Multe gospodine se pot întreba cum se fac gogoșile din Turcia. Ei bine, e bine de știut că este un dulce foarte adaptabil, se servește în nenumărate moduri. Deși cel mai celebru mod de prezentare este doar cu un topping de miere, există varianta glazurată cu lapte condensat, ciocolată sau dulceață.
Pentru cei ce nu știu, aceste gogoși turcesi insiropate sau lokma reprezintă ceva obișnuit pentru locuitorii din Izmir, Turcia. Mai mult, se poate spune că reprezintă un stil de viață deoarece desertul este foarte popular.
Cum se fac gogoșile turcești
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 apă caldă; 625 g făină; 1 linguriță drojdie uscată instant; 500 ml ulei pentru prăjit și fistic măcinat. Pentru cei ce nu știu, aceste gogoși turcești numite și lokma reprezintă ceva obișnuit pentru locuitorii din Izmir, Turcia. Mai mult, am spune că reprezintă un stil de viață deoarece desertul este foarte popular.
Totodată, rețeta nu este foarte complicată, dar trebuie să știi că gogoșile devin crocante dacă le prăjești în uleiul încins. Nu încerca să le pui în uleiul care nu s-a încălzit de ajuns deoarece aluatul este foarte moale și acestea vor deveni lipicioase.
De regulă, gogoșile sunt scoase imediat după prăjire și puse direct în sirop. Totuși, se recomandă să le lași câteva secunde pentru că excesul de ulei să se scurgă, să le scuturi un pic și abia apoi să le pui în sirop. Dacă mai vrei să încerci un desert din altă țară, poți încerca pasca poloneză clasică, o delicatesă care sigur va fi îndrăgită de toată lumea.
Așadar, primul lucru cu care vei începe această rețetă va fi să prepari siropul. Pentru asta, o să ai nevoie de o cratiță în care să pui cei 500 ml de apă, după care adaugi zahărul și felia de lămâie.
Mod de preparare
Lasă totul la fiert și amestecă ocazional până ce zahărul se dizolvă în totalitate. Scoate felia de lămâie și lasă siropul la răcit, pentru că între timp pentru a prepara aluatul îți va trebui un castron mai încăpător, în care pui drojdia instant și o dizolvi. Amestecă totul cu ajutorul unui tel și adaugă treptat făină, pentru a evita formarea cocoloașelor. Ar trebui să obții un luat moale.
Următorul pas va fi să acoperi castronul cu o folie alimentară și să lași aluatul să crească timp de 1-2 ore. Totul este gata, așa că pasul următor va fi să prăjești gogoșile.
Lasă uleiul la încins, apoi cu o ajutorul unei linguri formează gogoși de dimensiuni mici. Pune-le direct în uleiul încins, pentru că trebuie să te miști destul de repede. Când încep să devină aurii, gogoșile se scot de la prăjit și se lasă la scurs timp de 20-30 de secunde. Scutură-le bine pentru a scapă de excesul de ulei. De asemenea, poți folosi și prosoape de hârtie.
Pune-le apoi în siropul rece și lasă-le acolo timp de 1-2 minute. Amestecă ocazional pentru că gogoșile să fie acoperite de sirop pe toată suprafață. Desertul este gata, așa că mai rămâne să pui puțin fistic măcinat pe deasupra și sunt pregătite de servire. Acum că știi cum se fac gogoșile, le poți savura cu plăcere.