toți bebelușii planetei aveau ochi căprui. Mai târziu, a apărut o mutație genetică în gena HERC2, la purtătorii cărora a scăzut producția de melanină în iris. Acest lucru a dus la apariția albastrului pentru prima dată. Acest fapt a fost stabilit de un grup de oameni de știință de la Universitatea din Copenhaga.

Heterocromia este ceea ce se numește culoarea diferită a irisului ochiului drept și stâng sau culoarea inegală a diferitelor părți ale irisului unui ochi. Această caracteristică se explică prin excesul sau deficitul de melanină din cauza bolilor, leziunilor sau mutațiilor genetice. Cu heterocromie absolută, o persoană are două culori diferite ale irisului. Un ochi poate fi albastru, celălalt maro. Planeta găzduiește 1% dintre oamenii cu o astfel de abatere neobișnuită.

bebelus care priveste cu ochii larg deschisi

Maroul este cea mai comună culoare a ochilor de pe planetă

Ochii verzi au 1,6% din oamenii planetei, este cel mai rar, deoarece este eradicat în familie de genomul maro dominant. Culoarea verde se formează astfel. În stratul exterior al irisului, este distribuit un pigment neobișnuit de lipofuscină maro deschis sau galben. Împreună cu culoarea albastră rezultată din împrăștierea în stromă se obține verdele.

Culoarea ochilor verzi pur este extrem de rară ,culoarea irisului este de obicei neuniformă, iar acest lucru duce la apariția a numeroase nuanțe. Cel mai adesea, ochii verzi se găsesc la cei al căror genotip este dominat de gena responsabilă pentru culoarea părului roșu.

Culoarea neagră a ochilor. Ce copii vor avea iris albastru?

Culoarea neagră a ochilor este similară cu structura maroului. Dar concentrația de melanină din iris este atât de mare încât lumina care cade asupra acestuia este de fapt complet absorbită. Culoarea ochilor negri este cea mai comună printre reprezentanții rasei mongoloide din Asia de Est, Sud-Est și Sud. În aceste regiuni, irisul nou-născuților este deja saturat cu melanină.

bebelus care priveste cu ochii larg deschisi

Culoarea albastră a ochilor este rezultatul împrăștierii luminii în stroma

Culoarea albastră a ochilor este rezultatul împrăștierii luminii în stroma, în partea principală a corneei. Cu cât densitatea stromei este mai mică, cu atât culoarea albastră este mai saturată. Culoarea albastră a ochilor, spre deosebire de albastru, se datorează densității mai mari a stromei.

Cu cât densitatea fibrelor este mai mare, cu atât culoarea este mai deschisă. După cum ne amintim cu toții, această culoare frumoasă a fost parțial motivul formării ideologiei fasciste. La urma urmei, conform oamenilor de știință, 75% dintre indigenii Germaniei au ochi albaștri. Nicio țară din lume nu are o asemenea concentrare de oameni cu ochi albaștri.

Culoarea ochilor la bebeluși gri este similară cu albastrul, în timp ce densitatea fibrelor stratului exterior este mai mare. Dacă densitatea nu este atât de mare, culoarea ochilor va fi gri-albastru. Culoarea ochilor gri este cea mai frecventă în rândul locuitorilor din Europa de Nord și de Est, în anumite regiuni din Africa de Nord-Vest, precum și printre rezidenții din Pakistan, Iran și Afganistan. Ochii galbeni sunt extrem de rari. Se formează datorită conținutului de pigment lipofuscină.

ochiul unui bebelus

Cu cât densitatea fibrelor este mai mare, cu atât culoarea este mai deschisă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`