Culinar

Cum afli data de expirare a ouălor. Truc pentru a le fierbe fără să crape

Publicat: 02 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum afli data de expirare a ouălor. Truc pentru a le fierbe fără să crape
Ouăle au imprimată pe coajă nu doar data de expirare, ci și clasa lor, plus informații despre hrana păsărilor

Pentru foarte multe reţete, gospodinele folosesc ouă. Cel mai adesea sunt încorporate în compoziţiile pentru prăjituri sau clătite pufoase. În această perioadă însă vor fi utilizate şi pentru masa de Paşti. Tocmai de aceea credem că ţi-ar fi utile informaţiile din acest material. Spre exemplu, vei afla şi care este data de expirare când e vorba de ouă.

De ce trebuie să ai grijă? Pentru că poţi avea probleme de sănătate. Din cauza consumului de ouă vechi, poţi face toxiinfecţie alimentară. În cazul copiilor, problema este şi mai gravă, întrucât ei sunt mult mai vulnerabili decât adulţii. Aşadar, pentru a pregăti reţete gustoase şi pentru a avea grijă de sănătate, citeşte acest material.

Când expiră ouăle?

Pentru cine cumpără ouă de la magazin sau din supermarket, este foarte simplu. Fiecare ou are imprimată pe coajă data de expirare. Nu trebuie decât verificată. Când însă e vorba de ouă de la ţară, e un pic mai dificil.
Iată cum se verifică dacă ouăle sunt bune pentru consum:

  • se cufundă într-un vas plin cu apă rece. Vasul trebuie să fie transparent. Dacă ouăle se duc la fundul vasului, pot fi consumate. Dacă însă se ridică, trebuie aruncate.

Cu maximă exactitate putem şti când au fost produse ouăle doar dacă noi creștem găinile și avem grijă de ele. Trucul menţionat anterior indică doar faptul că ouăle pot fi mâncate. Nu spune însă nimic despre data de expirare. Oricum, un ou este bine să fie mâncat în termen de 3-5 săptămâni din momentul producerii, dacă este intact şi ţinut doar în frigider.

Mai trebuie spus că ouăle din comerţ sunt încadrate în patru clase de greutate, şi anume:

  • clasa S. Oul cântăreşte între 45 şi 53 de grame. Ouăle S sunt produse de găinile tinere. Pe măsură ce ajung adulte, apoi îmbătrânesc fac ouă XL;
  • clasa M. Oul are între 53 şi 63 de grame;
  • clasa L. Oul cântăreşte între 63 şi 73 de grame;
  • clasa XL. Oul are o greutate ce depăşeşte 73 de grame.

Mai mult, pe ambalajul ouălor, de obicei cofraj, sunt menţionate informaţii despre: clasa ouălor, greutatea lor, hrana păsărilor, lotul şi data expirării.

Cât se ţin ouăle la fiert?

După ce afli dacă data de expirare la ouă nu a trecut deja, le poți folosi la ce dorești. Spre exemplu, le poți fierbe. Cât timp? Răspunsul la această întrebare depinde de cât de tari sau de moi vrei să fie ouăle. Trucuri de la gospodine:

  • pentru ou moale, lasă-l să fiarbă 4 minute;
  • pentru ou cleios, ai nevoie de 6 minute de gătire;
  • pentru ou tare, sunt suficiente 10 minute.

Ca să nu crape în timpul fierberii, este foarte important ca, mai întâi, să le laşi să ajungă la temperatura camerei, iar abia apoi să le pui la fiert. În caz contrar, rişti să crape când sunt în apă clocotindă, dar şi timpul de gătire va fi mai mare. De ce? Pentru că va dura mai mult până vor atinge temperatura de fierbere.

Alt truc ca să nu crape constă în utilizarea vasului cu mărimea potrivită. Ouăle nu trebuie să fie îngrămădite ori suprapuse. Dimpotrivă, e bine să le aşezi unul lângă altul şi să fie acoperite complet de apă.
În al treilea rând, asigură-te că intensitatea focului nu este mare, ci potrivită. Astfel, apa ajunge treptat la punctul de fierbere.

Iată și câteva sfaturi de la Bucătar Maniac pentru fierberea ouălor:

Adauga un comentariu