Local

Decizie bombă la Primăria Iași. Primarul Mihai Chirica a tăiat în carne vie printre funcționarii-cheie. Filmul demiterii arhitectului-șef Alexandru Mustiață din funcție

Publicat: 20 nov. 2020
Primarul Mihai Chirica l-a suspendat pe arhitectul-șef din Primăria Iași după un scandal de urbanism
Primarul Mihai Chirica și Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Primăriei Iași

Măsură extrem de dură luată de primarul Mihai Chirica în Palatul Roznovanu. Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al primăriei, a fost suspendat din funcție. Acesta a rămas fără funcție după ce nu a pus în aplicare un proiect cerut de edilul Iașului încă de anul trecut. La mijloc a fost un schimb de terenuri ratat cu o persoană din Dacia pe care Mustiață l-a uitat în sertar. Primarul a mai penalizat și un alt director din instituție care a fost prins pe picior greșit

Conducerea Direcției Urbanism din cadrul municipalității ieșene a fost decapitată. Primarul Mihai Chirica a decis ieri, 19 noiembrie 2020, să-l suspende pe termen nelimitat din funcția de arhitect-șef al orașului pe Alexandru Mustiață. Acesta va intra și în comisia de disciplină. Concret, edilul Iașului a decis să-i retragă atribuțiile arhitectului-șef pentru gestionarea proastă a unui proiect de urbanism din strada Strămoșilor, nr.49 A din cartierul Dacia.

Arhitectul-șef a ascuns un schimb de terenuri. Scandal pe un PUZ din cartierul Dacia

Suspendarea din funcție a arhitectului-șef are la bază un plan urbanistic zonal (PUZ) din strada Strămoșilor, nr.49 A, cartierul Dacia. Pe o suprafață de 666 mp, trei persoane, Vlăduț Alin Dudău, Ioan Ovidiu Mihalache și Claudia Iulia Mihalache, au obținut un PUZ pentru un bloc de 3 etaje. Proiectul a stârnit însă nemulțumirea unor locatari din zona respectivă, oamenii apelând la primarul Mihai Chirica pentru ajutor.

Edilul Iașului a menționat că a discutat cu proprietarii terenului încă de anul trecut, părțile căzând de acord asupra unui schimb de terenuri. Doar că Alexandru Mustiață nu a făcut nimic pentru a identifica un teren disponibil care să fie oferit la schimb. Iar asta a făcut ca proprietarul suprafeței de teren să se apuce de lucru, să ceară avize pentru branșarea la utilități, totul spre disperarea oamenilor din strada Strămoșilor, vecini cu terenul respectiv. Astfel, Mihai Chirica a decis să-l suspende pe Alexandru Mustiață.

„Importantă nu e organigrama unei instituții, ci importanți sunt oamenii care ocupă acele funcții. Avem oameni foarte competenți. Nu dăm foc pădurilor din cauza uscăturilor. Asta ne face să ne concentrăm și mai mult în ceea ce privește activitatea unui angajat. Mie nu-mi place să lovesc la bază, îmi place să lovesc la vârf. Atâta timp când Direcția de Urbanism vede că nu glumesc cu șeful, ar trebui să fie foarte atenți ceilalți angajați asupra a ce fac acolo”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Primăriei Iași, acuzat de neglijență în serviciu

Primarul Mihai Chirica a arătat și ce se va întâmpla în cazul suspendării din funcție a arhitectului-șef.

„Este vorba de neglijențe grave de serviciu pe care le-a avut în gestionarea unui proiect de dezvoltare urbană pe strada Strămoșilor, nr 49A. Că a neglijat sau nu a făcut-o cu rea-credință, arată totuși lipsă de profesionalism și atitudine față de primarul municipiului Iași. Ca urmare, i-am retras orice atribuție, am sesizat și Instituția Prefectului pentru că am găsit greșeli în interiorul documentației”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.

Atribuțiile lui Alexandru Mustiață vor fi preluate de Andreea Raluca Mocanu, actual șef serviciu la Direcția de Urbanism. Alexandru Mustiață nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta decizia luată de primarul Mihai Chirica.

Arhitectul-șef a ratat concursul pentru funcția de la Direcția de Urbanism

Alexandru Mustiață a ocupat funcția de la Direcția de Urbanism ca interimar o perioadă până la organizarea concursului. Doar că nu i-a ieșit din prima. A candidat singur și nu a reușit să treacă de probele impuse de comisie. În anul 2017, Mustiață a picat de două ori concursul. Prima dată a fost în luna iunie 2017, când a luat nota zero. A motivat că i s-a făcut rău și a dat foaia de concurs necompletată. Apoi, joi, la a doua tentativă, a obținut 58,8 puncte. Insuficiente, deoarece pragul minim era de 70 de puncte. Mustiață este și unul din cei mai bogați funcționari din Primăria Iași, cu numeroase proprietăți imobilare la activ în Neamț și Botoșani.

Director din primărie, rămas fără mașina de serviciu

Nu doar Alexandru Mustiață a fost taxat de primarul Mihai Chirica. Și Dumitru Tomorug, directorul de investiții din Primăria Iași, a fost luat la ochi de edil. Pentru că nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu, Dumitru Tomorug a rămas fără șofer și fără mașina de la instituție pe care o folosea. Dumitru Tomorug a rămas fără autoturismul de serviciu motivat de lipsa rezultatelor din cadrul direcției. Mașina a fost transferată la directoarea Viorica Bostan, considerată de primarul Mihai Chirica mult mai activă pe această funcție.

Comentarii
  • In afara acestor polite care se platesc intre Chirica si Nechita, cum poti autoriza bloc pe patru nivele pa 666 metrii? Unde este spatiul verde, unde sunt parcarile, etc???????????

Adauga un comentariu