Titlurile zilei

Cum erau alimentate VIP-urile Iașului cu cocaină pură! Principalul dealer, plătit în prafuri pentru o datorie de zeci de mii de euro. Nume grele se învârt în jurul poveștii! Patronul unui restaurant celebru a căzut pe interceptări! (Exclusiv)

Publicat: 13 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum erau alimentate VIP-urile Iașului cu cocaină pură Principalul dealer plătit în prafuri pentru o datorie de zeci de mii de euro. Nume grele se învârt în jurul poveștii Patronul unui restaurant celebru a căzut pe interceptări Exclusiv
Judecătorii ieșeni au făcut publică motivarea sentinței prin care cel supranumit "Regele cocainei", Florin Vais, a fost condamnat

Anchetatorii au refăcut drumul pe care drogurile ajungeau din Perugia sau Roma în Iași, la unul dintre cei mai notorii traficanți de droguri. Reporterii „BZI” au intrat în posesia unor interceptări ale convorbirilor telefonice purtate între Florin Vais, poreclit „Regele cocainei”, și oameni de afaceri sau consumatori din Iași. Pe interceptări a căzut administratorul restaurantului „Blue Aqua” din Iași, dar și administratorul unui studio de videochat. Doar cei cu bani mulți își permiteau să cumpere de la Vais. Detaliile acestei povești vor avea un ecou puternic în lumea bună din Iași.

Cum erau alimentate VIP-urile Iașului cu cocaină pură! Principalul dealer, plătit în prafuri pentru o datorie de zeci de mii de euro, ce viza o mașină. Nume grele se învârt în jurul poveștii. Astfel, magistrații au descris modul în care ajungeau în țară prafurile luate de la un albanez. Cei implicați în trafic vorbeau codificat: „Are bombă, bombă, și-ți mai trimit, da, e bombă!” Amintim că, recent, cel supranumit „Regele cocainei”, Florin Vais, a fost condamnat de Tribunalul Iași la 6 ani și 2 luni de temniță pentru introducere fără drept în țară de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc și deținere, fără drept, de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu.

În același dosar, un apropiat de-al său, Vasile Avram, a primit o pedeapsă de 8 ani și 8 luni de pușcărie pentru introducere fără drept în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc. Acum, magistrații ieșeni au făcut publică și motivarea sentinței, care nu este definitivă. Astfel, anchetatorii au refăcut drumul pe care drogurile ajungeau din Perugia sau Roma în Iași. Mai mult, la dosar se află și transcrieri incendiare ale convorbirilor telefonice purtate de cei implicați.

Florin Vais, supranumit „Regele cocainei”, acuzat că se aproviziona cu droguri din Italia

Procesul celor doi indivizi a început pe 27 februarie 2020. Totul a ieșit la iveală în urma unor percheziții efectuate de anchetatorii ieșeni. Ulterior, „Regele cocainei” și Vasile Avram au fost acuzați că au adus cocaină la Iași, din Italia. Florin Vais a fost cercetat pentru o serie de tranzacții de acest gen, iar lui Vasile Avram i s-a imputat că a transportat drogurile la sfârșitul anului 2019. Cunoscut ca apropiat al clanului Corduneanu, Florin Vais a fost săltat de oamenii legii în urmă cu mai bine de un an, după ce anchetatorii au efectuat 5 percheziții.

Anchetatorii au stabilit că drogurile erau aduse din localitatea Perugia (Italia) ori de către Avram, ori de către alte persoane sau prin intermediul unor firme de transport colete. În general, în fiecare pachet se aflau, în medie, între 10 și 100 de grame de cocaină. De asemenea, substanțele erau ascunse ori în jantele unor mașini de lux ce urmau a fi comercializate de Vais, ori în diverse colete cu sticle cu suc, dulciuri sau mărfuri din carne, gen prosciuto.

„Inculpatul se ocupa cu introducerea fără drept în țară de droguri de mare risc, respectiv cocaină, destinată comecializării către consumatorii de asemenea substanțe, de pe raza municipiului Iași, cât și consumului personal. Cantitățile de cocaină erau comercializate unui cerc select de persoane, cu o situație materială foarte bună și consumate cu ocazia diferitor evenimente sau petreceri private organizate în cadrul acestui cerc de persoane. Drogurile erau introduse în țară de către inculpat prin intermediul serviciilor internaționale de curierat, fiind procurate din Italia și disimulate în interiorul coletelor”, au afirmat anchetatorii.

Drogurile, furnizate de un albanez care locuia în Perugia

Oamenii legii au mai susținut că Lulzim Resuli, poreclit „Luli”, este un cetățean albanez care locuia în Perugia și care îi trimitea cocaină lui Florin Vais. Unele substanțe ajungeau la Vais în contul unei datorii pentru un bolid de lux, spun anchetatorii. Aceștia au adăugat că o parte dintre prafurile trimise în Iași ajungeau la unii oameni de afaceri din oraș. Drept exemplu, anchetatorii au arătat că unul dintre cei care consuma era administratorul restaurantui „Blue Aqua”, iar un altul era patronul „Vixen Studio”.

„La începutul lunii septembrie 2019, o martoră s-a deplasat în Municipiul Iași, unde a stat cazată la un hotel. În una dintre zile, inculpatul a venit și a luat-o de la hotel mergând împreună să se întâlnească cu prietenul său, patronul de la „Vixen Studio”. În apropierea hotelului s-au întâlnit cu acesta, care a urcat pe bancheta din spate a mașinii, iar inculpatul i-a dat să tragă o doză de cocaină. El s-a arătat foarte mulțumit de marfă, dar inculpatul i-a spus că nu are momentan, însă, când primește, îi va da și lui”, au subliniat anchetatorii.

De asemenea, oamenii legii au susținut că, uneori, Vais lua cantități mici de droguri de la prieteni care consumau astfel de substanțe, iar el, la rândul lui, ar fi întors serviciile respective. Anchetatorii au susținut că „s-au sesizat din oficiu” pe 25 iulie 2019 privind activitatea infracțională vizată în acest dosar. Conform acestora, ei au ajuns la Florin Vais, care ar fi comercializat bolizi de lux aduși din străinătate.

„Autoturismele de lux achiziționate din străinătate au fost, totodată, folosite pentru disimularea cocainei, în diferite locașuri special amenajate sau componente ale acestora precum în faruri, portiere, roata de rezervă etc. în scopul introducerii în țară. Este de asemenea cunoscut ca fiind o persoană influentă, cu multe legături și conexiuni, atât în mediul de afaceri, cât și în mediul infracțional. Se află în relații cu diferite persoane cunoscute, ca făcând parte din grupările de crimă organizată în care este respectat și cunoscut datorită faptului că deține cocaină de bună calitate, fiind, totodată, la momentul efectuării cercetărilor, un consumator dependent de asemenea substanțe”, au subliniat oamenii legii.

Interceptări ale convorbirilor telefonice: „E criză mare, frate! Foarte mare!”

Anchetatorii au afirmat că, potrivit proceselor-verbale de redare a convorbirilor telefonice din data de 1, 2 și 5 octombrie 2019 dintre inculpați, anterior întoarcerii în România, Vais s-a întâlnit din nou cu albanezul „Luli”.

„Cel mai probabil, inculpatul a efectuat deplasarea înapoi către Perugia, în scopul achiziționării de la «Luli» a unei cantități de cocaină, lucru care nu s-a materializat, însă, așa cum rezultă din contextul comunicării telefonice purtate: «Nu am rezolvat nimic săptămâna asta acolo, că e criză mare, frate! Foarte mare!»”, au arătat oamenii legii.

Aceștia au mai arătat că, din comunicarea telefonică purtată pe 1 octombrie 2019, la ora 11:12:29, inculpații discută despre faptul că urmează a se întâlni cu albanezul „Luli” pentru a rezolva „și treaba cealaltă”, pe lângă problema legată de achiziționarea și scoaterea unui bolid marca BMW din reprezentanță. Pe de altă parte, când „Luli” nu a mai avut marfă, inculpații ar fi apelat la un personaj poreclit „Chelo”, din Roma. Totodată, oamenii legii au susținut că inculpații discutau codificat la telefon, preferând aplicații de tip chat, în special aplicația WhatsApp. Așadar, drogurile erau denumite „tricouri”, „panetone” sau „biscuiți” în diverse convorbiri telefonice purtate cu mai multe persoane.

„Vreau un tricou!”, i-ar fi zis unul dintre inculpați unui cunoscut. „Nu îți fă griji, că panetonele va ajunge. E ambalat înt-o cutie de cadouri!”, se arată într-o altă convorbire.

Adauga un comentariu