Local

Dezvoltatorii imobiliari din Iași rezistă și când intervin judecătorii! Afaceristul Ioan Hatmanu intră în legalitate cu blocul trântit pe strada Fericirii. Autorizația a fost anulată de magistrați

Publicat: 13 apr. 2021
Ioan Hatmanu și blocul în construcție de pe strada Fericirii, nr. 2, din Iași
Dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu, supărat după ce instanța i-a anulat autorizația de construire de pe strada Fericirii, nr.2. Magistrații au constatat că nu a fost respectat numărul locurilor de parcare. Supărarea nu a durat mult, pentru că Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate

Dezvoltatorul Ioan Hatmanu a construit ilegal un bloc de locuințe pe strada Fericirii, din Iași. Instanța a anulat autorizația pentru că nu a respectat numărul locurilor de parcare. Între timp, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate

Dezvoltatorii imobiliari din Iași cu autorizațiile de construire anulate în instanță revin spectaculos. Afaceristul Ioan Hatmanu, cel care a construit ilegal un bloc de locuințe colective pe strada Fericirii, nr.2, din Iași, în apropierea zonei Smârdan, primește o mână de ajutor din partea Primăriei Iași. Recent, municipalitatea a emis un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate a construcției. Certificatul a fost emis pe numele societății Marluc-H SRL, condusă de Ioan Hatmanu.

„Construire imobil locuințe colective conform PUZ aprobat prin HCL nr. 510/29.11.2017 – intrare în legalitate, Strada Fercirii”, se arată în documentul emis de Primăria Iași în luna martie 2021.

Conform autorizației inițiale, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 de metri pătrați. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M. În total erau prevăzute 15 apartamente, din care 6 cu o cameră și 9 cu două camere și 11 locuri de parcare. Construcția este aproape finalizată, dar la intervenția Prefecturii Iași lucrările au fost suspendate pe timpul procesului intentat dezvoltatorului. Autorizația de construire a fost anulată de judecătorii de la Curtea de Apel Iași, la finalul anului trecut.

Judecătorii au observat că Ion Hatmanu nu avea suficiente locuri de parcare pentru cele 15 apartamente

În decizia Curții de Apel Iași s-a arătat că Ioan Hatmanu trebuia să asigure un număr de 15 locuri de parcare, nicidecum 11. Mai mult, și balcoanele depășeau limita de proprietate. S-a arătat că sunt afectați și vecinii care locuiesc la case, deoarece blocul obtura lumina naturală în zonă. În edițiile trecute ale „BZI”, Ioan Hatmanu a condamnat decizia instanței. Afaceristul spunea că i s-a cerut să asigure locuri de parcare pentru parterul clădirii, care avea deja destinația de parcare. Ioan Hatmanu nu este la primul proiect controversat. Pe strada Cuza Vodă a ridicat un bloc de locuințe colective, regimul de înălțime aprobat fiind de P+2+M/4E.

Conform autorizației, urmează să fie date în folosință 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri pătrați, iar soluțiile de parcare vin cu un sistem multipark, idee neagreată în trecut de către membrii Comisiei de Urbanism. Chiar și așa, proiectul a fost aprobat. În 2019, vecinii au încercat să anuleze  în instanță autorizația de construire, dar au renunțat la judecată fără prea multe explicații. Ioan Hatmanu nu a mai răspuns la apelurile telefonice pentru a oferi un punct de vedere legat de planurile de viitor.

Arhitecții din Iași au oprit și proiectul imobiliar din spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Alt proiect controversat a fost analizat recent, de data asta de către arhitecții din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), întrunită la nivelul Direcției Județene pentru Cultură. Investitorul Alexandru Pascal a propus un proiect imobiliar pe strada Semnului, nr.16, la intersecție cu strada Gospodarilor, în spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Comisia a respins proiectul, pentru că nu respecta regimul de înălțime în zonă.

În 2017, investitorul a primit avizul Consiliului Local, pentru un regim de înălțime de P+2+M, cu o suprafață de teren studiată de 488 de metri pătrați. Chiar și așa, arhitecții din cadrul CZMI au avut cu totul altă părere. Pe terenul menționat se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp. La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. La un preț de vânzare de 1.000 – 1.200 euro/mp, imobilul ar valora peste 1 milion de euro. Terenul a fost achiziționat în 2014.

Comentarii
  • Sa vedeti si in zona Bucium Cataleya un smecher cu pile in primarie ce blocuri isi trage fara drum de acces construite in plina iarna pe ger zapada ploaie. Atentie la doritorii de apartamente evitati pentru a nu avea probleme (neplaceri e putin).

  • Veniti sa vedeti in Lunca Cetatuii / cartier Astoria cum se fac blocuri printre case, la o distanta foarte mica si unde nu incap 2 masini una langa alta pe strada. E o batjocora totala ce se intampla din cauza primariei Ciurea care e plina de spagari si corupti!

Adauga un comentariu