Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord
Dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord

Dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord

05 dec. 2020, 15:06,
în Sanatate

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în țările dezvoltate. Există dovezi care arată că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi dieta, au o influență asupra dezvoltării acestor tipuri de boli. Dar au vreun efect asupra pacienților care sunt deja bolnavi? Dieta mediteraneană ar reduce riscul de a avea un alt atac de cord, sustin oamenii de stiinta.

O echipă de la Universitatea din Córdoba, Spitalul Universitar Regina Sofia și Institutul de Cercetări Biomedice Maimonide din Cordoba (IMIBIC) a publicat un studiu în PLOS Medicine. Acest studiu compară efectele a două diete sănătoase diferite asupra endoteliemului, pereții care acoperă arterele. 1002 pacienți care au avut anterior un infarct miocardic acut au luat parte la studiu și au fost monitorizați pe parcursul unui an.

Grupul de cercetare a lucrat anterior la un studiu similar cu pacienți sănătoși, dar, cu toate acestea, aceasta este prima dată când se realizeaza o cercetare cu pacienți bolnavi, care sunt mai predispuși să aibă alte atacuri de cord.

„Gradul de leziuni endoteliale prezice apariția unor evenimente cardiovasculare viitoare, ca și în infarctele miocardice acute. Dacă putem acționa în stadiile inițiale, determinând regenerarea endoteliului și o mai bună funcție endotelială, putem ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a bolilor de inimă”, explică José López Miranda, cercetător în cadrul studiului.

De ce dieta mediteraneană reduce riscul de a avea un alt atac de cord

În timpul studiului, jumătate dintre pacienți au urmat o dietă mediteraneană, bazată pe utilizarea uleiului de măsline virgin, consumul de fructe și legume în fiecare zi și trei porții de leguminoase, trei de pește și trei de nuci, pe săptămână. În plus, li s-a spus să reducă consumul de carne, în special carnea roșie, și să evite grăsimile, cum ar fi margarina și untul, precum și alimentele bogate în zahăr.

În schimb, celuilalt grup i s-a spus să urmeze o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bazată pe limitarea tuturor tipurilor de grăsimi, atât animale, cât și vegetale, și creșterea aportului de carbohidrați complecși. Li s-a impus să reducă carnea roșie, să aleagă produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, să evite să mănânce nuci și să reducă aportul de dulciuri și produse de patiserie.

O funcție endotelială mai bună

În primul rând, a fost analizată capacitatea de vasodilatație pe care o aveau arterele pacienților, ceea ce este foarte important pentru a se adapta la diferite circumstanțe, cum ar fi exercițiile fizice sau situațiile stresante. În al doilea rând, a fost evaluat gradul de deteriorare permanentă a endoteliului. În cele din urmă, a fost măsurată capacitatea de reparare a arterelor prin intermediul celulelor progenitoare endoteliale sau celule stem.

„Am observat că modelul dietei mediteraneene a indus o funcție endotelială mai bună, ceea ce înseamnă că arterele au fost mai flexibile în adaptarea la diferite situații în care este necesar un flux sanguin mai mare. În plus, capacitatea endoteliului de a se regenera a fost mai bună și am detectat o reducere drastică a daunelor la endoteliu, chiar și la pacienții cu risc sever”, explică José López Miranda, potrivit Medical Xpress.

Deși dieta mediteraneană, bogată în acizi grași mononesaturați, s-a dovedit deja a fi o strategie bună pentru îmbunătățirea funcției endoteliale la pacienții supraponderali, precum și la pacienții cu colesterol ridicat, aceasta este prima dată când beneficiile unei diete mediteraneene au fost prezentate la pacienții cu boli de inimă, ajutându-i să reducă probabilitatea de a avea un alt atac de cord.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Diseară, discuții aprinse între jurați la muletă. În audiții, un concurent care a fost Chef în restaurante cu stele Michelin
Playtech.ro
Cea mai ieftină ţară din lume. Plăteşti mai puţin de 9 lei pe o porţie uriaşă de mâncare. Turiştii încă nu ştiu de ea
observatornews.ro
Reacția unui elev ieșit de la simularea la română, întrebat despre Camil Petrescu: "E la noi în liceu?"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii vor avea o nouă minivacanță. Câte zile libere au primit
SportpeSurse
Moartea fratelui lui Gică Hagi a zguduit familia „Regelui”. Tragedia a fost ținută secret de către tot neamul
Playtech.ro
De ce se mănâncă peşte de Buna Vestire? Obiceiul de care credincioşii ţin cont în fiecare an pe 25 martie
Dailybusiness.ro
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Șerban, total schimbată în urma operațiilor estetice. Arată cu 20 de ani mai tânără / GALERIE FOTO
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`