Diete si regimuri

Dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord

Publicat: 05 dec. 2020
dieta mediteraneana
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în țările dezvoltate.

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în țările dezvoltate. Există dovezi care arată că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi dieta, au o influență asupra dezvoltării acestor tipuri de boli. Dar au vreun efect asupra pacienților care sunt deja bolnavi? Dieta mediteraneană ar reduce riscul de a avea un alt atac de cord, sustin oamenii de stiinta.

O echipă de la Universitatea din Córdoba, Spitalul Universitar Regina Sofia și Institutul de Cercetări Biomedice Maimonide din Cordoba (IMIBIC) a publicat un studiu în PLOS Medicine. Acest studiu compară efectele a două diete sănătoase diferite asupra endoteliemului, pereții care acoperă arterele. 1002 pacienți care au avut anterior un infarct miocardic acut au luat parte la studiu și au fost monitorizați pe parcursul unui an.

Grupul de cercetare a lucrat anterior la un studiu similar cu pacienți sănătoși, dar, cu toate acestea, aceasta este prima dată când se realizeaza o cercetare cu pacienți bolnavi, care sunt mai predispuși să aibă alte atacuri de cord.

„Gradul de leziuni endoteliale prezice apariția unor evenimente cardiovasculare viitoare, ca și în infarctele miocardice acute. Dacă putem acționa în stadiile inițiale, determinând regenerarea endoteliului și o mai bună funcție endotelială, putem ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a bolilor de inimă”, explică José López Miranda, cercetător în cadrul studiului.

De ce dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord

În timpul studiului, jumătate dintre pacienți au urmat o dietă mediteraneană, bazată pe utilizarea uleiului de măsline virgin, consumul de fructe și legume în fiecare zi și trei porții de leguminoase, trei de pește și trei de nuci, pe săptămână. În plus, li s-a spus să reducă consumul de carne, în special carnea roșie, și să evite grăsimile, cum ar fi margarina și untul, precum și alimentele bogate în zahăr.

În schimb, celuilalt grup i s-a spus să urmeze o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bazată pe limitarea tuturor tipurilor de grăsimi, atât animale, cât și vegetale, și creșterea aportului de carbohidrați complecși. Li s-a impus să reducă carnea roșie, să aleagă produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, să evite să mănânce nuci și să reducă aportul de dulciuri și produse de patiserie.

O funcție endotelială mai bună

În primul rând, a fost analizată capacitatea de vasodilatație pe care o aveau arterele pacienților, ceea ce este foarte important pentru a se adapta la diferite circumstanțe, cum ar fi exercițiile fizice sau situațiile stresante. În al doilea rând, a fost evaluat gradul de deteriorare permanentă a endoteliului. În cele din urmă, a fost măsurată capacitatea de reparare a arterelor prin intermediul celulelor progenitoare endoteliale sau celule stem.

„Am observat că modelul dietei mediteraneene a indus o funcție endotelială mai bună, ceea ce înseamnă că arterele au fost mai flexibile în adaptarea la diferite situații în care este necesar un flux sanguin mai mare. În plus, capacitatea endoteliului de a se regenera a fost mai bună și am detectat o reducere drastică a daunelor la endoteliu, chiar și la pacienții cu risc sever”, explică José López Miranda, potrivit Medical Xpress.

Deși dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați, s-a dovedit deja a fi o strategie bună pentru îmbunătățirea funcției endoteliale la pacienții supraponderali, precum și la pacienții cu colesterol ridicat, aceasta este prima dată când beneficiile unei diete mediteraneene au fost prezentate la pacienții cu boli de inimă, ajutându-i să reducă probabilitatea de a avea un alt atac de cord.

Adauga un comentariu