Prima pagină » Culinar » Cum poți să faci cei mai buni cartofi țărănești? Iată o rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru orice ocazie

Cum poți să faci cei mai buni cartofi țărănești? Iată o rețetă simplă și delicioasă, ideală pentru orice ocazie

03 oct. 2025, 14:53,
Redacția BZI în Culinar

Cei mai buni cartofi țărănești sunt cei care îmbină savoarea simplă a ingredientelor de bază cu aromele intense de ceapă, usturoi și condimente.

Preparatul este unul tradițional românesc, cunoscut pentru simplitatea sa, dar și pentru versatilitatea pe care o oferă, putând fi servit ca garnitură sau chiar ca fel principal.

Iată cum poți să faci cei mai buni cartofi țărănești

Pentru a obține cei mai buni cartofi ai nevoie de ingrediente simple, dar de calitate. În mod tradițional, rețeta pornește de la cartofi fierți în coajă, apoi curățați și tăiați felii.

Pentru o porție gustoasă, ai nevoie de aproximativ 1 kg de cartofi, de 2 cepe mari, de 2-3 căței de usturoi, de 2 linguri de ulei, de sare, piper și de boia dulce. Începe prin a fierbe cartofii până când devin moi, dar nu sfărămicioși, apoi curăță-i și lasă-i puțin la răcit.

Află și cum poți găti un cartof fondant delicios.

Într-o tigaie încăpătoare, călește ceapa tăiată solzișori în ulei până când devine aurie și ușor caramelizată. Adaugă apoi usturoiul zdrobit și mai las-o câteva secunde, doar cât să elibereze aroma. Pune apoi cartofii feliați sau tăiați în cuburi și amestecă-i ușor pentru a lua aromele.

Condimentează apoi cu sare, piper și boia, iar pentru un gust mai intens, poți adăuga și puțină boia afumată. Secretul constă în prăjirea ușoară a cartofilor alături de ceapă, astfel încât să prindă o crustă aurie la exterior, păstrându-și în același timp textura moale în interior.

Cartofii țărănești se pot servi ca atare, dar și alături de o salată de murături sau o bucată de carne la grătar. Dacă vrei o opțiune mai sănătoasă, îi poți pune lângă un file de pește, precum somonul sau codul.

De asemenea, poți adăuga mai multe arome și texturi, precum dovlecei, vinete, ardei sau ciuperci.

Altă rețetă și câteva trucuri

Pe lângă varianta clasică, cartofii se pot transforma ușor într-un preparat mai sățios. Multe persoane adaugă cârnați afumați, bacon sau slănină rumenită, care dau preparatului o aromă intensă și un plus de consistență.

În această variantă, după ce ceapa este calită, se adaugă bucățile de carne afumată și se lasă la rumenit câteva minute, apoi se completează cu cartofii fierți. Un alt truc pentru a obține cartofi țărănești deosebit de gustoși este folosirea cartofilor roșii, care au o textură mai fermă și nu se sfărâmă la prăjit.

De asemenea, mai poți adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau mărar, pentru un plus de prospețime. Dacă îți dorești un preparat mai picant, poți adăuga ardei iute sau boia iute, care echilibrează dulceața cepei caramelizate.

Aceștia pot fi gătiți și la cuptor pentru o variantă mai dietetică. În acest caz, fierbe cartofii parțial, apoi amestecă-i cu ceapă, usturoi, condimente, și eventual, bucăți de cârnați și pune-i la cuptor până când capătă o crustă aurie.

Află cum poți face și cartofi copți la airfryer.

Această metodă păstrează aromele intense, dar reduce cantitatea de ulei folosit. Important de menționat este că aceștia sunt gustoși imediat după ce au fost preparați, când ceapa este încă ușor crocantă, iar cartofii calzi.

Cei mai buni cartofi țărănești se obțin din ingrediente simple, foarte ușor, de aceea, merită cu siguranță încercați măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025