Sanatate

Zbaterea ochiului. De ce factori este provocat acest tic nervos

Publicat: 19 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zbaterea ochiului. De ce factori este provocat acest tic nervos
În același timp, zvâcnirea ochilor afectează negativ starea psiho-emoțională a pacientului

Zbaterea ochiului reprezintă o contracție involuntară a mușchilor localizați în zona ochilor. În cele mai multe cazuri, această afecțiune se observă doar pe pleoapa superioară sau numai pe cea inferioară. Contracțiile musculare ritmice involuntare, de obicei, nu provoacă durere și sunt inofensive.

În același timp, zvâcnirea ochilor afectează negativ starea psiho-emoțională a pacientului. Se simte disconfort, probleme de concentrare, de asemenea, o persoane se poate simți nesigură. Și mai rău, un tic nervos poate indica boli neurologice grave, care se pot manifesta ca simptome mult mai periculoase.

femeie care tine o mana la gura si alta la ochi din cauza ticului nervos
Consumul de cantități mari de alimente cu cofeină reprezintă, de asemenea, un factor care poate provoca acest tic nervos

Zbaterea ochiului. Cele mai frecvente motive care facilitează manifestarea disconfortului

Un tic nervos apare atât cu surmenaj fizic și psihic, cât și din cauza lipsei de somn. Efortul excesiv al mușchilor provoacă o afecțiune în care pleoapa inferioară sau superioară se zvâcnește. Când o persoană se confruntă cu probleme atipice sau este forțată să ia decizii rapide de care depind foarte mult, nivelul de cortizol și adrenalină din organism crește. Acest lucru poate provoca contracția musculară involuntară.

Etanolul însuși și produsele sale de degradare au un efect negativ asupra tuturor organelor și sistemelor corpului. Includerea alcoolului împiedică conducerea fibrelor nervoase, ca urmare, spasmul mușchilor. Medicamentele au, de asemenea, un efect negativ asupra sistemului nervos.

barbat care tine un ochi inchis si unul deschis
Efortul excesiv al mușchilor provoacă o afecțiune în care pleoapa inferioară sau superioară se zvâcnește

Consumul de cantități mari de alimente cu cofeină reprezintă, de asemenea, un factor care poate provoca acest tic nervos. Cafeaua, ceaiul, ciocolata, băuturile energizante cresc sensibilitatea musculară, dar în caz de supradozaj reacționează chiar și la stimuli minori.

Defectele vizuale sau încărcarea vizuală prea mare poate determina zbaterea ochiului. Unul dintre motivele pentru care pleoapa superioară sau inferioară tremură este o eroare de refracție. Dacă mijloacele de corecție nu sunt folosite pentru astigmatism, miopie sau hipermetropie, atunci mușchii ochiului sunt forțați să lucreze mai intens decât la oamenii sănătoși. Uneori acest tic nervos poate apărea din cauza presiunii atmosferice.

Spasmele, care sunt exprimate printr-o zvâcnire de scurtă durată a pleoapelor, nu sunt excluse. Probleme similare apar dacă lucrați la un computer pentru o perioadă lungă de timp, mai ales din obișnuință, citiți texte de dimensiune mică și efectuați o muncă minuțioasă care necesită atenție vizuală. Este necesar să oferiți ochilor o pauză cel puțin o dată la jumătate de oră, altfel mușchii se pot suprasolicita.

Alte cauze care provoacă spasme la nivelul ochilor

Sindromul ochiului uscat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care provoacă aceste spasme. Acest fenomen devine din ce în ce mai frecvent în fiecare an. Oamenii petrec mai mult timp în spatele ecranelor computerelor și gadgeturilor, rareori ies în aer liber și stau adesea în camere cu aer condiționat. Fără hidratare naturală, ochii devin suprasolicitați, ducând la zvâcnirea ochiului drept sau stâng.

femeie care tine mainele pe nas si isi inchide ochii
Un tic nervos apare atât cu surmenaj fizic și psihic, cât și din cauza lipsei de somn

Alergie, pătrunderea de obiecte străine în ochi poate provoca disconfortul. Când o persoană își freacă ochii, histamina este produsă în țesuturile pleoapelor și în filmul lacrimal. Provoacă tresărirea ochilor. Leziunile oculare sau a conjunctivitei pot duce la spasme oculare. Un optometrist va ajuta la determinarea dacă acest simptom este o manifestare a uneia dintre bolile oculare.

Leziunile oculare pot duce la spasme oculare. Astfel, doar un optometrist te va ajuta la determinarea dacă acest simptom este o manifestare a uneia dintre bolile oculare. Lipsa vitaminelor și microelementelor, în special B12, D, magneziu, poate duce atât la cazuri izolate de zvâcnire a pleoapelor, cât și la un tic nervos.

Trebuie să știi că zbaterea ochiului drept sau stâng poate sta în spatele efectelor secundare ale unui accident vascular cerebral. Simptomul poate fi provocat de consecințele meningitei, amigdalitei, sinuzitei, gripei, tumorilor cerebrale sau traumatismelor craniene. Otrăvirea cu substanțe toxice poate afecta și funcționarea sistemului nervos. Un tic nervos poate fi un prevestitor al unei crize epileptice sau al unui accident vascular cerebral.

femeie care indica cu degetul spre ochiul sau
Și mai rău, un tic nervos poate indica boli neurologice grave, care se pot manifesta ca simptome mult mai periculoase
Adauga un comentariu