Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de o mâncare italiană, poți face și foile de lasagna în casă. Acest preparat se realizează din straturi suprapuse de paste late și subțiri, umplute cu diverse sosuri de carne, de legume și brânzeturi. Sosul de carne, denumit și sos ragu, este un sos delicios, cu multe condimente și mirodenii, precum usturoi, oregano și busuioc.
Pentru o masă de prânz consistentă și hrănitoare, rețeta tradițională italienească de lasagna este mai mult decât perfectă. Acest preparat se prepară la cuptor și se servește cald, alături de legume proaspete, salate sau brânzeturi.
Cum se prepară foile de lasagna de casă
Prima rețetă de lasagna datează de la începutul secolului al XIV-lea în Liber de Coquina (Cartea de bucate). În secolul următor, s-a recomandat fierberea pastelor în supă de pui și îmbrăcarea acestora în brânză și grăsime de pui, iar în timpul postului s-a recurs la o rețetă adaptată, în care carnea a fost înlocuită cu nuci.
Pentru început trebuie să faci foile de lasagna, vei avea nevoie de 3 ouă; cca.300-350 g făină (în funcţie de mărimea ouălor); sare și mai poți adăuga caşcaval ras și parmezan. Pentru sosul ragu vei avea nevoie de 1 kg amestec de carne tocată, porc + vită; 1 ceapă albă; 2 căței de usturoi; 2 morcovi; 1 ardei roșu; 50 ml ulei de măsline; 150 ml vin roșu; 200 ml sos de roșii; 1 legătură busuioc verde; 1 legătură cimbru proaspăt; puțin oregano verde sau uscat; sare și piper.
Sosul bechamel se face din 100 g făină albă de grâu; 100 g unt; 500 ml lapte proaspăt cu 3,2% grăsime; 200 g parmezan ras. Foile de lasagna, înainte de a fi folosite, se lasă la hidratat în apă fierbinte cu sare, pentru câteva minute. Se pot folosi și nehidratate, doar dacă sosurile adăugate sunt mai lichide.
Mod de preparare
Pentru a face foile de lasgana se pun într-un bol ouăle şi puţină sare, apoi adăugăm făină puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen şi tare. Aluatul obţinut se împarte în bucăţi de mărimea unui ou, se presară cu făină şi se trec prim maşină de paşte până la numărul 6, după care se lasă să se zvânte puţin până faci și celelelate sosuri.
Pentru sosul bechamel se pune la foc o tigaie adâncă și topește untul, amestecând pentru a nu se arde. Adaugă treptat făina, amestecând intens până absoarbe tot untul și se omogenizează. Apoi, toarnă în fir subțire laptele fierbinte, amestecând intens până obții un sos dens și ușor cursiv. Stinge focul și adaugă 100 gr parmezan răzuit. Lasă sosul deoparte la temperat și ocupă-te de restul ingredientelor.
În altă tigaie adâncă se pune uleiul la încins și se călește carnea tocată, împreună cu ceapa, usturoiul și morcovii, tocate mărunt. Amestecă ingredientele până când ceapa capătă o culoare aurie, iar carnea se deschide la culoare. Adaugă 150 ml de vin roșu și lasă sosul la fiert până la evaporarea alcoolului. Adaugă sosul de roșii și mai fierbe sosul ragu pentru 10-12 minute, timp în care asezonezi gustul cu cimbru, busuioc, oregano, sare și piper.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Amestecă într-un vas sosul ragu cu 3/4 din sosul bechamel. Într-o tavă, sau un vas termorezistent pune puțin din acest amestec, atât cât să acoperi baza tăvii. Apoi așezi un rând de foi de lasagna.
Din nou torni sos peste foi și procedezi la fel până se termină ingredientele. Ultimul rând va fi de foi peste care torni sosul bechamel oprit. Răzuiește deasupra 100 de grame de parmezan și pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă lasagna să se tempereze apoi o poți porționa și servi la una dintre mesele principale ale zilei. Astfel, ai obținut un preparat cu foi de lasagna de casă.
Basilico nel ragù…….noooo