Economic Local

De la izbucnirea războiului până în prezent s-au angajat 90 de refugiați ucraineni în Iași

Publicat: 21 nov. 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
De la izbucnirea războiului până în prezent s-au angajat 90 de refugiați ucraineni în Iași
În Iași s-au angajat 90 de ucraineni

Refugiații ucraineni s-au angajat în Iași. Din cele 126 de contracte încheiate cu acești cetățeni, 90 au fost înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina

După declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, în Iași s-au angajat 90 de cetățeni ucraineni. În total sunt înregistrate 126 de contracte active ale cetățenilor ucraineni, 36 dintre aceștia muncind în Iași înainte de declanșarea războiului. Aceștia lucrează în domeniul HoReCa, construcții sau servicii.

La nivel național sunt înregistrate 6.372 de contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 4.850 sunt contracte ce datează de când a început conflictul din Ucraina. Aceștia lucrează în industria prelucrătoare și în construcții. Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic. În cursul celor 9 luni, aceștia pot cere acordarea protecţiei subsidiare sau a statutului de refugiat, prin care dobândesc următoarele drepturi: să fie angajaţi de persoane fizice sau juridice, în aceleaşi condiţii precum cetăţenii români, să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială şi asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români.

Refugiații ucraineni se pot angaja în Iași

Aceștia pot să beneficieze de tratament egal cu cetăţenii români, în ceea ce priveşte echivalarea studiilor sau a perioadelor de studii, recunoaşterea diplomelor, atestatelor şi certificatelor de competenţă, precum şi a calificărilor profesionale care dau acces la profesiile reglementate din România, în conformitate cu reglementările în vigoare. În cazul cetăţenilor ucraineni care sunt angajaţi cu normă întreagă, acestora li se prelungeşte dreptul la şedere temporară în România.

Prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă cetăţenii Ucrainei prezintă următoarele documente: contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, dovada menţinerii salariului cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, pe toată perioada şederii. În edițiile anterioare a fost prezentată povestea unui medic din Ucraina, care își caută un loc de muncă în Iași.

Platformă pentru ucrainenii ce vor să se angajeze

Mai mult, la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, niște ieșeni au creat o platformă pentru ca refugiații ucraineni să își găsească mai ușor un loc de muncă. Conectarea candidaților ucraineni cu angajatorii se face cu ajutorul voluntarilor vorbitori de limba ucraineană sau rusă. Candidații pot aplica la un loc de muncă direct din platformă și ulterior vor fi sunați de cei care vorbesc rusă sau ucraineană pentru a afla mai multe detalii despre experiențele lor și nivelul de cunoaștere a limbii engleze sau române. Ulterior, informațiile sunt transmise angajatorilor, iar aceștia intră în contact direct cu unul dintre candidați.

Pe de altă parte, refugiații ucraineni pot cere informații de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, dar și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași.

Comentarii
  • Iar suntem slugile Evropei prin al ei guvernator Werner? Bulgaria si Polonia au taiat conducta de bani catre acesti „refugiati”. Nu ne ajung laturile zilnice pe care ni le toarna in cap partidul si guvernul in frunte cu sasul mult iubit de popor? Mai vrem o doza suplimentara de rahat fratesc, adanc refugiat in capul nostru?

  • Dar ucrainienii nu sunt multumiti de salariul si conditiile din romania. La ei salariul este 180 euro , nu le convine nimic. Sa plece la Dictatorul rasist Zelenski ca ne- am saturat de acesti ucrainieni nemultumiti de ajutorul nostru. Si….. Gata cu ajutatul ca Ucraina ne- sărăcit pe toti si ca multumire de la ucrainienii nesimtiti vom avea shut in jur, facerea de bine f- tere de mama. Deja se vede ce recunoscători sunt cu alte tari si cu noi.

Adauga un comentariu