Coronavirus

De când începe vaccinarea anti-COVID. Nelu Tătaru a anunţat când vor putea fi vaccinaţi romanii

Publicat: 10 sept. 2020
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în control la Spitalul Marie Curie din București
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ieri seară, în cadrul unui interviu, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat de când începe vaccinarea anti-COVID. De asemenea, el a dezvăluit şi cine va avea prioritate. În România, în ultimele 24 de ore au fost depistaţi pozitiv cu virusul ucigaş 1.271 de persoane, iar bilanţul morţilor a ajuns la 4.018.

De când începe vaccinarea anti-COVID. Nelu Tătaru a anunţat când vor putea fi vaccinaţi romanii

Conform declaraţiilor făcute de ministrul Nelu Tătaru, romanii ar putea fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus peste patru luni, chiar dacă testarea companiei AstraZeneca s-a întrerupt după ce un voluntar din cadrul studiului s-a îmbolnăvit. Informaţiile acestea vin la doar o zi după ce politicianul a lansat avertismentul potrivit căruia, în viitorul apropiat, s-ar putea înregistra şi peste 2.000 de cazuri pe zi pe teritoriul ţării noastre.

“ (…) este într-un studiu de faza 3. Faza 3 înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidati şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmpla acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de CE, cu un posibil plus de 100 de milioane să vină în decembrie, o primă transă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele. (…). Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuţii şi contracte”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru Digi24.

Potrivit oficialului, peste trei luni ar trebui să ajungă în ţara noastră prima transă de vaccinuri anti-coronavirus, iar peste patru luni se vor vaccina primii locuitori ai României.

“Se preconiza că în decembrie să vină prima transă iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Transa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetăţeni. Prioritate vor avea, după cum ştim, vârstele extreme, comorbiditati şi personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a mai dezvăluit Nelu Tătaru.

Studiile clinice finale pentru vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.

“În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.

Nelu Tătaru îl contrazice pe Klaus Iohannis. Ce spune ministrul Sănătăţii despre vaccinul anti-coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirma că prima transă de vaccin anti-COVID-19 ar urma să ajungă în luna decembrie, România urmând să primească, în acea primă fază, 1.290.000 de doze, relatează News.ro. Declaraţia lui Tătaru vine după cea a lui Klaus Iohannis, preşedintele României, care a precizat că vaccinul salvator va fi adus abia în vara lui 2021.

Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbiditati, persoanele care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a spus Nelu Tătaru.

Klaus Iohannis susţine altceva

„OMS a spus din capul locului că este foarte puţin probabil să avem un vaccin în anul 2020. E posibil să avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile farmaceutice lucrează intens. E şi interesul lor, dar şi al societăţilor noastre să avem acest vaccin. Rezultatul final îl vom şti atunci când primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piaţa”, spune Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu