Actualitate

Decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă a fost semnat de Klaus Iohannis

Publicat: 21 oct. 2021
Klaus Werner Iohannis îmbrăcat în costum albastru
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat joi, 21 octombrie 2021, decretul cu privire la desemnarea lui Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de nou candidat la funcția de premier, pentru a cere votul de învestire al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, conform art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Reamintim faptul că Nicolae Ciucă a fost propunerea Partidului Național Liberal pentru această funcţie, la consultările cu şeful statului. Iohannis a declarat că această criză politică a durat mult prea mult şi este nevoie „acum” de un guvern cu puteri depline.

„Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuţii. Am reiterat că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care ţin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitalele din România, iarna bate la uşă, preţurile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit”, a afirmat Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă, primele declarații după desemnare

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a transmis, mai apoi, că va purta o serie de negocieri cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul să fie aprobat în Parlament.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să beneficieze de tot ceea ce poate un Guven în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde”, a spus Nicolae Ciucă, după ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis.

„Vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a mai spus Ciucă.

Marcel Ciolacu, declarații după consultările de la Cotroceni

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis că în momentul în care va exista un prim-ministru desemnat, social-democraţii vor avea un dialog pentru crearea unei majorităţi parlamentare, apoi vor lua o hotărâre.

Interpelat dacă social democrații vor purta discuţii cu premierul desemnat şi cu liderii liberali pentru susţinerea unui guvern minoritar, Ciolacu a spus că nu crede.

”Eu cred că PNL nu are opţiuni, fiindcă PNL are o decizie că nu discută cu PSD. Aşa ştiu eu. Nu cred că liderii PNL încalcă statutul ca să vorbească cu noi. Mai mult, ca să ai o opţiune, înţeleg că a fost un dialog între PNL şi PSD, nu a existat acest dialog până în acest moment privind formarea unei majorităţi. Conform spiritului Constituţiei, PSD a câştigat alegerile şi atunci PSD nu poate face parte dintr-un guvern cu largă majoritate fără să aibă prim-ministrul desemnat din partea PSD. (…) În acest moment nu avem un candidat de prim-ministru desemnat. În momentul în care vom avea un prim-ministru desemnat, vom avea un dialog pentru crearea unei majorităţi şi vom vedea ce decizie vom lua”.

Partidul Naţional Liberal s-a prezentat la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier – ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru un guvern minoritar alături de UDMR, a anunţat, joi, preşedintele PNL, prim-ministrul interimar Florin Cîţu.

Adauga un comentariu