Coronavirus

Descoperire șocantă! Pacienții cu probleme de inimă mor mult mai ușor de COVID-19

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Descoperire șocantă Pacienții cu probleme de inimă mor mult mai ușor de COVID-19
Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă analiza a fost de 1.323

Printre factorii de risc de deces pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 se regăsesc bolile cardiovasculare, bolile renale cronice şi cancerul. Această analiză apare pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică și clasează bolile cardiovasculare pe primul loc, în rândul factorilor de risc.

Astfel, analiza INSP are ca sursă de date fişele de supraveghere pentru 21.766 de cazuri confirmate completate de spitale şi DSP, cu ajutorul CRSP. Numărul de decese cu COVID-19 la care se referă analiza a fost de 1.323.

Mai mult, INSP avertizează că sexul masculin este un factor de risc pentru deces, în cazul infecției cu noul coronavirus. De asemenea, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc şi deces.

„Din cele 21.766 cazuri confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost menţionate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecţiuni au lipsit”, indică analiza INSP.

În caz de COVID-19, riscul de deces este înmulțit cu 2 în cazul bolilor cardiovasculare!

Ariel Cohen, președintele Societății Franceze de Cardiologie și șef de cardiologie al spitalelor din estul Parisului trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le poate avea COVID-19 asupra inimii.

„O metanaliză cuprinzând 26 de studii și care a inclus aproape 8500 de pacienți a arătat că persoanele cu boli cardiovasculare (boli coronariene, accident vascular cerebral) sau factori de risc cardiovascular (tensiune arterială crescută, diabet), în caz de infectie cu Covid-19, ar avea un risc de mortalitate înmulțit cu doi în comparație cu cei fără antecedente de boli cardiovasculare”, spune prof. Ariel Cohen, șeful departamentului de cardiologie al spitalelor din Parisul de Est și președintele Societății Franceze de Cardiologie, potrivit Top Sante.

În Ile-de-France, peste 60% din paturile de terapie intensivă sunt acum ocupate de pacienți cu Covid-19, astfel cardiologul a avertizat că, în timpul primului val, „a existat o dublare a deceselor”.

Într-o scrisoare deschisă intitulată „Către inima ta bună”, președintele Societății Franceze de Cardiologie solicită o mai bună luare în considerare a factorilor de risc cardiovascular și a bolilor cardiovasculare „și, prin urmare, a tratamentului și prevenirii acestora”, in această perioadă de infecție cu Covid-19.

Metaanaliza dezvăluie că boala coronariană crește riscul de deces de 1,9 ori, că bolile cardiovasculare cresc acest risc de până la 2,03 ori. Totodată, și hipertensiunea, bolile cerebrovasculare și diabetul cresc riscul de deces de 1,73 ori, de 1,76 ori, respectiv de 1,59 ori.

Alți factori de risc

Obezitatea a fost stabilită ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe de Covid-19. Cercetătorii sunt de părere că persoanele care suferă de obezitate și steatoza hepatită sau boala ficatui gras în același timp prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, autoritățile sanitare au observat că persoanele care erau supraponderale sau care sufereau de obezitate, aveau un risc mai mare de a dezvolta forme severe de Covid-19.

Persoanele cu un indice de masă corporală peste 40 au un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19. Legătura este dovedită din cauza patologiilor conexe (hipertensiune arterială, diabet etc.).

Adauga un comentariu