Prima pagină » Sanatate » De ce chiorăie mațele. Ce spun medicii și cum le poți opri

De ce chiorăie mațele. Ce spun medicii și cum le poți opri

04 mart. 2021, 09:54, 1 ,
în Sanatate

De câte ori nu ai pățit ca atunci când ești la cursuri sau într-o ședință, unde este liniște, să crezi că stomacul tău scoate zgomote. Atunci, cu siguranță te-ai întrebat de ce chiorăie mațele, iar cel mai simplu răspuns a fost că ți-e foame.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Zgomotul nu vine din stomac, ci din intestinul tău mic deoarece pentru ca stomacul tău să se mărească este necesar ca mușchii intestinului să pună în mișcare mâncarea, să ai lichid în stomac și gaz de la aerul pe care îl înghiți. Cu alte cuvinte, zgomotele pe care le auzi sunt datorită unei digestii normale.

Chiorăitul maţelor, așa cum se spune în termeni populari, sau „borborismele”, în termeni ştiinţifici, reprezintă un aspect normal al procesului de digestie. Asta nu înseamnă că nu te poate deranja și nu te pune în niște situații jenante.

Chiorăiturile sau borborismele intestinale sunt zgomote intestinale des întâlnite și care pe lângă starea de jenă ridică multe semne de întrebare în legătura cu starea de sănătate pentru cel care pățește așa ceva, gânindu-se aproape automat dacă nu cumva are vreo boală  și ce trebuie să facă pentru a nu mai avea asemenea simptome.

Aceste sunete se aud mereu, dar sunt de intensitate mică și, de obicei, se ascultă de către medic cu stetoscopul plasat pe abdomen. Faptul că se aud aceste chiorăituri sau boroborisme nu înseamnă nimic altceva decât că intestinele tale își fac treaba.

De ce chiorăie mațele. Este normal să se audă zgomotele intestinale?

Medicii precizează că în ceea ce privesc chiorăiturile sau borborismele, există mai multe tipuri de astfel de zgomote intestinale.

Marea majoritate a acestor chiorăituri sunt date de activitatea intestinală și nu ar trebui să vă îngrijoreze în vreun fel sau să fiți nevoiți să luați vreo măsură sau să fiți nevoiți să consultați un doctor.

Motive de îngrijorare pentru medici apar în momentul în care zgomotele intestinale lipsesc în momentul în care doctorul vă ascultă cu stetoscopul. Asta arată lipsa de funcționare a intestinului, termenul medical fiind ileus.

O explicație pentru lipsa chiorăiturilor ar putea fi administarrea codeinei, care reduce acest proces sau după operații pe abdomen. Situațiile mai grave când nu se aud zgomotele intestinale sunt peritonita, pacreatita, pneumonia, scăderea potasiului din sânge, rahianestezie, infarct mezenteric, diabet zaharat sau insuficiență renală.

Când se aude chiorăitul mai tare

O creștere a activității intestinale înseamnă automat și o creștere a zgomotelor produse, care se pot auzi și pot fi considerate jenante.

Asta se întâmplă în cazul în care nu ai mâncat de mai multe ore ș ide aceea este senzația de foame asimialtă cu aceste manifestări. Dar acesta n ueste singuru motiv. Astfel, boroborismele intestinale se produc și în cazurile de diaree cu scaune frecvente, după masă îmbelșugată sau prost tolerată, fumatul excesiv, mestecatul de gumă, mâncatul rapid cu înghițituri de aer, parazitoze digestive, colite și enterite infecțioase sau ulcer gastric sau duodenal.

Ce simptome însoțesc chiorăiturile sau boroborismele

De obicei, aceste zgomote mai mari scoase de intestinul mic sunt însoțite și de alte simptome precum balonarea, diareea sau cosntipația, greață sau vărsături, dureri abdominale sau senzașia de stare generalp proastă.

Pentru a reduce aceste chiorăiturile sau boroborismele, medici recomandă de obicei înlăturarea obiceiurilor care au produs aceste zgomote intestinale și, doar în anumite cazuri, un tratament medicamentos.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Amenda primită de un șofer care a parcat doar 33 de secunde pe un loc privat, în Viena
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie fără precedent în România. Teamă de pană majoră de curent
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • Salut., Întreb ce poate fi (păreri) chiorăie aproape tot timpul mai ales când stau culcata pe spate în partea dreaptă se aude foarte tare. Când nu se aude îmi dă cu întreruperi de puls și trebuie să masez ușor că să îmi pornească chioraitul și pulsul își revine la normal . În timpul acesta creste puțin tensiunea.

  • Am aceleasi simptome de vreo 4ani nu cred ca e ceva grav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025