Prima pagină » Actualitate » Cum se face corect o pomană pentru cei morți. Acest obicei își are izvorul în ideea de sacrificiu
Cum se face corect o pomană pentru cei morți. Acest obicei își are izvorul în ideea de sacrificiu

Cum se face corect o pomană pentru cei morți. Acest obicei își are izvorul în ideea de sacrificiu

01 apr. 2025, 11:09, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

Multă lume se întreabă cum se face corect o pomană pentru cei morți, mai ales că acum ne aflăm în Postul Paștelui. După cum se știe, tradiția ortodoxă a stabilit ca în sâmbetele din Postul Mare să se facă pomenirea celor adormiți. Preotul Paul Iulius Negoiță susține că pomana pentru cei morți trebuie făcută cu simțul măsurii, fără exagerări.

În Biserica Ortodoxă, pomana sau praznicul pentru cei adormiți își are izvorul în vechile agape din trecut. Acest termen implică ideea de sacrificiu, mai ales că jertfa de pe Cruce a Mântuitorului reprezintă iubirea supremă. Prin iubire și milostenie creștinii formează o comunitate aparte. De aici și tradiția ca după un eveniment trist (hram, înmormântare sau parastas) să se dea de pomană celor săraci mâncare.

Cum se face corect o pomană pentru cei morți

Pomana este un act de milostenie ce se face atât pentru ajutorarea celor vii, cât și pentru sufletul morților. Pomana pentru morți o fac cei rămași dintre rude, pentru a mijloci îndurarea lui Dumnezeu. După înmormântare se sfințește pomana, adică lucrurile ce se dăruiesc celor săraci (mâncare, veșminte, obiecte). Pomenirea se face îndată după înmormântare, apoi se repetă la 9 și la 40 de zile, după care la o jumătate de an, la un an, la 7 ani după moarte, cât și la diferitele momente de pomenire a morților stabilite de Biserică.

Preotul Paul Iulius Negoiță a scris pe pagina sa web despre pomenile care se fac pentru persoanele care au decedat.

„Morţii nu mănâncă, însă eu am scotocit firesc prin pachetele primite la diverse momente ceremoniale şi nu cred că sunt singurul. Pe de altă parte, şi dacă ar mânca morţii, ar mânca… foarte puţin.

E minunat gestul de a reface masa comuniunii cu cei plecaţi. Fizic ei nu sunt, dar spiritual îi simţi. Chiar dacă uneori tristeţea e înlocuită cu ceva mai multă veselie, pomenirea celui ce nu stă la masă are loc. Istorii, clipe, amintiri, povesti. Toate au alt rost atunci când sunt spuse într-un cadru rânduit.

În niciun caz aceste întâlniri sau daruri nu sunt date să îndestuleze pe cineva sau pentru că cineva ar economisi un prânz acasă, ci sunt clipe ale unor întâlniri spirituale, care se sting uşor, după un ritm aproape natural. Deci, fără fast, fără zgomot, fără cantităţi. Puţin, cu suflet şi e destul”, a scris preotul Paul Iulius Negoiță.

Care este semnificației acestui gest de milostenie

Pomana uneori indică superioritatea celui ce dă. Însă o astfel de milostenie trebuie înțeleasă în înțelesul de caritate, înțeles pe care Apostolul Pavel îl ridică până la înțelegerea de iubire. Pomana este un act de milostenie pe care-l fac rudele în amintirea decedatului, pentru a mijloci îndurarea lui Dumnezeu.

Pomana se face și în sens de milostenie, pentru ca cei prezenți, în rugăciunile lor, să-și aducă aminte de cel adormit, dar mai ales simbolizează cererea către Dumnezeu spre a ușura păcatele celui răposat.Totuși, pomană trebuie făcută cu simțul măsurii, adică evitate exagerările, devierile de la rostul ei inițial și esențial.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că trebuie „să transpire bănuțul în mâna voastră până ce faceți milostenie”, în sensul că trebuie într-adevăr să-l căutăm pe cel cu adevărat sărac. Pomana trebuie să aibă, în esență, un caracter de rugăciune către Dumnezeu și de pioasă cinstire a memoriei decedaților, să nu fie prilej de trufie pentru urmași.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Breaking News | Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Vatican
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scenariu apocaliptic pentru destinația de vis a românilor
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • o pomană se face corect cu cât ai in buzunar ,nu cu cât de mari sunt pretențiile unuia sau altuia (nu de puține ori ale popilor ) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`