Titlurile zilei

Dezastru ecologic pe lacul de la Bârnova. Moșia unui mare ministru liberal a devenit o sursă uriașă de poluare – FOTO

Publicat: 07 mai 2020

Localitatea Bârnova a fost lovită de un dezastru ecologic de proporții. Zeci de pești morți au apărut la suprafața lacului din dreptul sediului Primăriei, spre nemulțumirea localnicilor din comună. Lacul apărut în vremea marelui om politic Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării din Basarabia și membru în guvernul liberal din perioada interbelică, a devenit un focar de infecție printre localnici. Au fost prelevate probe din apă și trimise spre analiză

Comuna ieșeană Bârnova se confruntă cu un accident ecologic uriaș. Lacul din apropierea sediului Primăriei Bârnova a ajuns plin de gunoaie și alte reziduri, spre nemulțumirea locuitorilor din comună. Lacul a fost creația marelui om politic Ion Inculeț (1884-1940) în perioada interbelică și ani la rând a fost un loc de promenadă pentru localnici și turiști. În ultima vreme însă, lacul nu a mai fost îngrijit, decolmatat, iar asta a făcut ca apa să fie poluată. De altfel, localnicii au sesizat problema și au cerut explicații de la autoritatea locală.

„Pe parcursul ultimelor zile am observat o creștere îngrijorătoare a mizeriei și a neglijenței acordate lacului de lângă Primăria Bârnova. Pe lângă faptul că nimeni nu se ocupă de îngrijirea acestui lac de lângă terenul de fotbal al comunei noastre unde se adună echipa de fotbal și mulți dintre noi pentru recreere, distracție sau socializare, și pe lângă faptul că prezența mizeriilor și pet-urilor este constantă din cauza lipsei de implicare a autorităților locale, acum au apărut pești morți la suprafața lacului. Acest fapt indică o cantitate ridicată de poluare”, a spus Ștefan Budu, locuitor din Bârnova.

Localnicii acuză Primăria Bârnova de indolență

Lacul de la Bârnova nu a mai fost curățat de ani buni, iar oamenii se tem că va ajunge o sursă de poluare pentru toți locuitorii din zonă.

„Patrimoniul ecologic al comunei noastre și ecosistemele sale sunt în pericol și nu prezintă o prioritate pentru instituțiile publice, respectiv edilul nostru și funcționari. Subliniez faptul că este un pericol mai ales pentru cetățenii ce stau în jurul acestui lac, pentru familiile ce vin cu copiii să se joace pe marginea lacului și pentru oamenii ce vin să desfășoare activități pe terenul de fotbal al comunei. Lacul și oamenii din zona lacului au și o fântână funcțională în curte, iar dacă această apă poluată sapă în pânza freatică și se răspândește, am putea avea chiar și la robinetele noastre apă contaminată cu cine știe ce e acolo”, a mai spus Ștefan Budu.

Au fost prelevate probe din apă

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a fost la Bârnova unde a prelevat probe din apa contaminată pentru a o analiza. Lacul de la Bârnova ar trebui însă curățat de urgență.

„În data de 5 mai mi-a fost semnalat de la mai mulți localnici că pe suprafața lacului din Bârnova plutesc mai mulți pești morți. Temerea persoanelor era dacă în lac nu sunt deversări sau dacă în zonă nu sunt poluatori care ar fi putut afecta și calitatea apei din fântâni. La fața locului am găsit un lac plin de mizerii, neîngrijit și, într-adevăr, mai mulți pești încă pluteau la suprafața apei. Era ora 19:00. Mulți pești morți au fost hrană și pentru rațele localnicilor care erau «la pescuit». Am prelevat apă din acest lac și urmează să efectuez analizele necesare. Dacă identific probleme de poluare severă, le voi comunica populației și autorităților să ia măsurile care se impun”, a menționat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Mihai Bălan, primarul comunei Bârnova, nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BUNå ZIUA IAȘi pentru a comenta situația.

Istoricul conacului lui Ion Inculeț a cuprins și lacul

Ion Inculeț a ridicat în perioada interbelică un conac în zona respectivă. În octombrie 1919, omul politic Ion Inculeț, fost președinte al Sfatului Țării din Basarabia, participant la Unirea cu Patria Mamă și ministru în guvernele liberale din perioada interbelică, s-a căsătorit cu principesa Ruxanda Cantacuzino, unica fiică a boierului Anastase Dumitru Miltiade Cantacuzino. În satul Bârnova, pe valea pârâului cu același nume, principesa Ruxandra moștenise un castel din piatră de la rudele sale din familia Bașotă. În anul 1920, Ion Inculeț a demolat castelul din piatră de Repedea și a construit un conac după gustul său. Conacul respectiv a devenit o reședință de vară, unde Ion Inculeț își petrecea toate vacanțele. Domeniul era străbătut de către pârâul Bârnova, Ion Inculeț construind un mic baraj și un lăcușor cu stuf și papură, unde se pescuia odinioară. Pe teritoriul domeniului erau plantate specii rare de arbori și arbuști.

Comentarii
  • Aceeasi stare de poluare este si la iazul de la Troita din intersectia cu drumul care merge in Pietrarie. A se vedea si fantanile din zona, apa pute, nu poate fi consumata si ar trebui sa se urgenteze solutionarea reclamatiilor privind asa zisele fose de la casele de sus din Pietrarie si Barnova. De fapt alea sunt niste gropi betonate doar pe peretii laterali , iar fundul este lasat cu pamant si toata mizeria a ajuns in panza freatica. Sa-i controleze si sa-i bage la puscarie pe nemernicii care au deversat ani de zile dejectiile si zoaiele din gospodarie in panza freatica de s-a ajuns la situatia actuala din vale.

  • De ce oare Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean IASI nu se autosesizeaza cu poluarea??? Poate si M.A.I. – I.P.J. IASI si chiar Apele Romane prin Administratia Bazinala de Apa PRUT prin Inspectia bazinala a apelor !!! daca nu se sesizeaza la POLUARE la ce se sesizeaza???????!!!Nu din judetul IASi este acest ministru COSTEL ALEXE de la Ministerul Mediului si APELOR?????? Hai COSTELUS trezirea!!!!!!

Adauga un comentariu