Bursa Barfelor

Cum e în bucătăria ”La prânzuț”: Florinel scuipă peste mâncare, ca să nu se deoache

Publicat: 26 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum e în bucătăria La prânzuț Florinel scuipă peste mâncare ca să nu se deoache

Cam 6:30 să fie ora, iar prin centrul Iașului începe mișcarea. Anișoara trage de clanța cârciumei

”La prânzuț”, din spatele Primăriei.

Anișoara are 20 de ani și este bălbâită. Vrea să muncească și a ajuns din greșeală la interviu, după ce a citit în ziar:

”Angajăm bucătăreasă”.

Bate la ușă și spune:

”Îl, îl, îl caut pe domnul Florinel”.

O domniță delicată îi spune că șeful nu a venit, dar poate intra să-l aștepte. Anișoara intră în vorbă cu angajatele de acolo și află că este nevoie de oameni noi la bucătrie. Mărioara este printre cei mai vechi angajați. Ar fi plecat, dar n-a reușit până acum să prindă ușa descuiată. Ea i-a spus Anișoarei care-i mersul. Bucătăresele, vreo 5 la număr, așteptau să vină șeful, Florinel. Apare.

”Neațaaa gagici! Ce face fetele lu tata?”, zice Florinel printre dinți, că nu lasă țigara din gură…

Toate bucătăresele au tras un zâmbet scurt și au lăsat capul în oale. Florinel dă o tură prin bucătăria înghesuită, iar scrumul îi cade într-o oală de borș. Anișoara uimită o întreabă pe Mărioara…:

”Nu, nu, nuuuu te supăra, dar a căzut scrumul în oală…”, Mărioara bufnește în râs:

”Asta nu-i nimic, să vezi când șeful Florinel scuipă peste mâncare, ca să nu se deoache…”.

Suceau bucătăresele la sarmale în timp ce Anișoară se uita mirată… Dintr-o dată:

”Ta naaa naaaananaaa!!!”.

Sar bucătăresele de pe scaune, una se opărește cu borș, alta scapă un cofraj de ouă….Duduială în boxe, de nu puteai sta. Anișoara din nou întreaba uimită:

”Ce, ce, ceeee se întâmplă? Cred că mi se face rău!”, Mărioara spune: ”A venit șeful mare, Ady de Ady…”.

Ce nu știa Anișoara este că Ady, patronul cărciumei, vrea ca de fiecare dată când ajunge dimineața acolo să fie așteptat ca la nuntă, cu marșul ăla învechit… Se așează la masă, se scobește cu o scobitoare printre dinți, de zici ca mâncat sârmă toată noaptea, și așteaptă. Cu siguranță vă întrebați ce. Păi așteaptă dansul găinii. Pe rând, fiecare bucătăreasă dansează pe populară cu o găină friptă deasupra capului… Asta se întâmplă în cursul săptămânii.

În weekend, bucătarul șef dansează cu o curcă. După ce e așteptat cu marșul și privește dansul găinii, Ady întreabă râzând:

”Deci?? Ce mâncam astăzi?”.

Atunci Florinel vine și spune:

”Păi avem ciorbă de burtă de s’ptămâna trecută, sarmale de la Crăciun, că știi că am făcut cam multe, chișcă din 2019, iar proaspăt avem muștarul. Ieri am avut mici în meniu și l-am adunat din toate farfuriile…”.

Ady Acostacoaie spune încântat:

”Bravo, tati… economie… foarte bine. Băi, am uitat să vă spun că iar m-a sunat ăla de la opeceu… Când mai vin de-ai lui, nu le mai dați mâncare de la noi, dați comandă de ceva și gata, că a rămas omu fără inspectori, toți is pe la Infecțioase. Și încă ceva, nu mai puneți puiul cu tot cu pene în borș. M-a sunat soacră-mea câ-i mai trebuie 5 porții să termine o pernă!”, spuse, cu scobitoarea în dinți, Ady.

Adauga un comentariu