Eveniment-Social

Cum arată acum una dintre cele mai mari mănăstiri din zona Moldovei! Mii de ieșeni vin aici în weekend – GALERIE FOTO

Publicat: 24 iul. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cum arată acum una dintre cele mai mari mănăstiri din zona Moldovei Mii de ieșeni vin aici în weekend  GALERIE FOTO
Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai vizitate lăcașuri din zona Moldovei

Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași constituie unul dintre punctele de atracție pentru turiştii din toată țara, dar mai ales pentru ieșeni

Turul Mănăstirii Hadâmbu reprezintă un concediu de weekend obişnuit, obiceiul rămânând şi în ultimii ani.

Ce s-a schimbat la Mănăstirea Hadâmbu

Mănăstirea Hadâmbu este unul dintre cele mai frumoase lăcașuri din zona Iașilor, dar tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care mii de pelerini osteniți îngenunchează și primesc mângâiere și astăzi. Situată la doar 30 km de municipiu, mănăstirii i s-au adus modificări în ultimii 3 ani.

În parcarea uriașă a apărut un nou magazin bisericesc, dar și 3 spații cu jucării și produse alimentare. Motivul pentru care prelații au fost de acord cu acest lucru ar fi fluxul mare de pelerini care calcă pragul chiliilor săptămânal.

„Da, în fiecare săptămână vin oamenii și cumpără gogoși, stau pe bancă. Avem vânzare, sute de oamenii trec pe aici”, a declarat o vânzătoare.

De asemenea, intrarea mănăstirii a fost modificată, spațiul este mai mare și s-a montat o fântână arteziană lângă parcul „Bucuria Copiilor”. Mai mult, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului se află în foișorul special amenajat lângă Biserica Veche. Este important de precizat faptul că pelerinii care erau obișnuiți să pună monede în zidurile Bisericii Vechi nu mai pot face acest lucru.

Amintim că icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Hadâmbu a fost pictată de preotul Octavian Zmău în anul 1938. Ulterior, a fost îmbrăcată într-o ferecătură de argint, lucrată de meșterul Ion Contfas. Un element distinct al acestei icoane este faptul că Pruncul Hristos este ţinut pe mâna dreaptă a Maicii Domnului, nu pe cea stângă, fiind o copie fidelă a icoanei „Axion Estin” de la Mănăstirea Protaton din Sfântul Munte Athos.

În perioada comunistă, icoana Maicii Domnului a fost ținută într-o ladă, dat fiind faptul că schitul în care se afla a fost închis. Abia în anul 1990 a fost reașezată spre închinare în biserica mănăstirii, după sfințirea acesteia. Doi ani mai târziu, de ziua Bobotezei, din ochii Maicii Domnului a început să curgă mir. Un incendiu puternic ce a izbucnit în anul 2003 a cuprins mănăstirea, mistuind nenumărate odoare, printre care cărţile şi obiectele bisericeşti, mai puțin icoana Maicii Domnului, care a scăpat neatinsă de flăcări.

Viața din mănăstire

Lăsând în urmă Biserica Veche, muzeul, magazinele bisericești, Biserica Nouă și Parcul Copiilor, fără doar și poate, chiliile călugărilor prezintă în continuare interes. Orice pelerin poate sta peste noapte în una dintre chilii, având o masă asigurată. Măicuțele muncesc foarte mult, în momentul de față producând și produse lactate pentru un nou magazin din incinta Mănăstirii Hadâmbu.

Comentarii
  • Bre Andreea, am observat ca in multe din articolele tale apare chestia cu „cea mai mare”. Ce plm, o ai larga si nu te gandesti decat la cea mai mare?!
    Ce relevanta are faptul ca o manastire e mare sau mica? Banuiesc ca tie nu iti plac cele mici 🙂

  • @plm de departe ai cele mai grețoase comentarii. Ba,ești scarbos pe bune!
    Cum dracu mătîi de prost, poți intreba așa ceva? Mai ales o femeie…
    Meriți premiul pentru scârboșenia anului la comentarii jegoase, agramate si lipsite de substanta. Comentezi fara sa zici nimic, exact ca babele știrbe de pe marginea șanțului.
    La cum comentezi se vede ca ai crescut la orfelinat.

  • Bre, ai auzit de libertatea de expresie? Comentez ce vreau si cand vreau, fara sa te intreb pe tine. Inca ceva: tu ce cauti aici? Nu ar trebui sa citesti si sa comentezi pe Convorbiri literare? Sau pe Revista Academiei.
    Hai sictir.

Adauga un comentariu