Titlurile zilei

David și Constantin, frați gemeni cu handicap grav, trăiesc, în 2020, în întuneric. Unul dintre copii este paralizat, iar fratele nu poate merge și respira, fiind conectat la aparatul de oxigen. Băieții de 2 ani și 4 luni se hrănesc din mila oamenilor – FOTO

Publicat: 01 iul. 2020
David și Constantin s-au născut prematur, iar din acest motiv unul este paralizat, iar celălalt nu poate respira fără aparatul de oxigen
David și Constantin s-au născut cu handicap grav și se hrănesc din mila oamenilor

David și Constantin, frați gemeni cu handicap, trăiesc, în 2020, în întuneric. Băieții se hrănesc din mila oamenilor și au fost născuți prematur. David este paralizat, iar Constantin nu poate merge și respiră doar cu aparatul de oxigen. Micuții au 2 ani și 4 luni și trăiesc în condiții greu de imaginat

David și Constantin, două suflete chinuite din naștere. Gemenii s-au născut prematur și au fost diagnosticați cu forme grave de handicap. Cei doi băieți trăiesc în întuneric într-o casă neterminată, construită din mila oamenilor. Mama lor, Elena Ispiri, nu are cu ce să-i hrănească și se roagă la Dumnezeu să-i țină în viață. Micuții trăiesc cu mama într-o casă de pe un deal din zona localității ieșene Dancu. În odăița cu o singură fereastră trăiesc 7 suflete chinuite: bunica Celina, cei 3 copii ai săi și 3 nepoți. Unul dintre gemeni este paralizat, nu se poate alimenta, iar celălalt este dependent de oxigen pentru că s-a născut cu plămânii foarte mici. Gemenii își exprimă suferința prin plâns și abia își pot fixa mama cu privirea din cauza bolilor grave de care suferă. Trăiesc de pe o zi pe alta din mila vecinilor și se roagă ca cineva să îi ajute să-și termine casa fără acoperiș.

Gemenii nu vorbesc, chiar dacă au 2 ani și 4 luni. David este țintuit într-un căruț, iar fratele nu poate merge

Povestea tristă a familiei Iftodi a început în urmă cu 2 ani de zile, când Elena a născut prematur gemeni cu forme grave de handicap. Deși copiii au astăzi 2 ani și 4 luni, Elena nu i-a auzit niciodată vorbind. Din casa de pe un deal din Dancu se aude doar plânsul celor doi micuți chinuți.

„Am născut prematur copiii la 6 luni. Pe toată perioada sarcinii am fost nevoită să car apă de la fântâna din fața porții spre casă. Spălam rufe cu apă rece și am răcit, iar acest lucru mi-a provocat nașterea prematură. Am născut gemeni cu forme grave de handicap. David suferă de o boală extrem de gravă, care l-a adus la paralizie, iar Constantin s-a născut cu un plămân mai mic și este dependent de tuburi de oxigen. Are strabism și nu mă poate fixa cu privirea. Au stat atunci în spital 5 luni de zile la secția de Terapie Intensivă, ca să ia în greutate”, povestește Elena Ispiri.

David suferă de hidrocefalie și bea doar lapte praf. Fratele ajunge des în spital din cauza crizelor

David s-a născut cu o tumoră foarte gravă, care l-a paralizat. Micuțul legat în permanență de un cărucior improvizat de Elena nu se poate mișca și nu poate mânca. Acesta poate doar să bea lapte praf. Fratele lui, Constantin, născut cu un plămân mai mic, este dependent de oxigen. Gemenii născuți cu forme grave de handicap plâng continuu.

„David a fost diagnosticat cu hidrocefalie și a avut nevoie de un stent de dren, un furtun băgat în cap, pentru a nu i se umple capul cu lichid. Nu se mișcă, nu vorbește. Plânge doar. El nu mănâncă nimic pentru că nu poate înghiți. Poate doar să bea lapte praf. Medicii mi-au recomandat să-i dau și mancare pisată, dar nu am cu ce să o pisez, nu am blender și nici curent. Mi-e frică să-i pisez eu mâncarea, ca să nu se înece. Constantin este dependent de oxigen și la orice criză trebuie să mă prezint cu el la spital”, mai spune Elena Ispiri.

Pensia de handicap a copiilor abia ajunge pentru pampers și medicamente

Cele 7 suflete chinuite trăiesc într-o casă fără curent electric și apă. Sunt zile, așa cum povestește Celina Iftodi, mama Elenei, și bunica băieților, în care nici nu are cu ce hrăni copiii. Banii pe care îi primește din pensia de handicap ai celor 2 copii și alocațiile celorlați doi abia de le ajung să cumpere medicamente și pampers.

„Sunt zile în care nu avem ce da copiilor de mâncare și zile în care le dăm să mănânce doar la prânz. Dacă rămâne mâncare și pentru seara, este bine. În general le dăm cartofi, orez, ouă, ce mai primim și noi de la oameni. David, copilul cu hidrocefalie, nu poate să mănânce. Trebuie să-i dăm doar mâncare pisată sau lapte praf”, spune Celina Iftodi.

Elena, mama gemenilor: „Mă trezesc noaptea și mă rog la bunul Dumnezeu pentru copii”

Elena mai are un copil în vârstă de 1 an. Mama gemenilor a decis să-și ia copiii și să plece, după ce concubinul a agresat-o de mai multe ori. De când a fugit de la el, bărbatul nu-i ajută deloc pe copiii. Tânăra mămică, acum în vârstă de 19 ani, își plânge în fiecare noapte necazul. Își privește copiii și se întreabă cât va dura totul. Din păcate, prognosticul medicilor este rezervat în ceea ce privește posibilitatea de vindecare a copiilor născuți prematur cu handicap grav.

„Plâng în fiecare noapte cei doi micuți. Nu am cum să-i liniștesc. Plâng de durere, plâng pentru că nu pot vorbi și nu se pot face înțeleși. Mă trezesc noaptea și mă rog la bunul Dumnezeu să aducă soarele și pe strada noastră, ca să le fie bine copiilor”, spune plângând Elena.

Casa din Dancu este construită din mila oamenilor, pe terenul donat de primăria comunei Holboca

Celina, Elena și alți 5 minori trăiesc într-o casă din Dancu, din comuna ieșeană Holboca, construită din mila oamenilor cu suflet mare. Locuința a fost construit pe 500 de m de teren pe care bunica Celina i-a primit de la Primăria Holboca după ce a lucrat acolo. Casa nu este terminată. Nu are acoperiș stabil și are doar două geamuri. Pe pământul bătucit cu picioarele stau așternute în mijlocul casei 2 covoare care să dea senzația de cămin.

„Stăm aici fără curent, fără apă. Ne temem că vine iarna și că nu vom face față. Acoperișul nu este terminat. Va ninge peste noi. Mai primim de mâncare de la oamenii la care mai lucrăm cu ziua, dar nici nu putem pleca de acasă foarte mult, și asta pentru că băiețeii sunt bolnavi și trebuie să stea cineva cu ei în permanență. Sunt 4 copilași în casă. Doi sunt sănătoși, dar 2 sunt foarte bolnavi”, spune bunica Celina.

Medicii ieșeni nu dau multe șanse de vindecare celor 2 gemeni cu forme grave de handicap

Medicii ieșeni nu dau prea multe șanse de vindecare celor 2 copii gemeni cu forme grave de handicap. David va petrece cel mai probabil toată adolescența într-un cărucior cu rotile. Nu va putea niciodată să își întemeieze o familie și va fi mereu dependent de grija mamei.

„Hidrocefalia reprezintă acumularea de lichid în ventriculele din interiorul creierului. Excesul de fluid cefalorahidian crește dimensiunea ventriculelor și deoarece craniul nu este flexibil, pune presiune asupra creierului. Din acest motiv, copilului i-a fost pus un stent de drenaj în craniu. Sunt cazuri în care copiii diagnosticați cu această boală își revin, dar sunt și cazuri în care pot avea repercusiuni toată viața. Copiii pot paraliza sau chiar orbi. Este o boală gravă, consecință a unei alte boli. Din nefericire, pentru copiii născuți prematur și diagnosticați cu această boală, șansele de recuperare sunt extrem de mici”, spune dr. Ramona Filipinescu, medic la secția de Neurochirurgie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Cum îi puteți ajuta pe gemeni

Familia Iftodi are nevoie disperată de ajutorul ieșenilor cu suflet mare. Toți cei interesați să contribuie la ajutorarea lor o pot face cu materiale de construcție, cu hrană, produse de curățenie și haine pentru copii. Totodată, familia Iftodi are nevoie să-și tragă curent electric și apă. Ieșenii care vor să doneze o pot contacta pe Celina la numărul de telefon 0701548101, sau pentru virament bancar puteți trimite în contul RO95BTRLRONCRT0512408401, beneficiar Ispiri Elena-Andreea. Orice gest este binevenit pentru cei 2 frați gemeni născuți cu forme grave de handicap, dar și pentru familia lor, condamnată să trăiască în întuneric.

Comentarii
  • Ce fac cei de la Protecția Copilului inafara ca fac hârtii din birouri și lumea cerșește prin ziare pt amărâți? Rușine asa funcționari, rușine Florin Ion, rutankamonul DGASPC-ului. Ești legat cu sfoara de scaun și te lucrează pe la spate subalternele

  • Fumeaza, beau alcool se fut si apoi se intreaba de ce copilul are 3 maini… Dupa nastere se intreaba cu ce o sa-i creasca… aaa chemam presa si poate vine unu sa ne faca casa. De aia nu mai pleaca tiganii ca sunt prosti romanii! Nu incurajati astfel de practici! MAI ALES PRESA!

  • Aceste cazuri sunt anchetate si de organe abilitate sa faca asta? Sau faceti voi 89 de poze la ziar fara sa stiti ce Aratati oamenilor? Casa facuta din ajutor, mancare din ajutor si ei fac doar copii. Acolo nu mai au nevoie de ajutor! Interesati-va cum se poarta cu copiii! Pentru unii, „handicapul” e o bucurie, o sursa de bani! Jeguri!

  • Ăștia de la bzi care ati scris articolul, v-ati interesat câtuși de puțin de „povestea asta trista” de îndemnați oamenii sa ajute panarama asta care nici macar nu se poate numi mama ? Păi să v-o spun eu, înainte sa se gandeasca cineva ca ar face un ” bine „. Am stat internată acum câteva luni cu copilul la sfânta maria in aceeasi perioada in care si ea a venit cu unul dintre băieți, cel cu hidrocefalie care era răcit destul de puternic. L-a adus într-o pereche de pantaloni scurți și o bluza, s-a așezat lângă el pe pat si a inceput videocall-urile cu barbatsu’. Nu pot să reproduc prostiile pe care le vorbea si nesimțirea de care a dat dovadă cand si-a pus palma în cur si a si plecat după ce băiatul a adormit. 3 zile cât am stat eu acolo, a fost îngrijit și hrănit de infirmiere si de mamicile din salon. Plângea noaptea cu o jale care iti rupea sufletul, nu vorbea, nu reactiona, nu te vedea, doar plângea si sugea biberon. Un copil chinuit, din cauza unor mizerii dinastea care se fut si fac copii fara sa se gândească la urmări si ca nu au cu ce sa ii creasca. Stiu ca ai si facebook, draga mama Elena Ispiri si daca citesti comentariile astea, sa stii ca iti urez un sincer mai da-te-n mor tii ma tii de curvă mizerabilă ce esti, pune mana si du-te la munca nu cum spuneai prin salon ca vrei sa pleci in Germania la produs sa faci bani, gunoiule.

  • :))) deci clar BZI. Ai dat-o in bara. Numai stiri de rahat in speranta ca o sa ai la fel de multe vizualizari ca cioara aia pe cal de ia facut Morosanu casa. :))

  • Mai e o panarama de asta pe la Garbesti Tibana care a făcut copii cu cine i_a ieșit în cale. Are 6 acasă cai de viata lor și unu în plasament. A făcut înțelegere cu niște canadieni sa vândă copilul și o finanțează de câteva luni, chipurile sa facă și sa păcălească Protecția ca are condiții. O împuțită care trimite copiii după bautură și ii lasă de bezmetici. Ce face Primăria Tibana și asistentul social? O anunță dinainte ca ca veni la ea sa dacă ancheta sociala sa păcălească și judecătorul nu numai pe ametitele alea de la Protecția Copilului. Își bat joc de viitorul copiilor cu atitudinea asta. Și ea nespalata face panarama prin sat cu frate-su ala care îl ia politia cu cătușe la mâini din ograda. La pușcărie Bzduganeasa vânzătoare de copii de la Garbesti. Politia doarme.

  • Chiar asa, Protecția Copilului face hârtii din birou, își anunță vizitele atunci când catadicsesc să-și miște kru din sediu, ies anchete masluite și judecătorii dau verdicte după hârtii în care sunt scrise minciuni. Și asistenții sociali din Primarii fac la fel sa scape repede de hârtii și ajung copiii sa fie chinuiți un continuare. Nu va e rușine sa va bateți joc de sufletele copiilor, scârbe de funcționari?

  • Nu încurajați aceste specimene ! Sunt niște șarlatance,profită de acești copii. Au un comportament sfidător și agresiv cu oamenii de bun simț. Pozează în victime dar de fapt,victimele vom fi noi cei care credem aceste articole nefondate.

  • Bună ziua . De ce vorbiți urat despre acești oameni . Îi cunosc sunt vecinîn cu mine chiar de la mine ia apa ,chiar eu iama dat acuma câteva zile o punga de orez , și nu am auzit niciodată de Germania sau de vreun barbat care sa vina la ea , nu am văzut niciodată decât de fratele lui elena atata

  • Fii serios, asta care esti vecin cu ea, adică vrei sa spui ca eu mint ? Am conversații cu prietenele mele din vremea respectivă carora le povesteam cu ce specimene stăteam în salon, ti le trimit in privat sa vezi ce vecini ai. Nu mai luati apărarea la mizeriile astea care fac copii pentru alocații si cheltuiesc banii pe țigări în loc să cumpere la copil o pereche de pantaloni, de l-a adus la sfarsitul iernii in pantaloni scurti in spital. Cum nu are barbat care vine la ea ? Pai copiii aia cum i -a facut ? Ca fecioara maria ? Gutu Florin e barbatsu’, un jeg si ala care posteaza pe fb tatuaje si etc. Păi ori esti sărac lipit ori ai bani de tatuaje si smartphoane? E o copila inconstienta, felul ei de a vorbi si atitudinea pe care o are demonstrează clar ca prinde fluturi. Nu le mai țineți partea jegurilor. Sa meargă la munca, nu sa astepte pomana.

Adauga un comentariu