Sanatate

Dermatita atopică poze. Cum să previi o recidivă a bolii

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dermatita atopică poze. Cum să previi o recidivă a bolii
Diagnosticul include anamneza și examinarea

Dermatita atopică exact ca în poze este o boală inflamatorie a pielii cronică, recidivante, cu o patogeneză complexă, care implică predispoziție genetică. De obicei apare din cauza disfuncție a barierei imunologice și epidermice și factorii de mediu. Simptomul principal este mâncărimea, erupțiile cutanate variază de la eritem ușor până la lichenificare severă și eritrodermie.

Diagnosticul include anamneza și examinarea. Tratamentul include sfaturi privind îngrijirea adecvată a pielii, evitarea declanșatorilor și corticosteroizilor topici și imunosupresoare. De asemenea, este important să tratați mâncărimea și suprainfecțiile. În cazuri severe, poate fi necesară terapia imunosupresoare sistemică. Dermatita atopică care se dezvoltă în copilărie regresează adesea sau manifestările ei sunt slăbite semnificativ la vârsta adultă.

gatul unei persoane care sufera de deramtita atopica
În cazurile avansate ale bolii are loc formarea zonelor erozive, leziuni pustuloase, palme și tălpi crăpate, precum și lichenificarea pielii

Dermatita atopică poze. De ce depinde intensitatea simptomatică a afecțiunii

Intensitatea simptomatică a bolii depinde de condițiile climatice. Boala se agravează în principal iarna, iar vara are loc o remisiune sau o oarecare slăbire a simptomelor. Principalele simptome ale dermatitei atopice reprezintă uscăciune, descuamarea pielii și mâncărimea severă. În timpul acestui tip de dermatită are loc apariția eritemului, papulelor și umflăturii.

În cazurile avansate ale bolii are loc formarea zonelor erozive, leziuni pustuloase, palme și tălpi crăpate, precum și lichenificarea pielii. Afecțiunea afectează și scalpul, are loc căderea părului în partea din spate a capului. De asemenea, poți observa acoperirea coturilor cu plăci strălucitoare de culoarea cărnii.

În cazul în care se manifestă deja peelingul, pigmentare a pleoapelor, blocaj și crăpături pe buza inferioară trebuie să apelezi la un medic dermatolog.  Manifestarea clinică a simptomelor depinde de factorul de vârstă. Dermatita atopică debutează mai ales în copilăria timpurie, dar dispare oarecum în anii de școală. Un nou impuls poate fi pubertatea.

mana unei persoane care sufera de deramtita atopica
În cazul în care se manifestă deja peelingul, pigmentare a pleoapelor, blocaj și crăpături pe buza inferioară trebuie să apelezi la un medic dermatolog

Factorii care favorizează dezvoltarea bolii de piele. Cauzele apariției afecțiunii imunitare

Dermatita atopică este o boală imunitară dependentă. O mutație a genelor duce la codificarea unei proteine ​​structurale în piele. Acesta este cel mai puternic factor în dezvoltarea bolii, deoarece funcția proteinei structurale este formarea unei bariere a pielii care previne pierderea umidității și pătrunderea microorganismelor și alergenilor.

În sine, o mutație genetică nu provoacă dezvoltarea bolii, aceasta necesită influența factorilor provocatori. Un rol important în exacerbarea bolii îl joacă predispoziție ereditară, apariția unei ciuperci a pielii, condițiile climatice și ecologice nefavorabile, erori nutriționale și factorul emoțional și psihologic. La unii copii boala se manifestă din cauza unor infecții concomitente și imunitatea afectată.

Este important ca mămicile să aibă foarte mare grijă de alimentația copilului său deoarece boala apare și din cauza hranei artificiale, nerespectarea regimului alimentar în timpul sarcinii și alăptării.

mainele unei persoane care sufera de dermatita atopica
În sine, o mutație genetică nu provoacă dezvoltarea bolii

 Ce cuprinse un curs terapeutic pentru vindecarea afecțiunii. Ce proceduri cresc eficacitatea tratamentului

Terapia medicamentoasă sistemică include tratamentul medicamentos. Pacientului i se prescriu antidepresive, imunomodulatoare, imunosupresoare sistemice și corticosteroizi. Ca medicamente suplimentare, medicul prescrie antihistaminice și vitamine. Necesitatea utilizării glucocorticosteroizilor apare numai în cazuri severe.

Utilizarea resurselor locale sub formă de creme pentru erupții cutanate și bubițe roșii pe piele. Utilizarea unguentelor și cremelor este necesară pentru a trata pielea afectată și pentru a ameliora mâncărimea și a preveni recidivele. Preparatele eficiente sunt cele pe bază de glucocorticosteroizi și antibiotice.

Expunerea la lumina ultravioletă de asemenea ajută la ameliorarea bolii. Pentru a reduce severitatea procesului patologic, se utilizează lumină ultravioletă îngustă sau de bandă largă, care are un efect localizat imunomodulator.

Ca măsură suplimentară pentru a trata dermatita atopică ca în poze se recomandă să urmați o dietă care exclude alimentele alergene. Procedurile fizioterapeutice, precum expunerea la impulsuri electrice, frig sau căldură, măresc eficacitatea tratamentului. Programul terapeutic este elaborat individual pentru fiecare pacient, luând în considerare vârsta, bolile concomitente și gradul de progresie a procesului patologic.

mainele unei persoane care sufera de dermatita atopica
Intensitatea simptomatică a bolii depinde de condițiile climatice
Adauga un comentariu