Sanatate

De ce chiorăie mațele. Ce spun medicii și cum le poți opri

Publicat: 04 mart. 2021
femeie care se ține cu mâna de stoamc
Chiorăiturile sunt date de activitatea intestinală

De câte ori nu ai pățit ca atunci când ești la cursuri sau într-o ședință, unde este liniște, să crezi că stomacul tău scoate zgomote. Atunci, cu siguranță te-ai întrebat de ce chiorăie mațele, iar cel mai simplu răspuns a fost că ți-e foame.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Zgomotul nu vine din stomac, ci din intestinul tău mic deoarece pentru ca stomacul tău să se mărească este necesar ca mușchii intestinului să pună în mișcare mâncarea, să ai lichid în stomac și gaz de la aerul pe care îl înghiți. Cu alte cuvinte, zgomotele pe care le auzi sunt datorită unei digestii normale.

Chiorăitul maţelor, așa cum se spune în termeni populari, sau „borborismele”, în termeni ştiinţifici, reprezintă un aspect normal al procesului de digestie. Asta nu înseamnă că nu te poate deranja și nu te pune în niște situații jenante.

Chiorăiturile sau borborismele intestinale sunt zgomote intestinale des întâlnite și care pe lângă starea de jenă ridică multe semne de întrebare în legătura cu starea de sănătate pentru cel care pățește așa ceva, gânindu-se aproape automat dacă nu cumva are vreo boală  și ce trebuie să facă pentru a nu mai avea asemenea simptome.

Aceste sunete se aud mereu, dar sunt de intensitate mică și, de obicei, se ascultă de către medic cu stetoscopul plasat pe abdomen. Faptul că se aud aceste chiorăituri sau boroborisme nu înseamnă nimic altceva decât că intestinele tale își fac treaba.

De ce chiorăie mațele. Este normal să se audă zgomotele intestinale?

Medicii precizează că în ceea ce privesc chiorăiturile sau borborismele, există mai multe tipuri de astfel de zgomote intestinale.

Marea majoritate a acestor chiorăituri sunt date de activitatea intestinală și nu ar trebui să vă îngrijoreze în vreun fel sau să fiți nevoiți să luați vreo măsură sau să fiți nevoiți să consultați un doctor.

Motive de îngrijorare pentru medici apar în momentul în care zgomotele intestinale lipsesc în momentul în care doctorul vă ascultă cu stetoscopul. Asta arată lipsa de funcționare a intestinului, termenul medical fiind ileus.

O explicație pentru lipsa chiorăiturilor ar putea fi administarrea codeinei, care reduce acest proces sau după operații pe abdomen. Situațiile mai grave când nu se aud zgomotele intestinale sunt peritonita, pacreatita, pneumonia, scăderea potasiului din sânge, rahianestezie, infarct mezenteric, diabet zaharat sau insuficiență renală.

Când se aude chiorăitul mai tare

O creștere a activității intestinale înseamnă automat și o creștere a zgomotelor produse, care se pot auzi și pot fi considerate jenante.

Asta se întâmplă în cazul în care nu ai mâncat de mai multe ore ș ide aceea este senzația de foame asimialtă cu aceste manifestări. Dar acesta n ueste singuru motiv. Astfel, boroborismele intestinale se produc și în cazurile de diaree cu scaune frecvente, după masă îmbelșugată sau prost tolerată, fumatul excesiv, mestecatul de gumă, mâncatul rapid cu înghițituri de aer, parazitoze digestive, colite și enterite infecțioase sau ulcer gastric sau duodenal.

Ce simptome însoțesc chiorăiturile sau boroborismele

De obicei, aceste zgomote mai mari scoase de intestinul mic sunt însoțite și de alte simptome precum balonarea, diareea sau cosntipația, greață sau vărsături, dureri abdominale sau senzașia de stare generalp proastă.

Pentru a reduce aceste chiorăiturile sau boroborismele, medici recomandă de obicei înlăturarea obiceiurilor care au produs aceste zgomote intestinale și, doar în anumite cazuri, un tratament medicamentos.





Adauga un comentariu