Local

Dezacord total. Vânzarea animalelor de companie a crescut vertiginos în timp ce, la Iași, a crescut abandonul animalelor

Publicat: 20 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dezacord total. Vânzarea animalelor de companie a crescut vertiginos în timp ce la Iași a crescut abandonul animalelor
Vânzările animalelor de companie au crescut pe perioada pandemiei

Statistica în dezacord total cu datele existente la Iaşi. Se pare că românii au cumpărat, în perioada pandemică, mai multe animale decât în aceeaşi perioadă din anul precedent. Lucrurile sunt în dezacord total dacă e să observăm faptul că la Iaşi, abandonul animalelor a crescut vertiginos comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Paradoxul este greu de digerat pentru oficialii din centrele de adăpost animale, mai ales în condiţiile în care unele dintre ele sunt pline de mii de suflete care îşi aşteaptă persoana care l-ar putea adopta.

Vânzările la hrana pentru animale au crescut vertiginos

Conform unor statistici realizate la nivel naţional, se pare că în prima perioadă a anului 2020, vânzările animalelor de companie dar şi a hranei pentru acestea a crescut vertiginos. Vânzătorii estimează o creştere de 20% a acestora. Mulţi dintre români au ales să adopte animăluţe, dar şi mai mulţi dintre aceştia au ales să îşi cumpere animale de companie.

Alina Hoanoş studiază Publicitate la Cluj, iar în pandemie a adoptat două pisici. Spune că, deşi i-au plăcut mereu animalele, abia când s-a văzut acasă mai multă vreme s-a hotărât să aibă animale de companie.

„Am două pisicuţe. Pe una dintre ele am adoptat-o acum trei luni, atât are, că am luat-o de mică şi pe a două am adoptat-o săptămâna trecută sau acum două săptămâni. Mie îmi plac pisicile şi sunt o iubitoare înrăită de animale şi îmi doream, într-adevăr, o pisică de mai multă vreme. Într-adevăr, pe perioada în care am fost închişi am simţit nevoia mai acută de prezenţa unui animal care să-mi distragă atenţia”, a spus Alina Hoanoş.

Oana Toma lucrează la un pet-shop şi susține că vânzările au crescut, însă oamenii investesc acum doar în strictul necesar.

„Au fost creşteri în sensul că, v-am spus, oamenii şi-au mai cumpărat animăluţe. O creştere a vânzărilor faţă de anul trecut, undeva la 20%. Creşterile vin din hrană. Accesoriile au scăzut. Anul ăsta, în a doua jumătate a anului, faţă de anul trecut, cu vreo 50%. Dacă înainte intra un om în magazin şi mai achiziţiona o zgardă sau o jucărie, acum mergem doar pe hrană”, spune Oana Toma.

La Iași lucrurile stau diferit. A crescut numărul de persoane care şi-au abandonat animalele

În timp ce la nivel general se pare că românii cumpără animăluțe de companie, la Iași tot mai mulţi ieșeni au decis să renunţe la compania acestora. Vorbim despre tot mai multe persoane care au decis să îşi abandoneze câinii sau pisicile din diverse motive. De la lipsa banilor până la ideea că nu mai au timp de ele, sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii aleg această cale.

În momentul actual, în padocul situat în zona Tomești din județul Iași se află un număr de 1.069 căței. În afară de cei adunați de pe stradă direct de angajații adăpostului, un număr de 20-30 de căței ajung lunar să fie aduși de către ieșeni. Numărul celor care au fost lăsați la padoc de stăpâni sau de alte persoane s-a dublat, cauzele principale fiind: fie stăpânul cățeilor pleacă din țară, fie i-au găsit pe stradă și preferă să îi aducă direct cu mașina proprie la adăpost.

„În jur de 20-30 de căței sunt aduși la padoc lunar. Am observat că numărul celor lăsați la adăpost s-a dublat și motivul principal este faptul că preferă să nu-i mai vadă chinuindu-se pe străzi. Ei spun că i-au găsit în fața blocului și ca să nu îi lase în frig și ploaie, îi aduc chiar ei la padoc. Stăpânii care renunță la animalul lor și îl aduc aici spun că părăsesc țara sau că nu au bani să îi întrețină. Din nefericire, cele mai multe animale aduse la adăpost sunt puii de doar câteva săptămâni”, a declarat medicul veterinar Anca Tărăboanță, șefa padocului din Iași.

Adauga un comentariu